Istad Art Solution

På en liten gård utanför Hamburgsund skapas det stentunga skulpturer redo att transporteras vidare till andra delar av Sverige och Norge. Bakom står Istad Art Solution Länk till annan webbplats., i ledning av konstnären Peder Istad.

Peder inledde sin resa med is och har sedan 1992 rest runt i Norge, Svalbard och de nordligaste delarna av Sverige för att skapa stora, arkitektoniska installationer varje vinter.

Peder fick i början av sin iskarriär ibland höra ”kan du inte göra något riktigt, ett ordentligt jobb”. Idag har hans skapelser bland annat lett till att drottning Sonja anlitat Peder inför Kung Haralds 70-årsdag och 80-årsdag. Resultatet blev Isrosa, en 100 ton installation placerad på slottsplatsen, och en konungabänk i granit.

Det kanske mest spektakulära isprojektet var att hugga ut grottor i en glaciär i Norges högsta berg, Galdhølpiggen. Peder har lite klaustrofobi, men berättar för oss att han ”glömde bort” det efter ett tag när han kommit in i arbetet.

Från is till sten
Idag jobbar Peder mest med offentliga gestaltningsprojekt, mest i sten och han berättar för oss om att det innebär ett ständigt jobbsökande. Det är alltid en tävling om jobb.

- Om exempelvis Göteborgs kommun vill ha konst till en ny skola, läggs det ut för anbud för alla som vill söka och det är många som söker, ca 50–200 sökande på ett jobb normalt sett.

Vi söker med bilder och CV, har man tur, blir man en av de två till fem sökande som får lämna skissförslag och tävla om jobbet. Det handlar hela tiden om att söka jobb.

Det ligger också mycket research bakom varje skissförslag och uppdrag. Anne och Peder läser in sig om platsen för den kommande installationen, om miljön, om dess historik och vad som är specifikt just för platsen.

- Vi gör research, precis som en journalist! Det är en väldigt kul resa, men offentlig konst är samtidigt ingen soloresa, det är en mix mellan konstnären bakom processen och platsen man jobbar i. Det handlar om att skapa mix av identitet, igenkännelse och konstnärens egna språk.

Det gedigna arbetet har också lönat sig. Peder har kommit i topp fem många gånger och hunnit göra hela 30 offentliga gestaltningsprojekt i sten.

- Har haft så mkt jobb här i Hamburgsund, vi gör allt här, och fraktar dem vidare.

De flesta projekt vi gör hamnar i Sverige och Norge.

Resan till Hamburgsund
Peder har alltid haft en relation till Sverige eftersom hans mamma är från Falkenberg. 2001 började han pendla mellan Norge och Sverige när han började jobba på KKV (Konstnärernas Kollektivverkstad) i Gerlesborg, där han hyrde in sig som konstnär.

- Många konstnärer flyttade hit på grund utav Gerlesborg KKV; tyskar, ryssar, nederländare etc.

Peder blev kvar här efter att han 2004 hittade ett litet hus. I samma veva träffade sin sambo Anne, som också hon är en del av Istad Art Solution. 2008 byggde Peder sin nuvarande studio som är under ”ständig utveckling”, berättar han.

Ni använder er främst av bohuslänsk granit i era verk. Vad är det som gör den speciell?

- Här finns ju kompetents, det finns fler stenbrott, verktyg, experter och det är korta vägar till att skaffa sten. Det finns väldigt fin sten här i Bohuslän, grå och röd och KKV (Konstnärernas Kollektiv Verkstad) har stora maskiner som vi kan ta hjälp av med större projekt. Det är en kombination av de sakerna.

Genom åren har Istad Art Solution genererat många lokala samarbeten som exempelvis svetsare, transportörer och hantverkare.

- Vi har mycket lokal kompetens här, det förgrenar sig ut i samhället, vi behöver ju resurser runtomkring oss, men jag hade önskat fler som jobbar med skulptering, bildhuggeriet. Det är väldigt speciellt med skuplturhantering. Jag utbildar mina egna folk, på detta sätt har jag koll på processen.

Vilka är dina ´tyngsta´ projekt?

- Det största isprojektet var på 200 ton i Kirkenes och mitt största stenprojekt vägde ca 30 ton på Skarnes i Norge.

Närmsta framtiden
Den närmsta framtiden ser bra ut med fler projekt parallellt och Peder berättar för oss att han inte känt av några större effekter av Covid-19 mer än vid själva arbetet med monteringen av hans skapelser. Han jobbar just nu med ett projekt för en skola i Göteborg, ett projekt för en förskola i Mariefred och med ett monument som ska stå mitt på en kyrkogård i Trondheim som ”är extremt svår att skulptera och installera”.

- Det ser bra ut, mycket att göra i år och nya projekt nästa år

Istad Art solution består i dag av Peder Istad, Anne Otterdal och stenhuggarna Ahamad Shebli och Ossian Samuelsson.

Tack för att vi fick ta del av er verksamhet och några av era spännande projekt. Vi önskar er lycka till även framöver och hoppas att få se några av era installationer live en gång!

Kontakt

Näringslivsenheten

Elenor Olofsson
0525-181 09

Jenny Åslund
0525-180 76

Besöks/postadress

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöksadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
Verksamhet/mottagare
457 81 Tanumshede