Haaks

Näringslivsutvecklarna har kikat in i Haaks replokal!

Vi fick chansen att hälsa på hemma i kulisserna hos Haaks i Hamburgsund, ett band vi är stolta över att de är från vår kommun, och som även tilldelades pris som Årets företagare 2012, och Turistpriset samma år.

Bandet består av fem personer: Så klart de två bröderna Johan och Jonas Hakeröd, och deras tre anställda Mattias och Roger som anslöt för 18 år sedan (!) och Axel, nyast i gänget, som började för tre år sedan. Företaget sysselsätter utöver bandmedlemmarna ytterligare tre personer.

Vi får kika in i replokalen, som ligger i källarvåningen där Johan med familj bor.
Bandet repade för fullt inför förra fredagens livestream, som sändes från Herrljunga.

Många med oss har under pandemin fått sina fredagar förgyllda av Haaks livestream. Vi är nyfikna – hur kom ni på idén?
- Allt tog slut på 1-2 veckor i mars 2020, vår bransch blev plötsligt en förbjuden bransch. Vi hade ju anställda och oss själva att sysselsätta, och först trodde vi att allt skulle vara igång igen till sommaren, så vi fortsatte att repa och träffas. När vi insåg att det kunde ta längre tid hittade vi ett samarbete med en annan ”idéspruta”, Micke Skärström på Nöjesskräddaren, och bestämde oss för att testa en livestream från TanumStrand 24 april 2020. På den vägen är det, berättar Johan.

Och vilken succé det har blivit, varje vecka har fler och fler följt deras spelningar. Delningar, ”gillningar” och hyllande kommentarer har, minst sagt, strömmat i deras facebook-kanal, varje fredag.
- Vi har nu väldigt många följare på sociala medier, 55000 på Facebook och 8000 på Instagram, vilket bygger en bra bas! Vi brukar säga att vi når en kvarts miljon människor på FB varje vecka – en miljon i månaden. Följarna kommer från hela Sverige, många i Norge och vissa som är spridda runt i världen. Vi har publicerat klipp som fått nära en miljon tittare, fortsätter Jonas.
- Vi är faktiskt det enda band i hela Norden som överlevt genom att ha spelningar under pandemin, och vi har Nordens största livestream. Tänk att nå plats ett på topplistan, efter 27 år, skrattar Johan.

Haaks har hunnit med att göra 49 streams på 60 veckor nu. Och vad tycks om detta: Under 22 veckor i rad har de inte repeterat en enda låt! Nya låtar varje vecka, Imponerande! Vilket låt-bibliotek, med tanke på att varje spelning är 1,5 timme! Vi förstår behovet av mycket repande.

Hur ser det ut inför sommar och höst?
- Vi tar uppehåll en stund nu, och kör igen i juli. Vi kommer att streama varje fredag, och hoppas också att få möta publik i någon omfattning, men allt beror på hur restriktionerna förändras i nästa steg. Under september hoppas vi på spelningar på restauranger, och från oktober har vi ytterligare en nyhet på gång:

-Kan vi gå ut med det, frågar Jonas sin bror Johan, innan han fortsätter….

Så vi är stolta att få berätta, nått som bröderna själva inte hunnit kommunicera än; att Haaks planerar att streama från teatrar!

- Det tror vi kommer bli ett bra format! Då kan det både bli en sittande publik, och möjlighet för de som vill sitta hemma i TV-soffan, avslutar killarna.

För att fortsätta streama verkar inte vara något som bandet planerar att sluta med även när pandemin är över.

- Så länge våra fans och följare är med oss, så fortsätter vi! Men vi längtar efter att få träffa vår publik, längtar tillbaka till känslan att få spela framför människor och inte bara genom kameran. Så kan vi kombinera det framledes, så kommer det bli en höjdar-kombo!
Det som den här pandemin har fört med sig för oss, är att vi på det här sättet har byggt upp en ny och större publik, vi vill fortsätta möta dem båda!

Det låter superspännande, stort tack för att vi fick kika in hos er, och lycka till med kommande satsningar!

Kontakt

Näringslivsenheten

Elenor Olofsson
0525-181 09

Jenny Åslund
0525-180 76

Besöks/postadress

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöksadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
Verksamhet/mottagare
457 81 Tanumshede