Marin matmarknad på Fjällbacka kaj

Västerhavsveckan avslutas i Fjällbacka 12 augusti med att följa upp förra årets succé med marin matmarknad på kajen.

Marin matmarknad

Vi vill genom matmarknaden väcka nyfikenhet kring hållbar mat från havet. Tillsammans hoppas vi skapa en inspirerande och smakrik dag på kajen i Fjällbacka.

Ett tillfälle för alla att få dofta, smaka, känna och äta läckerheterna från havet.

MARIN MAT PÅ KAJEN;

BLÅ MAT
Blå mat - centrum för framtidens sjömat är en satsning för att ta vara på den enorma potential som finns i produktion av näringsriktig mat från svenska vatten. Fredrik Gröndal från Kristineberg Center berättar och bjuder på smakprov.

CITYYSTERIET
Erbjuder hantverksost från centrala Göteborg med fokus på mjuka dessertostar. Det innebär vitmögelost, kittost och blåmögelost. På marknaden släpps osten ”Smoother operator – Pier edition” (marinare ost är svår att hitta!)

HASSELSSON
Här kan du köpa fish n’chips rakt från matvagnen. Hasselsson serverar bara MSC-märkt fisk från hållbara och spårbara bestånd. Fast food från havet!

ICA SUPERMARKET HEDEMYRS
Kommer för att visa upp skaldjur från Grebbestad. Smaka på räkor och kräftor och lär dig om hur och varför butiken köper in lokala varor.

JANEMANS
Inlagda sill av färsk sill från västerhavet tillsammans med de mest utsökta råvarorna av högsta kvalitet. Varje sill är noga tillredd och kärleksfullt tillagad för att skapa en unik smakupplevelse som kommer att väcka alla smaklökar till liv. Janemans sillar är en blandning av fantasi och smaker som kommer att ta dig med på en gastronomisk resa genom västerhavet, bohuslänska solvarma klippor och ljuvliga gastronomiska små äventyr.

MUSSELFEED
Tillverkar musselmjöl och musselpulver som kan användas i djurfoder, livsmedel eller som smaksättare i matlagning. På marknaden kan du köpa musselpulver, en fantastisk smakförstärkare som ger mycket umami och är ett enkelt sätt att få in mer musslor i kosten.

NORDIC SEAFARM
Utvecklar nutidens produkter och samarbetar med några av landets främsta kockar och matkreatörer som tar fram lättanvända och smakrika produkter. Till marknaden har de med sig sockertång i olika former. Sockertången är fullpackad med mineraler och vitaminer samt är en naturlig källa till umami och salt.

POND FISH & GREENS
Erbjuder rökt fisk från egna landbaserade odlingar och berättar inspirerande om hur fiskodling kan och bör kopplas ihop med grönsaksodling. Här kan du också lära dig mer om Stigfjordens andelsodlingar

SEAGREEN NORDIC
Har tagit fram en proteinbar med algerna Spirulina och Chlorella. Seaweed bars är rika på protein, omega 3, full av vitaminer och mineraler och har en god smak av mörk choklad och citron.

TEN ISLAND SEAFARM
Småskalig tångodling av sockertång i Göteborgs skärgård. Ten Island Seafarm odlar och utför allt arbete hållbart och för hand. De anordnar också föreläsningar och event om och kring tång. Till marknaden har de med sig sin torkade tång och tångprodukter.

WIDÉN GÅRDEN
Gårdsbutiken i Kville som fokuserar på att erbjuda lokalproducerade varor. Till marknaden har de med sig Nordic Crowns sortiment med nordiska nyttigheter av havtorn och aronia, samt ett axplock av andra varor.

JETTYS
Välkommen upp till Jettys bar som ni hittar på andra våningen på Richters . Här finns en stor terrass med magisk havsutsikt.
I samband med Västerhavsveckan erbjuds räkmacka med kaffe eller dricka till specialpris.

TRÄFFA OSS PÅ PLATS;

 • Marin kolonilott - Odling under ytan
 • MSC – Marine Stewardship Council
  MSC är en internationell icke vinstdrivande organisation som främjar hållbart fiske. Vi driver ett omfattande certifierings- och miljömärkningsprogram med målet att vi alla ska kunna njuta av mat från havet, både idag och i framtiden.
 • Kustbevakningen
  Om det inte blir utryckning är du välkommen ombord KBV 310 och träffa besättningen som kan berätta om Kustbevakningens viktiga och omväxlande uppdrag. Är du intresserad av att arbeta på Kustbevakningen? Besättningen svarar gärna på dina frågor!
 • Kommunala energirådgivare
 • Länsstyrelsen Västra Götaland på plats med fiskeinspektörerna

FLER UPPLEVELSER PÅ KAJEN:

 • Boktält
  - Kenneth Lundin presenterar sin bok Sjömat
  - Den ätbara mångfalden i havet.
  Hos Kennet kan du också ta en titt i och köpa barnboken Noriko på äventyr i tången av Marie Lenngren.

Erika och Kamilla Hindborg signerar
sin barnbok Havets kalsonger.

 • Toppsegelskonaren Kvartsita ligger i hamnen och bjuder in till besök. Ombord finns Strandstädarna, Västkuststiftelsen och forskare.
 • Västerhavsveckans havsverkstad
 • Sjöfartsverket är på besök
 • Prova på att fiska med Sportfiskarna

Marknaden arrangeras av;
Tanums kommun, Västra Götalandsregionen, Turistrådet Västsverige och Västerhavsveckan

Mer information om Västerhavsveckan finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vid frågor kontakta miljöstrateg Lilja Gunnarsson, lilja.gunnarsson@tanum.se eller 0525-182 64.

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöks/postadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Miljöstrateg

Lilja Gunnarsson
0525-182 64

Besöks/postadress

Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede