Näringsliv & arbete

Välkommen till Tanums kommuns näringslivssida

Tanums kommun kännetecknas av entreprenörskap och har fler än 2 400 företag på sina 12 900 invånare.

I kommunens verksamhetsmål finns prioriterat att arbeta för att skapa fler arbetstillfällen, förbättra företagsklimatet och sträva mot att utveckla myndighetsutövandet till att möta företagarens behov.

Här kan du ta del av våra

Inbjudningar

Tillväxtverkets logotype

Vinnar-frukost
Vi har nu nöjet att ihop med Tedacthuset bjuda till ”Before Work” under namnet Vinnar-frukost. Där kommer pristagarna av ”Kommunens Företagspris 2018” att berätta om sin verksamhet och det gångna året.

Datum: 26 september
Tid: 07.30-09.00
Plats: Tedacthuset, entré A, Storemyrsvägen 2, Tanumshede. 1 trappa upp
Anmälan: Anmäl dig via e-post eller på telefon 0525-180 76
Här hittar du inbjudan.PDF (pdf, 191.4 kB)

Bild från galan 2018

Tanums Näringslivsgala 2019
För andra året i rad hälsar vi dig välkommen till Tanums Näringslivsgala. En guldkantad kväll då vi vill hylla alla fantastiska företag för att ni bidrar till en stark och växande kommun. Förutom god mat, underhållning och gemenskap kommer vi att kora årets vinnare.

Via detta anmälningsformulär anmäler du dig och dina kollegor till årets Näringslivsgala.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Datum: 15 november 2019
Tid: Mingel på röda mattan klockan 18.00. Galan börjar 18.45.
Plats: TanumStrand
Klädsel: Välj något festligt och fint- det kan vara smoking, kostym eller kavaj - lång eller kort festklänning! Välj det som passar dig bäst, oavsett kommer vi att glittra tillsammans!
Pris: 795:- exklusive moms. I festpaketet ingår fördrink, trerätters middag, dryck till maten och underhållning. Bar kommer att finnas under kvällen. Åldersgräns: 18 år.

Underhållning:
Konferencier. Även i år kommer Jessica Barck att leda oss med varm hand under kvällen.
Duo Jag. Ett mångsidigt showband som tillsammans med sina blåsare sätter stämningen för en riktig galakväll.
Bullarerevyn. Rutinerade lokala underhållare som är världsberömda i hela Bohuslän kommer att roa oss med godbitar ur årets varité "Nypoppat", en nostalgisk tillbakablick.
Anmälan senast 21 oktober

Solnedgång

Maritim Utveckling i Bohuslän -Avslutningskonferens med framtidsfokus
Maritim Utveckling i Bohuslän har mellan 2016–2019 skapat förutsättningar för små- och medelstora företag att stärka sin professionalitet, hållbarhet och innovationskraft.

Under dagen presenteras kort sex delprojekt, nyttan för företagen och resultat. Fokus läggs på hur resultaten används för att fortsatt stärka de maritima näringarnas utveckling i Bohuslän.

Välkomna att delta på en inspirerande konferens med framtidsfokus

Datum: 11 oktober
Tid: 08.30-14.30
Plats: Tanumstrand konferensanläggning
Anmälan: Här hittar du programmet och länk till anmälan.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Marin Företagsmässa

Marin Företagsmässa
Vill du veta mer om forskningen och övrig verksamhet som pågår på Tjärnö? Vill Du få idéer och hitta nya koncept, träffa forskare och andra företagare, eller skapa produkter med utgångspunkt i marin forskning? Då ska du inte missa den marina företagsmässan på Tjärnö!

För tredje gången bjuder Tjärnö marina laboratorium vid Göteborgs Universitet in Dig som är företagare eller entreprenör till en inspirerande heldag!

Du kommer få möjlighet att diskutera nya affärs- möjligheter och botanisera i marin spetskunskap med några av landets mest framstående marina forskare. Temainriktningar i år är bland annat möjligheter med marin bioteknik inom medicin och hälsa samt kunskapsturism.

Datum: Fredag 25 oktober
Tid: 09.00 - 16.00
Plats: Tjärnö Marina Forskningsstation
Anmälan: Du anmäler dig på www.stromstad.se/marinlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster senast den 16 oktober.

Tillväxtverkets logotype

Är du på väg att starta, eller är en nystartad företagare?
Då är du välkommen på Startseminarie!

”Att växa från start – om att gå från idé till affärsmodell”
Få inspiration och kunskap som utvecklar din idé. Du får även ta del av konkreta verktyg för att testa din idé och nätverka med andra företagare och entreprenörer!
11 september klockan 15.00-18.00, Uddevalla
9 oktober klockan 15.00-18.00, Sotenäs Symbioscentrum, Kungshamn

”Att sälja med framgång”
Lär dig mer om din kund och hur du kan jobba med marknadsföring och försäljning på ett effektivt sätt!
23 oktober, klockan 15.00-18.00 Sotenäs Symbioscentrum, Kungshamn

Sedan januari 2019 har Almi Väst uppdraget från Fyrbodals kommunalförbund att vara den sammanlänkande parten för distribuerad affärs-och företagsutveckling i Fyrbodal.

Här hittar du inbjudan och information om hur du anmäler dig.PDF (pdf, 299.5 kB)

Nyheter

Logotype Unga Landsbygdspriset

Rekordresultat igen för Företagsklimatet i Tanum
Företagsklimatet i Tanum har aldrig varit så bra som det är nu, visar Svenskt Näringslivs undersökning av det lokala företagsklimatet. Tanum förbättrar sitt resultat i år igen, och för andra året i rad är resultatet dessutom bättre än det nationella genomsnittet.

Det sammanfattande omdömet har ökat från 3,48 till 3.57, på en sexgradig skala. Det kan jämföras med rikssnittet på 3,42. På de flesta områden som vi mäts har Tanums kommun en uppåtgående trend och ligger över riksgenomsnitt.

- Det är roligt och motiverande att vårt arbete ger framgångar i undersökningen, men vi slår oss inte till ro! Vi strävar hela tiden efter att förbättra och utveckla, och det fortsätter vi med! Vårt mål är att skapa de bästa förutsättningarna för vårt näringsliv att utvecklas, säger Liselotte Fröjd kommunstyrelsens ordförande.

Undersökningen visar en stadig pil uppåt för hur företagen upplever kommunens service, vilket främst handlar om hur man upplever bemötande och handläggningstider. Här har Tanum förbättrat sitt resultat för fjärde året i rad och har nu också passerat det nationella genomsnittet.

Även hur man upplever att kommunen tillämpar lagar och regler har också successivt förbättrats. Tillämpningen handlar om effektivitet i ärendehanteringen, förståelse för företagets ärende och återkoppling om vilka möjligheter som finns.

Ytterligare kvitto på att företagen upplever ett allt mer positivt företagsklimat i Tanum är att enkätfrågorna gällande information, kommunikation och dialog pekar uppåt. Information till företag sticker ut högt över riksgenomsnittet och en tydlig förbättring jämfört med tidigare år.

- Vi jobbar mycket med att hitta bra vägar för att kommunicera med näringslivet på olika sätt och vi strävar hela tiden för en aktiv samverkan med företagen så att våra relationer ska bli riktigt bra. Många företagsbesök, aktivt deltagande i nätverk och ett tätt samarbete med det lokala näringslivet i olika forumgrupper, säger Liselotte Fröjd.

Den 24 september släpper Svenskt Näringsliv årets ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner.

Kommunen deltar i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram
Tanums kommun är tillsammans med sex andra kommuner i landet utvalda att medverka i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram för ett bättre företagsklimat vilket pågår under 2019. För att få delta krävs att näringslivsfrågor är högt prioriterade.

Förbättrat resultat även i servicemätningen Insikt
Tanums kommun har även gått framåt i servicemätningen Insikt, som genomförs av SKL. (Sveriges Kommuner och Landsting). Insikt mäter kundnöjdheten hos de företag som varit i kontakt med kommunen i ett myndighetsärende. Kommunens övergripande nöjd-kund-index landade på 71/100, vilket är ett högt betyg enligt betygsskalan.

Logotype Lokal Meny

Vill du utveckla din restaurang hållbart?
Nu har ett nytt projekt, "Lokal Mat", startat upp.
Det övergripande målet med projektet är att öka andelen lokal mat på menyn.

Just nu söker man restauranger i Skaraborg och Bohuslän som vill satsa på att utvecklas hållbart genom att inhandla, tillaga och servera lokal mat. Cirka 40 företag kommer att få chansen att vara med.

Under projekttiden kommer företagen bland annat att erbjudas individuella affärsutvecklingsinsatser och det kommer arrangeras gruppaktiviteter med bland annat föredrag och workshops.
Tillsammans med Chalmers industritekniska kommer projektet även innefatta hur man kan förbättra, effektivisera och förenkla logistiken mellan restaurang och producent.

Projektägare är Lokalproducerat i Väst och finansieras av Länsstyrelsen, VGR och ERUF (europeiska utvecklingsfonden).
Projekt är kostnadsfritt för restaurangerna att delta i och man behöver inte vara medlem i Lokalproducerat i Väst för att delta.

Här kan du läsa mer om projektet.öppnas i nytt fönster

Logotype Unga Landsbygdspriset

Tanums kommun deltar i utvecklingsprogram för att stärka företagsklimatet
Nu har startskottet gått för Tanums kommuns medverkan i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram för ett bättre företagsklimat. Tanum är en av sju kommuner som bjudits in att delta i utvecklingsprogrammet under 2019.

Förutom Tanum deltar även Sollefteå, Strängnäs, Nynäshamn, Halmstad, Burlöv och Karlskrona.

Under året kommer politiker och tjänstemän från kommunerna att träffas och arbeta med frågor som berör det lokala företagsklimatet. På agendan står utbildningar och träffar för erfarenhetsutbyte med de andra kommunerna som deltar i programmet. Ett par av de utpekade områdena är myndighetsutövning och upphandling. I tillägg till träffarna tilldelas varje kommun en rådgivare som agerar bollplank och stöd vid behov. Programmet pågår under hela 2019.

Tangentbord visar bokstäverna TIPS

Obligatorisk e-faktura till offentlig sektor
Den 1 april 2019 blir det lag på att alla inköp i offentlig sektor ska faktureras med elektronisk faktura (e-faktura) enligt en ny europeisk standard, om ingen annan standard har avtalats. Det innebär att alla leverantörer till Tanums kommun ska skicka e-fakturor enligt den nya standarden. PDF-fakturor eller inskannade pappersfakturor lever inte upp till lagkraven.

Tips på vad du som småföretagare kan göra för att säkerställa att ni klarar kraven:

  • Först och främst var beredd på upphandlingskrav om e-faktura när ni lämnar anbud.
  • Om du har en leverantör av ekonomiprogram eller faktureringstjänst – fråga dem hur de kan hjälpa dig med e-faktura.
  • Om du sällan fakturerar kommunen och andra offentliga organisationer och inte vill anskaffa ett eget systemstöd – kontakta oss så hjälper vi dig in i vår fakturaportal klicka på länken här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Där kan du manuellt skapa en e-faktura.
  • Titta gärna på DIGG:s film om lagkravet om obligatorisk e-faktura. Klicka på länken här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vi frågor kontakta ekonomikontoret på Tanums kommun:

Angelica Alfredsson 
0525-181 35

Viktoria Dahlborg
0525-180 89

Streckgubbar som jobbar tillsammans

Funderar du på att anställa din första medarbetare? Sök Växa-stöd!
Regeringen har tillfälligt sänkt arbetsgivaravgiften och löneavgiften för att stimulera enmansföretag att våga ta steget att anställa medarbetare.

Från 1 januari i år gäller detta även aktiebolag och handelsbolag. För att få Växa-stöd ska anställningen omfatta minst 3 månader, och arbetstiden ska vara minst 20 timmar per vecka. Stöd kan lämnas upp till 12 månader.
Här hittar du mer information om Växa-stöd.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30

Besöks/postadress

Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Näringslivsenheten

Elenor Olofsson
0525-181 09

Elisabeth Jonsson
0525-180 76

Besöks/postadress

Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede