Näringsliv & arbete

Välkommen till Tanums kommuns näringslivssida

Tanums kommun kännetecknas av entreprenörskap och har fler än 2 400 företag på sina 12 900 invånare.

I kommunens verksamhetsmål finns prioriterat att arbeta för att skapa fler arbetstillfällen, förbättra företagsklimatet och sträva mot att utveckla myndighetsutövandet till att möta företagarens behov.

Här kan du ta del av våra

Inbjudningar

Bild från galan 2018

Tanums Näringslivsgala 2019
För andra året i rad hälsar vi dig välkommen till Tanums Näringslivsgala. En guldkantad kväll då vi vill hylla alla fantastiska företag för att ni bidrar till en stark och växande kommun. Förutom god mat, underhållning och gemenskap kommer vi att kora årets vinnare.

Via detta anmälningsformulär anmäler du dig och dina kollegor till årets Näringslivsgala.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Datum: 15 november 2019
Tid: Mingel på röda mattan klockan 18.00. Galan börjar 18.45.
Plats: TanumStrand
Klädsel: Välj något festligt och fint- det kan vara smoking, kostym eller kavaj - lång eller kort festklänning! Välj det som passar dig bäst, oavsett kommer vi att glittra tillsammans!
Pris: 795:- exklusive moms. I festpaketet ingår fördrink, trerätters middag, dryck till maten och underhållning. Bar kommer att finnas under kvällen. Åldersgräns: 18 år.

Underhållning:
Konferencier. Även i år kommer Jessica Barck att leda oss med varm hand under kvällen.
Duo Jag. Ett mångsidigt showband som tillsammans med sina blåsare sätter stämningen för en riktig galakväll.
Bullarerevyn. Rutinerade lokala underhållare som är världsberömda i hela Bohuslän kommer att roa oss med godbitar ur årets varité "Nypoppat", en nostalgisk tillbakablick.
Anmälan senast 21 oktober.

Marin Företagsmässa

Marin Företagsmässa
Vill du veta mer om forskningen och övrig verksamhet som pågår på Tjärnö? Vill Du få idéer och hitta nya koncept, träffa forskare och andra företagare, eller skapa produkter med utgångspunkt i marin forskning? Då ska du inte missa den marina företagsmässan på Tjärnö!

För tredje gången bjuder Tjärnö marina laboratorium vid Göteborgs Universitet in Dig som är företagare eller entreprenör till en inspirerande heldag!

Du kommer få möjlighet att diskutera nya affärs- möjligheter och botanisera i marin spetskunskap med några av landets mest framstående marina forskare. Temainriktningar i år är bland annat möjligheter med marin bioteknik inom medicin och hälsa samt kunskapsturism.
Här hittar du inbjudanPDF (pdf, 686.6 kB).PDF (pdf, 685.1 kB)

Datum: Fredag 25 oktober
Tid: 09.00 - 16.00
Plats: Tjärnö Marina Forskningsstation
Anmälan: Du anmäler dig på www.stromstad.se/marinlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster senast den 16 oktober.

Tillväxtverkets logotype

Är du på väg att starta, eller är en nystartad företagare?
Då är du välkommen på Startseminarie!

”Att växa från start – om att gå från idé till affärsmodell”
Få inspiration och kunskap som utvecklar din idé. Du får även ta del av konkreta verktyg för att testa din idé och nätverka med andra företagare och entreprenörer!
11 september klockan 15.00-18.00, Uddevalla
9 oktober klockan 15.00-18.00, Sotenäs Symbioscentrum, Kungshamn

”Att sälja med framgång”
Lär dig mer om din kund och hur du kan jobba med marknadsföring och försäljning på ett effektivt sätt!
23 oktober, klockan 15.00-18.00 Sotenäs Symbioscentrum, Kungshamn

Sedan januari 2019 har Almi Väst uppdraget från Fyrbodals kommunalförbund att vara den sammanlänkande parten för distribuerad affärs-och företagsutveckling i Fyrbodal.

Här hittar du inbjudan och information om hur du anmäler dig.PDF (pdf, 299.5 kB)

Tillväxtverkets logotype

E-handelsdagen
För sjunde året i rad anordnas e-handelsdagen Fyrbodal, med intressanta föreläsare och möjlighet till mingel och under dagen.
Datum: 14 november
Tid: 09:00 - 16:30 (inregistrering och kaffe från kl. 08:30)
Plats: Högskolecentrum Bohuslän, Östergatan 18 A, Uddevalla

E-handelsdagen Fyrbodal arrangeras av Entreprenörsarenan och Högskolecentrum Bohuslän tillsammans med Borås Yrkeshögskola. Syftet är att skapa en mötesplats för e-handlare i regionen.

Anmäl dig senast 11 november. Dagen är kostnadsfri, men en avgift på 500 kr faktureras om du uteblir och inte har avbokat.

Här hittar du inbjudan och information om hur du anmäler dig.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Nyheter

Logotype Unga Landsbygdspriset

Vi klättrar starkt mot målet!
Nu har resultatet kommit! Tanum klättrar för sjätte året i rad i Svenskt Näringslivs rankning av Företagsklimatet i Sverige, till plats 110. Med den siffran har kommunen förbättrat sin placering med 157 platser sedan 2013 och bara det senaste året, med 33 platser. Årets resultat rankar Tanum näst bäst i Fyrbodal och en av de kommuner som klättrar mest i regionen. Inte minst innebär det också att Tanum snart närmar sig målet - att bli bland de 100 bästa i Svenskt Näringslivs rankning.

-Det är otroligt roligt att vi fortsätter att stiga i Svenskt Näringsliv rankning och ett kvitto på att bra service, god kommunikation och samverkan med det lokala näringslivet är nyckeln! säger Liselotte Fröjd, kommunstyrelsens ordförande.

Den delfaktor i undersökningen där vi har klättrat mest är ”Service till företag”, från plats 133 till plats 86, en klättring med 47 platser. I undersökningens statistikbaserade del så har nyföretagsamhet klättrat bäst med 85 placeringar, från 141 till plats 56.

Att Tanum för sjätte året i rad fortsätter att stiga i rankningen bland Sveriges kommuner vad gäller just företagsklimatet, är ett resultat av det långsiktiga arbete som Tanums kommuns driver. Liselotte Fröjd berättar att man kommer att fortsätta jobba aktivt mot de mål som kommunen satt upp:

-Vi har nått vårt bästa resultat någonsin, men vårt arbete fortsätter! När vi nått målet fortsätter vi att höja ribban för att hela tiden utvecklas och förbättras!

Tanums kommuns Näringslivsstrategi pekar ut att Tanum ska fortsätta vara den mest företagsamma kommunen i Västra Götaland; och att Tanum ska stiga minst 10 placeringar till, och bli bland de 100 bästa i Svenskt Näringslivs rankning. Vår vision är att tillsammans med företagen skapa de absolut bästa förutsättningarna och ett utvecklingsinriktat klimat som gör Tanum attraktivt för att starta, driva och utveckla företag, investera och leva i.

Fakta om undersökningen
Svenskt Näringsliv ger varje år ungefär 60 000 företagare i Sverige möjligheten att ge sina synpunkter på attityderna till företagande, kommunens service eller tillämpningen av lagar och regler i den kommun där de verkar. I undersökningen definieras företagsklimat som summan av de institutioner, attityder, regler och kunskaper som möter företagaren i vardagen.

Frågeställningarna rör bland annat attityder till företagande, konkurrens från kommunala verksamheter, kommunens service till företagen samt tillgången på medarbetare med relevant kompetens.

Kommunen deltar i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram
Tanums kommun är tillsammans med sex andra kommuner i landet utvalda att under 2019, medverka i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram för ett bättre företagsklimat. För att få delta krävs att näringslivsfrågor är högt prioriterade.

Logotype Lokal Meny

Vill du utveckla din restaurang hållbart?
Nu har ett nytt projekt, "Lokal Mat", startat upp.
Det övergripande målet med projektet är att öka andelen lokal mat på menyn.

Just nu söker man restauranger i Skaraborg och Bohuslän som vill satsa på att utvecklas hållbart genom att inhandla, tillaga och servera lokal mat. Cirka 40 företag kommer att få chansen att vara med.

Under projekttiden kommer företagen bland annat att erbjudas individuella affärsutvecklingsinsatser och det kommer arrangeras gruppaktiviteter med bland annat föredrag och workshops.
Tillsammans med Chalmers industritekniska kommer projektet även innefatta hur man kan förbättra, effektivisera och förenkla logistiken mellan restaurang och producent.

Projektägare är Lokalproducerat i Väst och finansieras av Länsstyrelsen, VGR och ERUF (europeiska utvecklingsfonden).
Projekt är kostnadsfritt för restaurangerna att delta i och man behöver inte vara medlem i Lokalproducerat i Väst för att delta.

Här kan du läsa mer om projektet.öppnas i nytt fönster

Logotype Unga Landsbygdspriset

Tanums kommun deltar i utvecklingsprogram för att stärka företagsklimatet
Nu har startskottet gått för Tanums kommuns medverkan i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram för ett bättre företagsklimat. Tanum är en av sju kommuner som bjudits in att delta i utvecklingsprogrammet under 2019.

Förutom Tanum deltar även Sollefteå, Strängnäs, Nynäshamn, Halmstad, Burlöv och Karlskrona.

Under året kommer politiker och tjänstemän från kommunerna att träffas och arbeta med frågor som berör det lokala företagsklimatet. På agendan står utbildningar och träffar för erfarenhetsutbyte med de andra kommunerna som deltar i programmet. Ett par av de utpekade områdena är myndighetsutövning och upphandling. I tillägg till träffarna tilldelas varje kommun en rådgivare som agerar bollplank och stöd vid behov. Programmet pågår under hela 2019.

Tangentbord visar bokstäverna TIPS

Obligatorisk e-faktura till offentlig sektor
Den 1 april 2019 blir det lag på att alla inköp i offentlig sektor ska faktureras med elektronisk faktura (e-faktura) enligt en ny europeisk standard, om ingen annan standard har avtalats. Det innebär att alla leverantörer till Tanums kommun ska skicka e-fakturor enligt den nya standarden. PDF-fakturor eller inskannade pappersfakturor lever inte upp till lagkraven.

Tips på vad du som småföretagare kan göra för att säkerställa att ni klarar kraven:

  • Först och främst var beredd på upphandlingskrav om e-faktura när ni lämnar anbud.
  • Om du har en leverantör av ekonomiprogram eller faktureringstjänst – fråga dem hur de kan hjälpa dig med e-faktura.
  • Om du sällan fakturerar kommunen och andra offentliga organisationer och inte vill anskaffa ett eget systemstöd – kontakta oss så hjälper vi dig in i vår fakturaportal klicka på länken här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Där kan du manuellt skapa en e-faktura.
  • Titta gärna på DIGG:s film om lagkravet om obligatorisk e-faktura. Klicka på länken här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vi frågor kontakta ekonomikontoret på Tanums kommun:

Angelica Alfredsson 
0525-181 35

Viktoria Dahlborg
0525-180 89

Streckgubbar som jobbar tillsammans

Funderar du på att anställa din första medarbetare? Sök Växa-stöd!
Regeringen har tillfälligt sänkt arbetsgivaravgiften och löneavgiften för att stimulera enmansföretag att våga ta steget att anställa medarbetare.

Från 1 januari i år gäller detta även aktiebolag och handelsbolag. För att få Växa-stöd ska anställningen omfatta minst 3 månader, och arbetstiden ska vara minst 20 timmar per vecka. Stöd kan lämnas upp till 12 månader.
Här hittar du mer information om Växa-stöd.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30

Besöks/postadress

Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Näringslivsenheten

Elenor Olofsson
0525-181 09

Elisabeth Jonsson
0525-180 76

Besöks/postadress

Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede