Företagsturné i södra delen

Onsdag 6 februari 2019 åkte vi näringslivsutvecklare på en liten företagsturné i den södra delen av kommunen.
Tryckeri, elkonstruktion, bygg och åkerböna - var temat på vår resa söderut!

Bildcollage från de fyra besöken

Det första stoppet var hos Jan och Marcus på Nordbloms Trycksaker i Hamburgsund. Jan berättar hur han tidigt kom in i tryckbranschen och började jobba på ett tryckeri på Hamburgö.
1996 fick han möjlighet att förvärva tryckeriet i Hamburgsund. De första åren producerade man i en källare i en villa, men det blev snabbt för litet. 2000 byggde man istället lokaler på industriområdet i Hamburgsund där man fortfarande har verksamheten. Förutom Jan och Marcus jobbar ytterligare två personer i företaget. Nordbloms blev utnämnda till Årets företagare 2015 av organisationen Företagarna, och är en viktig samarbetspartner för många lokala företag när de snabbt behöver hjälp med trycksaker.

Efter besöket hos Jan och Marcus rullar vi lite söderut till nästa stopp, Jokrab i Svenneby, där Lennart Joling tar emot oss. Lennart och Magnus Kristiansson har drivit verksamheten i 32 år. De är idag 6 anställda i företaget och har behov av ytterligare personal. Jokrab bygger och monterar utrustning som reglerar processer av alla slag, huvudsakligen till läkemedelsindustrin. Lennart visar oss runt och förklarar lite mer om hur Jokrab jobbar och vilken typ av kunder man har. Ett intressant företag i vår kommun, vi lärde oss massor!

Efter besöket på Jokrab fortsätter vi ytterligare lite söderut och landar hos Ulf Pagander på Pagander Byggs lilla kontor i Svenneby. Företaget startades av Ulfs pappa. Pagander Bygg bygger platsbyggda hus, sommarbostäder, fritidshus, ladugårdar och industrifastigheter. Sedan många år jobbar de också med försäkringsskador.
De är framförallt verksamma i Tanum och Sotenäs, merparten av uppdragen finns i området mellan Grebbestad i norr och Hunnebostrand i söder. De flesta uppdragen är för privatpersoner.
På sin hemsida skriver man ”Välkommen till Bohusläns trevligaste byggföretag”, och vi hade en mycket trevlig pratstund.

Därefter åkte vi den sista sträckan för att träffa Marcus Nordgren, Svensk fava. Marcus är baserad i Bottna, och han strävar för att lansera den närodlade åkerbönan som möjlig stapelgröda i västsvenska kök. Marcus möter upp oss för att visa sin nybyggda lokal där han köpt in maskiner som skalar och mal bönorna. Han berättar om hur åkerbönan idag odlas uteslutande som proteinfodermedel för mjölk- och köttdjur, fastän det är utmärkt som mat också för oss. Genom att inte låta bönorna först blir foder och sedan äta mjölk och kött så sparar vi stora mängder energi, utrymme och miljöbelastning. Marcus säljer idag åkerbönor till ekologiska butiker/grossister runt om i landet. Marcus har mycket intressanta idéer och visioner och ”gräver där han står”. Han väntar inom kort på en ny kvarn för att kunna skala upp sin mjöl-produktion.

Ett stort tack till er förtagare som tog emot oss denna eftermiddag! Vi kommer under våren att fortsätta vårt turnerande runt bland företag i kommunen.
Elenor Olofsson och Elisabeth Jonsson, näringslivsutvecklare

Kontakt

Näringslivsenheten

Elenor Olofsson
0525-181 09

Jenny Åslund
0525-180 76

Besöks/postadress

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöksadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
Verksamhet/mottagare
457 81 Tanumshede