NorDan

Kommunledningen & näringslivsutvecklarna var på besök hos NorDan det blev ett mycket intressant och lärorikt besök och samtal om framtidstro och satsning i lågkonjunktur.

En torsdagseftermiddag välkomnas vi varmt av Andreas, Marie & Ulf, när vi kliver upp för trappan till fönsterfabriken, sen många år tillbaka under namnet och koncernen ”NorDan”, men fortfarande för många lokalt känt som ”Tanums Fönster”

Andreas Långström, nytillträdd VD sedan januari i år förstärker den lokala anknytningen, med sina rötter från Bullaren.
Men Andreas är inte ny i företaget, allt sedan 1999 har han haft flera olika roller inom sälj, produktutveckling, digitalisering och eftermarknad på NorDan AB.

Ulf Rikardsson som är fabrikschef, hjälper oss med den obligatoriska incheckningen, ”Säkerheten går före allt”, på golvet i fabriken så får ni inte försvinna från mig, och skulle det gå ett brandlarm så följer ni mig, instruerar han oss tryggt.

Andreas välkomnar oss ner till deras konferensrum som också är utställning för flera av deras produkter och innovationer.

-          Mitt stora teknikintresse är mitt driv för att hela tiden utveckla verksamheten, säger Andreas och visar deras stora 3D-printer och flera av deras innovativa produkter som står redo för marknaden.

-          Det var jag och Dag Kroslid, tidigare VD för fabriken, som trodde på och drev fram projektet med en 3D-printer. Det var en vågad satsning men som har visat sig lyckosam. Vi var senast i Israel och tog emot ett innovationspris för just denna printer, berättar Anders

Och en innovation är det verkligen, att 3D printa fönster, det är nästa svårt att föreställa sig. Den nya tekniken är häpnadsväckande! Nordan var först i världen med att lansera ett fönster i biokomposit, producerat i en 3D-skrivare.

Om att våga!
Våga utforska, våga utveckla och våga genomföra, läser vi på deras hemsida. Och när Andreas berättar om deras nya tekniker och produkter, är det tydligt att Andreas och hans personal brinner för det. Att vara i framkant, och vara steget före i teknisk utveckling och marknadens efterfrågan.

-          3D-prinern var en rejäl chansning, men här har vi nu brutit mark, berättar Andreas, och vi har haft bra samarbetspartners, bland annat Stora Enso, som har vågat satsa tillsammans med oss.

I deras utställningslokal står också en ytterdörr tillverkad av virke från återvunna fönster.

-          Vi satsar på framtidens teknik och har redan processer igång för hur vi kan jobba med återvunnet material. Nordan har påbörjat ett arbete med att utveckla en återvinningsmodell för dörr- och fönsterindustrin.

-          Vi står redo att producera i återvunnet material så fort marknaden är redo, men först måste det bli mer fördelaktigt att lämna in sina gamla fönster för återbruk än att slänga dem på tippen, menar Anders.

Vi är mitt i en lågkonjunktur, hur går det för er verksamhet?

-          Det är tuff period just nu, vi har varit tvungna att varsla 25 medarbetare. Det är främst det abrupta stoppet i nyproduktion av småhus som påverkar orderingången. Men vi har alltid sagt att ”vi ska inte missa en kris”, berättar Andreas, så nu satsar vi på att utveckla fabriken och kompetensutveckla personalen, så rätt hanterat kan vi gå stärkta ur den här perioden.

Att varsla kompetent och omtyckt personal är oerhört svårt och ledsamt. - Vi skall göra vad vi kan för att kunna återanställa förstås men vi vet också att de är eftertraktad kompetens på marknaden, väldigt duktiga, säger Marie Johansson, HR-chef. Så, per idag är det 135 medarbetare på fabriken i Tanum. Med detta är NorDan kommunens största privata arbetsgivare.

Ulf, fabrikschefen ger oss en rundtur i fabriken ”det bästa i fabriken är doften”, säger Ulf när vi börjar rundturen, och vi håller med, trädoften går inte att ta miste på!

På vår väg genom fabriken berättar Ulf om alla förändringar som är på gång. Nya maskiner är på väg in och man strukturerar om för att få bättre flöden. Nu förstår vi vilken satsning de gör på produktionen – hela flödet optimeras och effektiviseras.

Men, med fler nya maskiner krävs mindre personal, hur många är ni är om 10 år, undrar vi?

-          Vi kommer vara fler, svarar Ulf övertygat, vi effektiverar och optimerar hela fabriken,

men fokus ligger på att automatisera de tråkiga jobben, som ofta har störts risker för arbetsskador. På sikt kommer vi att kunna öka produktionen och flytta hem en del av produktionen som i dag görs i t.ex. Polen.

På slutet av turen når vi ”Ulfs tavla”

-          Här samlar jag personalen varje morgon, för en snabb genomgång av läget i fabriken, berättar Ulf

Längst ner står det ”Champagnekork”, vi blir nyfikna, vad innebär det?

-          Jo, i slutet på varje vecka så utnämner vi en ”Champagnekork”, vad har vart det bästa den här veckan! Och så gläds vi åt det tillsammans när helgen tar vid!

Vår ”Champagnekork” den här veckan tror vi bestämt är det här trevliga besöket,

Tack Andreas, Marie & Ulf för rundturen!