Näringsliv & arbete

Välkommen till Tanums kommuns näringslivssida

Tanum är en företagstät kommun med fokus på entreprenörskap och företagsamhet, med fler än 2500 företag på våra 12 900 invånare. Vi arbetar för ett näringslivsklimat som ska göra det enkelt att vara företagare och som gör att fler företag utvecklas och etablerar sig och skapar fler arbetstillfällen. Det gör vi bland annat genom att finnas som stöd genom företagsrådgivning, information och genom skapa forum för dialog med myndigheter och med andra företag och intressenter.

Vi som arbetar som näringslivsutvecklare är Elenor Olofsson och Elisabeth Jonsson. Vi har olika bakgrunder inom företagsutveckling och destinationsutveckling. Hör gärna av dig till oss om du har några funderingar eller frågor kring ditt företag eller företagsidé.

Här kan du ta del av våra


Välkommen på konsert & livestream med HAAKS och Tanums kommun!
Den 23 och 30 juli på hemmaplan i Hamburgsund!

Den 23 juli och 30 juli kl. 17:30 utlovas fullt ös från Scen på Bônn i Hamburgsund!
Då spelar HAAKS på hemmaplan och Tanums kommun är värd!! Du är välkommen att vara med och uppleva spelningen direkt på plats i Hamburgsund eller via HAAKS , Tanums kommun eller Tanum Turists livestream på Facebook. Biljetter till konserten vid Scen på Bônn i Hamburgsund köper du här Länk till annan webbplats..

Tanums kommun fyller 50 år, och vad passar inte bättre än att fira med dunder och brak tillsammans med Tanumsborna Johan & Jonas Hakeröd. Dessutom firar Tanums kommuns Musikskola 50 år. Med som musikläraren från starten var inga inte mindre än brödernas pappa och farbror, Hasse och Janne Hakeröd. Många av kommunens ungdomar har under 50 år fått lära sig spela instrument, sjunga, dansa med mera på denna anrika musikskola. Flera har blivit artister, låtskrivare, författare, musiklärare – inte minst dessa två framgångsrika bröder!

Vill du läsa mer om Haaks? Här kan du läsa reportage från när Näringslivsutvecklarna besökte deras replokal hemma i Hamburgsund. Haaks - Tanums kommun Länk till annan webbplats.

Vi ser fram emot att hylla sommaren och fira vår kommuns jubileum tillsammans med bröderna Haaks, inte bara en kväll utan två!

Delta i tävlingen ”Upplev Tanum” – Vinn upplevelser i Tanum för 7 500 kr!

I samband med spelningarna hålls även en tävling - läs mer om den här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du kan vinna superfina priser – nämligen en upplevelse i Tanum till ett värde av hela 7 500 kronor. Vinnaren får själv välja bland ett utbud av aktiviteter och boenden i Tanums vackra kommun.

På Tanums destinationssida presenteras en ”à la carte meny” med olika boendealternativ i kombination med unika och exklusiva upplevelser och aktiviteter. Vinnaren väljer själv sitt pris och plockar ihop sin ”Upplev Tanum – meny”, från ett eller flera företag. Allt till ett max-värde av 7 500 kronor.

Information relaterad till Corona

Information till dig som företagare med anledning av Coronaviruset

Vi känner med alla er företagare som drabbas av konsekvenser av spridningen av Coronaviruset.

Här har vi sammanfattat aktuell information. Öppnas i nytt fönster.

Inbjudningar

Kvinna som håller förstoringsglas framför husmodell

Energigenomgång av din anläggning, 2021
Energi- och klimatrådgivarna i Uddevalla, Munkedal, Lysekil, Sotenäs, Tanum, Strömstad erbjuder deltagarna i webkurserna en översiktlig och kostnadsfri energigenomgång på sin anläggning eller via digitala möten med fokus på helheten, rutiner och beteendefrågor. Ni får en rapport med tips om förbättringsåtgärder. Bedriver ni verksamhet i annan kommun förmedlar vi kontakt till er rådgivare.

Varför är det kostnadsfritt? På uppdrag av Energimyndigheten ska kommunernas energi-och klimatrådgivare ge oberoende, kostnadsfri rådgivning till privatpersoner, företag och organisationer för att bidra till att nå Sveriges energi och klimatmål.

Arrangör: Kommunala Energi- och klimatrådgivningen i Uddevalla och Norra Bohuslän i samarbete med Ett enat Bohuslän genom Uddevalla, Strömstad och Tanums kommuner.

Kontakta näringslivsutvecklarna för mer information och anmälan.

