- Startsida
- Näringsliv & arbete
- Företagsbesök
- Företagsreportage
- Nordic Seafarm
Nordic Seafarm
Nordic Seafarm odlar framtidens havsmat
Söder om Otterön i Fjällbacka skärgård odlas just nu framtidens grödor med havet som odlingslott. Det är det svenska uppstartsbolaget Nordic Seafarm, som redan är en av Europas ledande producenter av hållbart odlad tång som nu valt att utvidga sina odlingar till vår kust. Vi har träffat företagets VD Simon Johansson som berättar lite mer om företagets framfart, om framtida planer och varför just Fjällbacka skärgård är en bra plats för sockertång. ”Vattnet här är väldigt rent och nu har vi ett område om åtta hektar i vattnet. Det känns jättekul och spännande”!
Nordic Seafarm grundades 2016 av svenska forskare vars studier på effekter av storskalig odling visar sig ha fler positiva effekter på klimatet och oss människor. ”Det minskar övergödning, binder koldioxid och är full av näring som är bra för oss människor”, berättar Simon. Företaget hade kunder redan från första året men i små volymer och har sedan dess utvecklats och vuxit. ”Vi med kommersiell bakgrund hittade ´odlingsfolket´ och har de sista två åren jobbat med att skapa en industri”.
Efterfrågan på tång ökar hos livsmedelaktörer som vill öka deras växtbaserade kost. Med kunder som Leröy, Axfood och med samarbeten med några av Sveriges bästa kockar breder de ut sig på marknaden i sikte mot att bli den största tångodlaren i Norden och i framtiden även att bli den största odlaren av högkvalitativ ekologiskt odlad tång i Europa.
Tång som livsmedel, turistattraktion eller i utbildningssyfte
Tång som produkt kan användas inom en rad olika områden, som i hudvård och i djurfoder och även om Nordic Seafarm har sålt till bolag i hundmatsbranschen så berättar Simon att de fokuserar till 95% på livsmedel ”Vi vill bli bäst inom det, men det finns andra attraktioner som är intressanta i takt med att vi utökar organisationen. Som en turistattraktion eller i utbildningssyfte. Man ska kunna ta med boende och besökare men även skolklasser ut och prata om framtidens mat och om det behov det skapar”.
Vi är lite nyfikna på hur processen går till
”Man hämtar lokala tångplantor från havet och dessa lämnar efter sig tusentals små sporer, som man sedan fäster på ett rep, som de sedan börjar växa ifrån. När de växt till sig planteras de i havet. Vi odlar under vinterhalvåret när havet är som kallast och då de inte är i vägen för båtar. Skörden sker sedan i april. Det blir en kraftsamling för hela bolaget, men är också en väldigt rolig period”.
Mikroodling och hållbarhet
I och med att tången odlas i vattnet tas ingen mark i anspråk och på tal om hållbarhet, är den lokala förankringen väldigt viktig för Nordic Seafarm. Simon berättar att de vill jobba med lokala aktörer på två sätt: Dels genom att sälja tångbebisar till företag som vill odla själva. Ten Island Sea Farm är en av deras kunder och som blivit mikroodlare med Nordic Sea Farm´s teknik. Det andra sättet sker genom att hyra ut en del av odlingen till restauranger, som får tillgång till en viss längd rep och en egen del att odla och plocka sin egen tång på. De här formerna av mikroodling är något som företaget också hoppas kunna utöka i framtiden. ”Äta och producera lokalt är bättre för alla, för miljön och något som vi gärna vill främja”.
Framtiden…
”inom tre år har vi 18 hektar att odla på och hoppas att ha fördubblat personalstyrkan med stor del lokal personal, både kopplat till odling, logistik och förädling (logistik och förädling sker i Dingle).
Havets råvaror är så mycket mer än bara fisk och skaldjur och vi tror detta bara är början på ekologisk odling i havet. I Sverige har vi odlat växter på land i många hundra år. I Asien har man odlat i och skördat havet under många hundra år. Det är dags att det sker samma sak i Sverige nu”.
Vill du lära dig mer om tång och om Nordic Seafarm, köpa hem deras egna ”havsknäcke” eller inspireras av recept på hur du kan använda tång som smakhöjare, besök nordicseafarm.com.
Tack för samtalat Simon, så spännande! Vi ser fram emot att följa er framöver.
Kontakt
Näringslivsenheten
Jenny Åslund
0525-180 76
Besöks/postadress
Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede
Kundcenter
Välkommen till dina
kommunvägledare
Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se
Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider
Besöksadress
Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede
Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede
Postadress
Tanums kommun
Verksamhet/mottagare
457 81 Tanumshede