Kustnära Kuriosa

Mitt i Galärbacken i Fjällbacka ligger sedan i vintras den lilla presentbutiken Kustnära Kuriosa/ Coastal Vintage, som drivs av en av Fjällbackas många företagsamma kvinnor, Annika Torevi.

Näringslivsenheten tittade förbi och fick en pratstund med Annika i den välfyllda, mysiga lilla butiken.

- Många delårs- och helårsboende minns butiken från barndomen som ”Presentboden”. Den var Lisbeth Ekströms mamma som startade upp den, och Lisbeth drev sedan verksamheten vidare, berättar Annika när hon visar runt.

På Kustnära Kuriosa står återbruk i centrum. Nästan allt i inredningen har haft ett tidigare liv på en annan plats, och ofta i annan funktion. Det som inte är återbrukat bland varorna, är tillverkat i Europa: Porslin från Portugal bredvid tvål från Frankrike. Allt handplockat. Det ska vara lätt att göra ett klimatsmart val.

- Bland storsäljarna finns spritglas, det säljs i enorma mängder. Pyssel, spel, leksaker, mjukisdjur är efterfrågat. Begagnade linnehanddukar och svensk hemslöjd är eftertraktat.

Jag har också en del ”herrgrejer” här såsom ostronknivar och necessärer i vaxad canvas.

Min önskan är att kunden ska komma in i butiken för att köpa presenter till sig själv, eller någon annan.

Att sedan varorna också lockar kunder långväga ifrån är lite extra kul- en ”stamkund” är en amerikansk kvinna som gästat Fjällbacka ett antal gånger. Hon håller sig uppdaterad tack vare Facebook, och blir sugen på att resa hit när hon hittar nya produkter i butiken. När man har en lokal på en turistisk plats, behöver den vara lite av en attraktion, skrattar Annika.

Förutom Kustnära Kuriosa driver Annika även Kustnära Fastighetsmäklare i Bohuslän AB. Hon är sannerligen en person med många järn i elden.

- Här har jag samlat verksamheterna på ett ställe, det är en perfekt kombination. Sedan är jag även Fjällbackaguide, och sista helgen i mars var jag med och arrangerade ett ”Återbruksrally” i Fjällbacka. Det lockade 41 säljare, detta hoppas vi ska bli ett återkommande evenemang som lockar människor att besöka Fjällbacka.

Nu pågår förberedelser för fullt inför stundande sommarsäsong.

- Just nu håller jag på att lära upp ett par sommarjobbare som ska finnas till stöd i butiken. I slutet av september hoppas vi det blir ett nytt Återbruksrally, avslutar Annika.

Tack Annika för ett jättetrevligt besök i din fina butik, önskar Näringslivsutvecklarna.

Kontakt

Näringslivsenheten

Elenor Olofsson
0525-181 09

Jenny Åslund
0525-180 76

Besöks/postadress

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöksadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
Verksamhet/mottagare
457 81 Tanumshede