Solhem krukmakeri och galleri

Solhem är en pärla bara ett stenkast från motorvägen strax norr om Rabbalshede, lätt för många att göra en avstickare till på resan.

Så nära en pulserande väg ligger en lugn och fridfull plats där kreativitet och inspiration flödar.

Gården i Solhemsdalen har varit i Jenny & Joakim Arthur släkts ägo sedan 1888. Nästan på pricken hundra år senare, 1989, förvandlade de ladugården till ett krukmakeri.

Under åren har de utvecklat gården till ett riktigt nav för hantverk och konst. Deras eget krukmakeri har sedan fler år tillbaka kombinerats med ett galleri, och påsken 2014 stod deras stora konsthall klar. Det som från början var Trafikverkets lokal vid vägbygget köptes loss för att sommartid rymma utställningar av mestadels Bohuslänska konstnärer och spegla konst och kultur i Bohuslän. 2016 premierades de för sina insatser och erhöll Tanums kommuns kulturpris.

Vi har ett år bakom som inte är likt något annat år, hur drabbades ni av pandemin?

- Våren blev ju ett vakuum, som för så många andra, nästan på en och samma dag så avbokades 30 bussgrupper och dörren till krukmakeriet gapade tom.

Framtiden var oviss, vad gör vi nu, tänkte vi? Jo, vi åkte och köpte lera och började producera!, berättar Joakim. Och det märks verkligen i krukmakeriet, hyllorna är fyllda med vackra skålar, fat och muggar.

När reserestriktionerna släpptes i juni så började besökarna komma. Ett besök hos Jenny & Joakim kändes tryggt för många, med lite risk för trängsel ute på landet. Jenny berättar att det märktes att många hade sug efter att handla, efter en instängd vår! En bästsäljare är deras stora fina uppläggningsfat - tänk en god smarrig pastasallad toppade med röda, fina körsbärstomater!

Vad har ni på gång framåt?

- Förutom ett välfyllt krukmakeri så kommer vi ha en spännande utställning under påskhelgen och sedan hela våren med Richard Vakils akvareller, en konstnär i Nobel-klass. Han har illustrerat diplomen till nobelprisen i kemi, fysik och ekonomi på uppdrag av Kungliga Vetenskapsakademien, fortsätter Jenny.

Påsken betyder ju kvirr. Förra året flyttade den fram till sommaren, men i år ställer de verkligen om efter situationen och för första gången erbjuds en digital konstvandring under påskhelgen, med start 27 mars. Till sommaren gör de samma som förra årets succé, det blir en sommar-kvirr med den stora sommarutställningen i Solhems konsthall.

Bussgrupperna har ännu inte vågat boka in sig, och så kanske det inte blir i sommar heller, men Jenny och Joakim tror på en bra sommar.

Varmt lycka till önskar Elisabeth & Elenor, Näringslivsutvecklarna.

Kontakt

Näringslivsenheten

Elenor Olofsson
0525-181 09

Jenny Åslund
0525-180 76

Besöks/postadress

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöksadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
Verksamhet/mottagare
457 81 Tanumshede