Kvinna som håller förstoringsglas framför husmodell

Almi bjuder in till seminarieserie
Är du på väg att starta, nyligen har startat företag eller känner du dig fortfarande som en nybliven företagare?
Passa på att delta i Almis digitala seminarier som ger dig kunskap, inspiration och möjlighet att utveckla ditt nätverk. 
Nedan webbinarier kommer att snurra en gång i månaden under våren, nya datum uppdateras hela tiden i Almis kalendarium Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Ämnena är:
Du och ditt företag - Om att gå från idé till affärsmodell
Räkna på din affär
Tänk tillväxt från start
Att sälja med framgång
Från idé till affär - Om att utveckla en innovation

Nyheter

Text på griffeltavla Stöd till lokala företagare

Tanums kommun sänker avgifter och taxor för att stötta företagen
Många av våra lokala företag har drabbats hårt i coronavirusets spår. Tanums kommun har allt sedan pandemins start tagit ett flertal olika beslut om åtgärder för att minska de negativa effekterna av covid -19.

Tanums kommun kompletterar nu med ytterligare, kraftfulla stöd till företagen i de mest drabbade branscherna.

Ytterligare, kraftfulla åtgärder: Avgiftsbefrielse för markupplåtelse och hyresstöd 2021
Ytterligare åtgärder som vi inför för 2021 är gällande hyresrabatter, i enlighet med regeringens stöd till hyresrabatter samt att kommunen inte kommer att debitera avgiften för markupplåtelse av allmänplats. Dessa åtgärder gäller för både lokaler och mark som både Tanums kommun och Tanums Hamnar ansvarar för.

Tidigare Stödpaket
Tanums kommun har tidigare beslutat om avgiftsbefrielse av fast och rörlig tillsynsavgift för serveringstillstånd för restauranger som skulle betalats 2021.
För att uppmuntra var och en till lokal handel så gav kommunen 2020 sina anställda både en påskpresent och en julklapp, att konsumera hos ett lokalt företag. Syftet med gåvan var att visa uppskattning och tacksamhet för vår personals kompetenta arbete under hela pandemitiden och samtidigt stötta vårt betydelsefulla näringsliv.

Vi fortsätter att förlänga betalningstiden på fakturor för de som har behov av det, vi anpassar tillsynsarbetet och stärker informationen till företagen.

- Det är viktigt att vi har ett fortsatt starkt näringsliv och många företag i Tanum, därför hoppas vi att dessa nya beslut, i kombination med tidigare stödpaket, kan vara en hjälp på vägen, fortsätter Liselotte Fröjd, kommunstyrelsens ordförande.

Markupplåtelse är ett tillstånd som behövs för att använda offentlig mark till något annat än vad de är tänkt till, till exempel uteserveringar. Ansökan om markupplåtelse görs hos polismyndigheten, avgiften tas ut från kommunen.

Läs hela nyheten. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kvinna som sitter leende vid dator

Tanum når sitt högsta resultat någonsin i Svenskt Näringslivs undersökning Företagsklimatet
När Svenskt Näringsliv 25 maj presenterade enkätresultaten i 2021 års undersökning av företagsklimatet i landets kommuner visade det att det sammanfattande omdömet för Tanum har ökat från 3,42 till 3,71 på en sexgradig skala.

Bäst i Bohuslän
Detta är Tanums högsta resultat någonsin i undersökningen. Resultatet placerar Tanum bäst i Bohuslän och näst högst bland kommunerna i Fyrbodal, tätt efter Dals Ed på 3,72. Tanum hamnar dessutom över snittet för riket, som är 3,43.

Inom de områden där klättringen varit störst finns Information till företagen, vilket klättrat från 3,19 till 3,69. Snittet för riket är 3,03.
Läs hela nyheten här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En bild över oändlig rymd

Börjar det bli dags för generationsskifte?

Att förbereda sitt generationsskifte i tid är den främsta nyckeln för att ge ditt företag möjlighet att fortsätta verka och växa.
Vårt generationsskifteprogram riktar sig till dig som har börjat fundera på att göra ett generationsskifte och vill ta ett första steg på den resan.
Under fem träffar tar vi in expertkunskap inom de absolut viktigaste ämnena för att öka din kunskap och ge dig möjlighet att förbereda dig och företaget i tid. Vi behandlar frågor såsom Skatter & avgifter, juridik, att förbereda företaget såväl som dig själv inför ett skifte. Du ges även möjlighet till individuell rådgivning med syfte att ta fram en egen handlingsplan för ditt arbete.
Programmet erbjuds av Almi Företagspartner Väst i samarbete med Tanums kommun.

För mer information kontakta:
Elenor Olofsson, Näringslivsutvecklare Tanums kommun e-post elenor.olofsson@tanum.se, 0525-181 09

Carin Ramneskär, rådgivare Almi Företagspartner
e-post: Carin.Ramneskar@almi.se , 070-6251208.

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöks/postadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Näringslivsenheten

Elenor Olofsson
0525-181 09

Elisabeth Jonsson
0525-180 76

Besöks/postadress

Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede