Näringsliv & arbete

Välkommen till Tanums kommuns näringslivssida

Tanums kommun kännetecknas av entreprenörskap och har fler än 2 400 företag på sina 12 600 invånare.

I kommunens verksamhetsmål finns prioriterat att arbeta för att skapa fler arbetstillfällen, förbättra företagsklimatet och sträva mot att utveckla myndighetsutövandet till att möta företagarens behov.

Här kan du ta del av våra

Inbjudningar

Öppnat ostron

Tanums kommun, Företagarna Tanum och Tanum Turist bjuder härmed in till
After Work på Nordiska Mästerskapen i Ostronöppning 5 maj

Återigen är vi glada att bjuda in Tanums kommuns näringsliv till en After Work i samband med de Nordiska Mästerskapen i Ostronöppning i Grebbestad fredagen den 5 maj.

Vi välkomnar dig som är aktiv företagare till en exklusiv VIP-mottagning i ostron-tältet innan dörrarna öppnas för mästerskapstävlingarna. En eftermiddag tillsammans för företagare, politiker och tjänstemän med möjlighet till givande möten samt provsmakning av vår lokala och världsberömda delikatess ostronet.

Vi hoppas på lika stor uppslutning och lika gott väder som förra året med tillfälle att umgås, knyta kontakter och bilda nyttiga nätverk. Vi bjuder på ostron och mingeltilltugg.

Varmt välkomna!

Var & när:
Fredagen den 5 maj
Vi träffas på Hamnplanen i Grebbestad kl. 16.00

Anmälan:
Anmälan sker till naringsliv@tanum.se
eller till: 0525-181 09 
(Ange namn, företag, telefon samt e-post.)
Anmäl dig senast den 28 april.

Träffen är helt kostnadsfri och antalet platser är begränsat. Oanmäld frånvaro debiteras med 200 kr.
Träffen är ett event för dig som är aktiv företagare och har anknytning till Tanums kommun.

För mer information kontakta:
Elenor Olofsson, näringslivsutvecklare Tanums kommun, elenor.olofsson@tanum.se eller 0525-181 09
Tove Bengtsson, info@tanumturist.se eller 0525-611 88

Kockar som lagar mat

Kurs i Revenue Management
Driver du restaurang och vill öka lönsamheten? Då är en kurs i Revenue Management något för dig! Revenue Management (RM) innebär att sälja rätt produkt, till rätt pris, till rätt gäst, vid rätt tillfälle och i rätt kanal, där målet är att öka restaurangens lönsamhet. Kursen leds av Fredrik Önrup med spetskompetens inom RM.
Välkommen på en heldagskurs den 3 maj i Uddevalla.

Föreläsningen varvas med övningar och exempel från olika restaurangverksamheter. Som avslutning ges tips och råd för att kunna börja tillämpa RM i sin egen restaurang.

Datum och tid: Tisdag 3 maj 2017 kl. 9-17

Plats: Tillväxtavdelningen, Högskolecentrum Bohuslän,
Östergatan 18 A, Uddevalla
För mer information och anmälan besök Uddevalla kommuns sida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Before Work logotype

Informationsträffar Starta Eget
Nyföretagarcentrum bjuder in till kostnadsfria träffar där du kan få tips inför din företagsstart.
Tre av vårens träffar är förlagda på SEB i Strömstad. Det datum som återstår är:
- Tisdag 9 maj

Plats: SEB, Strömstad
Tid: 18.00 - 21.00
För anmälan och mer information om informationsträffarna besök Nyföretagarcentrums sida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Before Work logotype

Få tips och inspiration på Exportdagen
IUC Väst bjuder tillsammans med bland andra Västra Götalandsregionen och Business Sweden in till en förmiddag full av tips, information och inspiration för dig som vill nå en internationell marknad.

Plats: Quality hotel, Vänersborg
Datum: 17 maj
Tid: 08.30 - 12.00
För anmälan och mer information besök IUC Västs sida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Before Work logotype

Before Work
Nästa Before Work blir torsdagen den 1 juni klockan 07.30-09.00.

Denna gång är det Catxalot som bjuder in till frukost.
På frukosten får vi besök av Sara Olsson, kommunpolis i Tanum.

Adress: Södra magasinet, södra hamnen i Havstenssund.
Vägbeskrivning hittar du här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Anmälan: naringsliv@tanum.se

En torsdagsmorgon varje månad träffas företagare och äter frukost ihop, varje tillfälle hos ett nytt värdföretag. Ett tillfälle att nätverka och lära oss mer om varandras verksamheter.

Bild på grönsaker i låda

Är du lokalproducent och vill lära dig mer om hur du kan delta i offentliga upphandlingar?
Inför kommande Livsmedelsupphandling bjuder Tanums kommun in till information om vilka möjligheter det finns för småskaliga livsmedelsproducenter att delta i upphandlingar.
Informationen hålls av Pernilla Fischerström, processledare för offentlig upphandling vid Länsstyrelsen, samt Jonas Fredriksson Cesar, upphandlare Trollhättan Stad.

Datum: 1 juni
Tid: 09.00 - 12.00
Plats: Bullaresalen, Kommunhuset, Apotekvägen 6 Tanumshede
Anmälan: Senast den 29 maj till naringsliv@tanum.se eller 0525-181 09
Vi bjuder på fika. Varmt välkomna!

Nyheter

Gruppbild deltagare på mötet 10 mars

Arbetet med ett enat Bohuslän fortsätter
10 mars välkomnande Tanums kommun alla Bohusläns kommuner till Vitlycke museum i samarbetet "ett enat Bohuslän", för att ta nästa steg för besöksnäringens utveckling.
"Ett enat Bohuslän”, är kommunernas, Turistrådet Västsveriges, lokala turistorganisationers och besöksnäringsföretagens överenskommelse om att arbeta tillsammans för och med besöksnäringens utveckling i Bohuslän, dagens möte var ett uppstartsmöte för vad kommunerna ska prioritera under år 2017.
- Det är ett stort engagemang från alla kommunerna i Bohuslän, alla är eniga att samarbeta. Att vi jobbar tillsammans stärker förutsättningarna och utvecklar besöksnäringen i Bohuslän. Vi är också stolta att vi idag fick visa upp vårt fina världsarv för alla kommuner i Bohuslän, säger Elenor Olofsson, näringslivsutvecklare i Tanums kommun.
Kommunstyrelseordförande, oppositionsråd, kommunchefer och tjänstemän med ansvarsområde näringsliv och besöksnäring från Bohusläns 11 kommuner samt företagsrepresentanter från Turistrådet Västsverige och företagen, deltog på mötet.
- Bohuslän ligger mellan Oslo och Göteborg och vi kommuner sitter på besöksnäringens originalfabrik, det är här jobben och tillväxten ökar mest. Jag är stolt över oss kommunalråd som samarbetar över alla partifärger, fokuserar på det som förenar och tillsammans med företagen, våra storhotell, lokala turistorganisationer och regionens Turistråd skall lyfta Bohuslän som nummer 1 i framtiden, det kommer ta tid, men vi har bestämt oss, säger Miguel Odhner, ordförande i styrgruppen Ett Bohuslän och till vardags kommunstyrelsens ordförande i Kungälvs kommun.
Kommunerna har sedan 2015 samarbetat kring prioriteringarna; att stärka varumärket Bohuslän, tillståndsgivning, att beakta besöksnäringsperspektivet i Samhällsplanering och kollektivtrafikens betydelse för besöksnäringen. Arbetet som har inletts kring dessa områden kommer att fortsätta, nytt för 2017 är även att inleda ett mer intensifierat samarbete kring att utveckla vandringsleder och cykelleder i Bohuslän.
Dagens möte enades också kring en tydligare vision för besöksnäringen i Bohuslän, samarbetets vision är ”Bohuslän
– världens mest attraktiva skärgårdsdestination”.
- Nu fortsätter vi att tillsammans bygga ett riktigt starkt och attraktivt varumärke och göra Bohuslän känt i världen. Ett enat Bohuslän, där näringsliv, kommuner och organisationer tillsammans stärker förutsättningarna och utvecklar besöksnäringen i Bohuslän, säger Marie Linde vice VD, Turistrådet Västsverige AB.

Svenskt Näringslivs logotype

Tanum har högst företagsamhet i Västra Götaland
Svenskt Näringsliv presenterar årligen statistik över företagsamheten i Sverige.
Syftet med undersökningen är att visa om antalet personer ansvariga för företag ökar eller minskar.
2016 hamnar återigen Tanum på topp när det gäller högsta företagsamhet i länet med en företagsamhet på 19,7%.
Snittet för länet är 11,7% och för riket 12,3%.
Tanum har även länets högsta nyföretagsamhet.
För hela rapporten besök Svenskt Näringslivs sidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Flicka som håller krabba

Maritima näringslivsstrategin antagen i norra Bohuslän
Strategin stödjer och styr utvecklingen av de maritima näringarna i Strömstad, Tanum, Sotenäs och Lysekil.
Den ska hjälpa till att skapa hållbara förutsättningar för utveckling av maritima näringar och samtidigt värna våra havsresurser.

På onsdagen 19 oktober antog Sotenäs kommunstyrelse strategin som sin egen och därmed blev strategin ett politiskt gällande dokument för alla kommunerna. Den Maritima näringslivsstrategin är framtagen på politiskt uppdrag av styrgruppen för Tillväxt Norra Bohuslän vilken inbegriper Strömstad, Tanum, Sotenäs och Lysekils kommuner.

Arbetet påbörjade med att företrädare för branscher kopplade till havet och beroende av havsnära lägen/kvaliteter fått lämna synpunkter i intervjuer, dialoger, eller möten. Detta underlag tillsammans med existerande utredningar, strategier och bakgrundsfakta har sedan fått utgöra basen för denna strategi. Strategin harmonierar med strategier och handlingsplaner inom de olika sektorerna och på EU-, nationell, regional och lokal nivå.

Strategin består av en avsiktsförklaring samt förtydligande av hur de framtagna samhällsbyggnadsmålen ska bemötas i en näringslivskontext. Målen är grundade i en förståelse av naturvärdenas betydelse för dessa näringars framtid.

Strategin används också för att ge riktlinjer i arbetet med den Blå översiktsplanen och leder till en separat handlingsplan med åtgärder. Dessa åtgärder är centrala för att göra verklighet av de möjligheter som finns inom det maritima området i vår region. Ladda ner hela Maritima näringslivsstrategin här.PDF (pdf, 4 MB)

Företagsklimatet i Tanum fortsätter klättra uppåt
Tanums kommun klättrar från plats 228 förra året till plats 207 i år, vilket är en förbättring med 21 enheter. Det visar Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner, som släpptes tisdag 20 september.

Tanum har en förbättring av resultatet i många frågor. Omdömet är högre bland annat för kommunens service, dialog med företag samt tillämpning av lagar och regler. När det gäller information till företag ligger man över rikssnittet. Företagen bedömer även att tillgång till kompetens, vägnät och tele- och IT-nät förbättrats.
89 företag i Tanums kommun har besvarat enkäten.
Mer information finns på www.foretagsklimat.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Fadderföretag sökes!
Vi söker företag som vill agera "Fadderföretag" och under läsåret 2016/2017 ha kontakt med och ta emot besök av elever i årskurs 8.
För eleverna ger det en inblick i arbetslivet och hjälp att inför gymnasievalet se vilka utbildningsvägar som finns.
Företagen får en chans att marknadsföra sig, möta sin framtida arbetskraft och samtidigt ta ett socialt ansvar för samhällets utveckling. Välkomna att kontakta oss om du är intresserad!

Tanums kommun erbjuder
Energi- och klimatrådgivning till alla företag

Under hösten genomför energirådgivningen en informations- kampanj om vilka stöd och bidrag som finns att söka till kommunens företag.
Företaget kommer få ett bokat besök där en rådgivare går igenom alla möjligheter som ges för det specifika företaget.
I samband med besöket kan företaget få tips och råd om besparingsåtgärder samt en enklare energiöversyn av företagets lokaliteter.

Besöket tar ca 2 timmar och är helt kostnadsfritt.

Företagen kan också boka en tid som passar med rådgivare Roger Fredriksson på 0708-450496.

Havet i solnedgång

Maritim utveckling i Bohuslän
Strömstad, Tanum, Sotenäs och Lysekils kommuner har blivit beviljade stöd från EU’s regionala utvecklingsfond för projektet: Maritim utveckling i Bohuslän.

Projektet ska stötta och skapa goda förutsättningar åt de maritima näringarna i Bohuslän.
Arbetet kommer att fokuseras runt maritim turismutveckling men även involvera företag inom skärgårdstransporter och marina livsmedel. Projektet löper över 3 år och har en total budget på drygt 9 miljoner kronor.

Läs mer på Tillväxt norra Bohusläns hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Woc-loggan

VM-festen är slut
Ingen har väl kunnat undgå att märka att VM i Orientering har pågått i Tanum och Strömstad. Stämningen har varit på topp på arenorna där publiken bjudits på en riktig folkfest. Påhejade av en stor publik glatt viftande med svenska flaggor lyckades vårt svenska landslag ta flera medaljer. Tack till alla er som engagerat er inför och under VM!
Här kan du se en film från tisdagens medeldistanstävling och folkfest på Satelliten i Tanumshede.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Solnedgång, bild med texten Värdskapsutbildning

Värdskapsutbildning
Turistrådet Västsverige har tagit fram en värdskapsutbildning, den vänder sig främst till besöksnäringen men är öppen för alla inom näringslivet.

Vårt mål är att så många företag som möjligt, inom alla branscher, ska nyttja denna möjlighet till sin personal. Syftet är att vi i Tanum ska bli bäst på värdskap.

Det är mötet med människor som skapar bestående intryck och påverkar hur vi väljer att prata om platsen med andra, rekommendera, stanna längre och återvända.

Utbildningen är digital och tar ca 1 timme och varvar övningar med reflektioner och fakta, med ett avslutande kunskapsprov och diplom.

Anmäl ditt företag på info@tanumturist.se så får du en länk att dela ut till din personal. Utbildningen är kostnadsfri.

Läs mer om värdskapsutbildningen härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Logga för strandstädarkartan

Strandstädarkartan
Ett digitalt kartverktyg som ska underlätta för frivilliga insatser och upphämtning av skräp. Är du på stränderna i sommar, använd gärna kartan!

Här kan du rapportera städbehov, behov av hämtning av redan ihopsamlat skräp eller om man har städat själv. För detta finns tre olika flaggor att markera i kartan.

Bakgrund:
Bohuskusten är extra utsatt för skräp från havet och kommunerna saknar resurser att hålla kusten ren. Sedan 1 januari 2008 finns inget statligt stöd till städinsatser. Elva kommuner och Västkuststiftelsen ingår i en samverkansplattform och finansierar arbetet genom sitt ordinarie arbete tillsammans med Västra Götalandsregionen samt Havs- och vattenmyndigheten.

Läs mer om strandstädarkartan på Ren kusts sida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ängsmark

Planering för verksamhetsmark/bostäder
Totalt hanterar Tanums kommun cirka 50 planer, i olika stadier av den process som leder till beslut om detaljplan. Av de 50 är 20-talet initierade av privata intressenter. Cirka 30 planarbeten har kommunen som beställare. Nu görs en kraftsamling på 13 av dessa planer. Bland dem finns plan om verksamhetsmark i varje samhälle; Tanumshede, Grebbestad, Fjällbacka och Hamburgsund.

Många planer för nya bostäder i Tanums kommun
Över 1 000 nya bostäder, villor och olika typer av lägenheter, är på gång i Tanums kommun, om alla planer förverkligas. Sammanställningen, som ni kan läsa mer om på Tanums hemsida, omfattar drygt 30 olika planområden i kommunen som väntas antas under åren fram till 2020. Bostäderna är fördelade på cirka 130 hyreslägenheter, cirka 350 ägarlägenheter/ bostadsrätter samt cirka 570 tomter för enbostadshus.

Kontakt

Kundcenter

Tel. 0525-180 00
Fax. 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöks/postadress

Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Näringslivsenheten

Elenor Olofsson
Tel. 0525-181 09

Elisabeth Jonsson
Tel. 0525-180 76

Besöks/postadress

Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede