Näringsliv & arbete

Välkommen till Tanums kommuns näringslivssida

Tanums kommun kännetecknas av entreprenörskap och har fler än 2 400 företag på sina 12 900 invånare.

I kommunens verksamhetsmål finns prioriterat att arbeta för att skapa fler arbetstillfällen, förbättra företagsklimatet och sträva mot att utveckla myndighetsutövandet till att möta företagarens behov.

Här kan du ta del av våra

Inbjudningar

Bild från idrottshallen under aktivitet med elever

Frukost, lunch eller tårta?
Vi har redan börjat fylla våren med aktiviteter,

- ibland bjuder vi in till frukost med nätverkandet i fokus, där ett företag är värd för Before Work,
- Ibland bjuder vi in till en extra näringsrik lunch, en lunch kombinerat med en föreläsning utifrån olika aktuella ämnen. Boka in den 13 mars kring temat sökordsoptimering och hemsida
- och en gång per år bjuder vi in till kalas, - ett årligt ”Nystartskalas” för att fira alla som startar företag i vår kommun. Det firar vi med tårta och intressent föreläsning, och information från kommun och samarbetspartners

På Nystartskalasets agenda den 27 feb står föreläsningen ”Digital Marknadsföring” med Anna Åxman
Syns du inte så finns du inte - Anna ger en introduktion till digital marknadskommunikation med exempel från social media och ger konkreta tips och råd på hur du bygger ditt digitala varumärke.
Alla företag är välkomna, gamla som nya!

Kalendarium för Näringslivsenheten 2020:
30/1 Näringslivsdagen "Skola & Näringsliv"
Inspirationsdag för Årskurs 9 tillsammans med företag.
27/2 Nystartkalas
13/3 Lunchseminarium
2/4 Before work
4/6 Before work

Hoppas vi ses under 2020!

Bild från idrottshallen under aktivitet med elever

Näringslivsdagen Skola/Näringsliv - vill ditt företag delta?
Vill du delta med en utmaning till elever i årskurs nio & studenter?
Vi bjuder in företagare till en gemensam aktivitet med våra framtida medarbetare: Elever i årskurs 9. Nytt för i år är att vi även kommer att samarbeta med Miljöbron, och därmed kommer studenter från Högskolan Väst och Göteborgs universitet också att delta under dagen.
Vi söker företag som vill delta på dagen med att i förväg lämna in en problemställning/en utmaning/ett riktigt case från er verksamhet. Detta får eleverna och studenterna i grupper under dagen arbeta med för att hitta lösningar på.

Tema Hållbarhet - tillsammans med studenter
Vår tanke är att utmaningar från företag ska ha ett fokus kring hållbarhet. Miljöbron kan även hjälpa dig att formulera din utmaning till eleverna och studenterna.
Här kan du läsa mer om dagen.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Är du intresserad, hör av dig så kan vi berätta mer. 

Bild från idrottshallen under aktivitet med elever

Välkommen på Nystartkalas!
För åttonde året i rad vill vi passa på att hylla alla våra nystartade och nyinflyttade företag lite extra.
Kvällen bjuder på information, en inspirerande föreläsning om digital marknadsföring och givetvis delikat tårta.
Alla våra företagare är välkomna: nystartade, nyinflyttade och befintliga!
På kvällens agenda står föreläsningen ”Digital Marknadsföring” med Anna Åxman.
"Syns du inte så finns du inte" - Anna ger en introduktion till digital marknadskommunikation med exempel från social media och ger konkreta tips och råd på hur du bygger du ditt digitala varumärke.

Dessutom har vi passat på att bjuda in flera nyttiga organisationer som kommer att ge information om sina respektive verksamheter och berätta mer om hur de kan hjälpa dig som företagare.
Följande företag/organisationer kommer att närvara: Företagarna Tanum, Tanum Turist och Almi.

Liselotte Fröjd, kommunstyrelsens ordförande, kommer att berätta vad som är på gång i Tanums kommun.

Datum: 27 februari
Tid: Almi erbjuder dropinrådgivning om affärsutveckling och finansiering från 16.00, och då serveras även kaffe och tårta. Programmet börjar 17.00.
Plats: Tedacthuset entré A, Storemyrsvägen 2, Tanumshede. 1 trappa upp
Anmälan: Din anmälan vill vi ha senast 25 februari på e-postadressen naringsliv@tanum.se
eller telefon 0525-180 76.
Här hittar du inbjudan.PDF (pdf, 2.2 MB)

Bild från idrottshallen under aktivitet med elever

Lunchseminarium
”SEO & CRO – Så får du din hemsida att sälja mer” med Anna Åxman – Ett sätt att synas.

Att Googla efter något är så vanligt idag och gör att de flesta företagen vill öka sin synlighet.

Det är här sökoptimering kommer in i bilden. SEO (”search engine optimization”) är arbetet du gör på din hemsida så att sökmotorerna lätt ska hitta till ditt företag.

Med fler besökare på din hemsida kan du få fler nya kunder.  Sökoptimering är därför ett mycket viktigt verktyg.

Anna Åxman är marknadskommunikatör, webbdesigner och SEOkonsult med stor passion för sökmotoroptimering och konverteringsoptimering. 

Anna guidar er genom begreppen och ger er konkreta tips och råd på hur ni kan arbeta med er hemsida för att öka antalet besökare och inte minst hur ni kan öka antalet besökare som faktiskt blir kunder.   

Arrangörer: Tanums kommun och Tedacthuset
När: Fredag 13 mars
Tid: 12.00-14.00
Plats: Tedacthuset entré A, Storemyrsvägen 2, Tanumshede
Anmälan: Senast den 10 mars till  naringsliv@tanum.se eller 0525-180 76

Föreläsningen är kostnadsfri och vi bjuder på lunch. Meddela eventuella allergier.
Här hittar du inbjudan.PDF (pdf, 3 MB)

Bild från idrottshallen under aktivitet med elever

Handleder du praoelever, lärlingar eller praktikanter på din arbetsplats?IUC Väst bjuder in till en heldags handledarutbildning när du som handledare får möjlighet att förbereda dig inför uppdraget.
Utbildningen går både igenom hur man bäst förbereder praktiken och hur man kan planera för lärande på arbetsplatsen.

Datum: 4 februari
Tid: 08.00-17.00
Plats: Tedacthuset, Tanumshede

Läs mer om handledarutbildningen här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bild från idrottshallen under aktivitet med elever

Funderar du på att starta, eller har du nyligen startat ett företag?
Nyföretagarcentrum Väst bjuder tillsammans med Almi Väst in till Startmöte tisdag 24 mars i Tanumshede.

På Startmötet får du en översikt hur det är att driva företag och kunskap om bland annat affärsidé, budgetering och finansiering. Det finns även tid för enskilda frågor.

Datum: 24 mars
Tid: 16.00-18.00
Plats: Sparbanken Tanum, Tanumshede

Läs mer om Startmötet och anmäl dig här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Nyheter

Logotype Unga Landsbygdspriset

Vi klättrar starkt mot målet!
Nu har resultatet kommit! Tanum klättrar för sjätte året i rad i Svenskt Näringslivs rankning av Företagsklimatet i Sverige, till plats 110. Med den siffran har kommunen förbättrat sin placering med 157 platser sedan 2013 och bara det senaste året, med 33 platser. Årets resultat rankar Tanum näst bäst i Fyrbodal och en av de kommuner som klättrar mest i regionen. Inte minst innebär det också att Tanum snart närmar sig målet - att bli bland de 100 bästa i Svenskt Näringslivs rankning.

-Det är otroligt roligt att vi fortsätter att stiga i Svenskt Näringsliv rankning och ett kvitto på att bra service, god kommunikation och samverkan med det lokala näringslivet är nyckeln! säger Liselotte Fröjd, kommunstyrelsens ordförande.

Den delfaktor i undersökningen där vi har klättrat mest är ”Service till företag”, från plats 133 till plats 86, en klättring med 47 platser. I undersökningens statistikbaserade del så har nyföretagsamhet klättrat bäst med 85 placeringar, från 141 till plats 56.

Att Tanum för sjätte året i rad fortsätter att stiga i rankningen bland Sveriges kommuner vad gäller just företagsklimatet, är ett resultat av det långsiktiga arbete som Tanums kommuns driver. Liselotte Fröjd berättar att man kommer att fortsätta jobba aktivt mot de mål som kommunen satt upp:

-Vi har nått vårt bästa resultat någonsin, men vårt arbete fortsätter! När vi nått målet fortsätter vi att höja ribban för att hela tiden utvecklas och förbättras!

Tanums kommuns Näringslivsstrategi pekar ut att Tanum ska fortsätta vara den mest företagsamma kommunen i Västra Götaland; och att Tanum ska stiga minst 10 placeringar till, och bli bland de 100 bästa i Svenskt Näringslivs rankning. Vår vision är att tillsammans med företagen skapa de absolut bästa förutsättningarna och ett utvecklingsinriktat klimat som gör Tanum attraktivt för att starta, driva och utveckla företag, investera och leva i.

Fakta om undersökningen
Svenskt Näringsliv ger varje år ungefär 60 000 företagare i Sverige möjligheten att ge sina synpunkter på attityderna till företagande, kommunens service eller tillämpningen av lagar och regler i den kommun där de verkar. I undersökningen definieras företagsklimat som summan av de institutioner, attityder, regler och kunskaper som möter företagaren i vardagen.

Frågeställningarna rör bland annat attityder till företagande, konkurrens från kommunala verksamheter, kommunens service till företagen samt tillgången på medarbetare med relevant kompetens.

Kommunen deltar i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram
Tanums kommun är tillsammans med sex andra kommuner i landet utvalda att under 2019, medverka i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram för ett bättre företagsklimat. För att få delta krävs att näringslivsfrågor är högt prioriterade.

Logotype Lokal Meny

Vill du utveckla din restaurang hållbart?
Nu har ett nytt projekt, "Lokal Mat", startat upp.
Det övergripande målet med projektet är att öka andelen lokal mat på menyn.

Just nu söker man restauranger i Skaraborg och Bohuslän som vill satsa på att utvecklas hållbart genom att inhandla, tillaga och servera lokal mat. Cirka 40 företag kommer att få chansen att vara med.

Under projekttiden kommer företagen bland annat att erbjudas individuella affärsutvecklingsinsatser och det kommer arrangeras gruppaktiviteter med bland annat föredrag och workshops.
Tillsammans med Chalmers industritekniska kommer projektet även innefatta hur man kan förbättra, effektivisera och förenkla logistiken mellan restaurang och producent.

Projektägare är Lokalproducerat i Väst och finansieras av Länsstyrelsen, VGR och ERUF (europeiska utvecklingsfonden).
Projekt är kostnadsfritt för restaurangerna att delta i och man behöver inte vara medlem i Lokalproducerat i Väst för att delta.

Här kan du läsa mer om projektet.öppnas i nytt fönster

Logotype Unga Landsbygdspriset

Tanums kommun deltar i utvecklingsprogram för att stärka företagsklimatet
Nu har startskottet gått för Tanums kommuns medverkan i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram för ett bättre företagsklimat. Tanum är en av sju kommuner som bjudits in att delta i utvecklingsprogrammet under 2019.

Förutom Tanum deltar även Sollefteå, Strängnäs, Nynäshamn, Halmstad, Burlöv och Karlskrona.

Under året kommer politiker och tjänstemän från kommunerna att träffas och arbeta med frågor som berör det lokala företagsklimatet. På agendan står utbildningar och träffar för erfarenhetsutbyte med de andra kommunerna som deltar i programmet. Ett par av de utpekade områdena är myndighetsutövning och upphandling. I tillägg till träffarna tilldelas varje kommun en rådgivare som agerar bollplank och stöd vid behov. Programmet pågår under hela 2019.

Tangentbord visar bokstäverna TIPS

Obligatorisk e-faktura till offentlig sektor
Den 1 april 2019 blir det lag på att alla inköp i offentlig sektor ska faktureras med elektronisk faktura (e-faktura) enligt en ny europeisk standard, om ingen annan standard har avtalats. Det innebär att alla leverantörer till Tanums kommun ska skicka e-fakturor enligt den nya standarden. PDF-fakturor eller inskannade pappersfakturor lever inte upp till lagkraven.

Tips på vad du som småföretagare kan göra för att säkerställa att ni klarar kraven:

  • Först och främst var beredd på upphandlingskrav om e-faktura när ni lämnar anbud.
  • Om du har en leverantör av ekonomiprogram eller faktureringstjänst – fråga dem hur de kan hjälpa dig med e-faktura.
  • Om du sällan fakturerar kommunen och andra offentliga organisationer och inte vill anskaffa ett eget systemstöd – kontakta oss så hjälper vi dig in i vår fakturaportal klicka på länken här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Där kan du manuellt skapa en e-faktura.
  • Titta gärna på DIGG:s film om lagkravet om obligatorisk e-faktura. Klicka på länken här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vi frågor kontakta ekonomikontoret på Tanums kommun:

Angelica Alfredsson 
0525-181 35

Viktoria Dahlborg
0525-180 89

Streckgubbar som jobbar tillsammans

Funderar du på att anställa din första medarbetare? Sök Växa-stöd!
Regeringen har tillfälligt sänkt arbetsgivaravgiften och löneavgiften för att stimulera enmansföretag att våga ta steget att anställa medarbetare.

Från 1 januari i år gäller detta även aktiebolag och handelsbolag. För att få Växa-stöd ska anställningen omfatta minst 3 månader, och arbetstiden ska vara minst 20 timmar per vecka. Stöd kan lämnas upp till 12 månader.
Här hittar du mer information om Växa-stöd.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30

Besöks/postadress

Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Näringslivsenheten

Elenor Olofsson
0525-181 09

Elisabeth Jonsson
0525-180 76

Besöks/postadress

Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede