Café Bronze

I lördags öppnade Café Bronze på Vitlycke museum upp dörrarna på nytt, med nya smaker, rätter och med ny drift. Det är Vägen ut! Branneby som driver Gerlesborgs Kök och Kafé, som nu skall driva verksamheten

Det var en dag i maj när Magdalena Herrnsdorf, grundare till Vägen ut! Branneby, stod vid hamnen i Grebbestad och tittade ut över fiskebåtarna som Eva Petterson, tillförordnad chef för Vitlycke, ringde och frågade ”Ni kanske vill driva restaurang- och caféverksamheten på Vitlycke?”

- Vi känner oss väldigt glada att vi blev tillfrågade, det är ett erkännande. Det är också väldigt roligt att få etablera sig nära Tanumshede centrum och att kunna erbjuda mat som har ekologiska men även veganska råvaror. Att vi skapar helårsarbeten och arbetsträning för dem som inte är etablerade på marknadsmarknaden än, gör det här till en ännu roligare möjlighet.

Vägen ut! Branneby

Vägen ut! Branneby startades genom ett Leaderprojekt på Branneby 2017 med syfte att skapa en arbetsplats med arbetsträning och en stor eko-odling, som också är basen i företaget. Verksamheten utvecklades när Gerlesborg Kök och Kafé öppnade 2019 och odlingen har sedan dess försett köket med råvaror. Från och med i lördags levererar odlingen ekologiska godsaker även till Café Bronze.

- Vi är ett arbetsintegrerat, socialt företag vilket innebär att vi återinvesterar vinsten i företaget för att kunna utvidga verksamheten och kunna anställa fler. Det betyder också att när man kommer och äter en lunch hos oss är man med och bidrar till ett arbete för någon som stått utanför arbetsmarknaden en längre tid. Vi är det enda sociala företaget i kommunen och det enda Vägen ut!-företaget i hela Bohuslän.

Huvudsyftet med vägen ut! Branneby är alltså att skapa arbete för människor som har haft svårt att komma in på arbetsmarknaden, och det gör de genom att de erbjuder arbetsträning och på så sätt förbereder denne för en anställning.

Vägen ut! Branneby drivs genom social franchise och är en del av Vägen ut! kooperativen som startades för 20 år sedan i Göteborg och då var Magdalena med och grundade. Vid den tiden var det en helt ny företeelse. Idag har Magdalena varit med och startat tre liknande franchiseverksamheter likt Vägen ut Branneby.

Närproducerat och ekologiskt

Magdalena berättar för oss att de strävar efter att köpa in från lokala producenter när det gäller både grönsaker, kött, ägg och fisk för att gynna lokala matproducenter. På Café Bronze kommer vi bland annat få se Pipers glass, Nöddö-äppelmust och lättölen Rokk, producerad av Blå Kranen Bryggeri enbart för Café Bronze.

- Man ska känna att man är i Bohuslän när man äter mat som är lokal. Vi har många småföretagare runtomkring.

En av grundpelarna i verksamheten är alltså hållbarhet och på Branneby driver man en egen liten återvinningsstation med kompostering enligt den japanska Bokashimetoden och återvinning av glas och metall. Som ett exempel har de byggt de tre växthusen av återvunnet glasspill. Den miljömässiga aspekten av hållbarhet kompletteras också med att Vägen ut! jobbar utifrån ett socialt hållbart arbetssätt, som också är själva huvudpelaren i verksamheten.

Vägen ut! Brannebey har skapat många arbetstillfällen, med över 20 tillsvidareanställningar året runt och med ytterligare 20 säsongsanställda. De som arbetar i företaget är en mix mellan egna rekryteringar av de mer ledande rollerna och med de som kommer via arbetsförmedlingen. De har precis anställd en kökschef som är lokalt förankrad, med kontakter i restaurangbranschen och Magdalena berättar att det inte var svårt att få ihop ett team till nya verksamheten.

- Vi har redan fått några placeringar innan vi ens öppnat efter att ha annonserat på facebook om att vi öppnar på Vitlycke. Det som är speciellt med Café Bronze är at vi skapar arbetstillfällen på åretruntbasis. Vår ambition är att kunna driva caféet och året runt. Nu går vi in i en intensiv turistsäsong, men sedan när hösten kommer fortsätter vi vara en café- och lunchrestaurang, sju dagar i veckan.

Café Bronze kommer att ha sitt eget lilla bageri som säljer både surdegsbröd och glutenfritt och med inslag av en forna tid.

- En annan fantastisk sak är att vi har kollat på råvaror som man hade på Bronsåldern, så maten hänger ihop med platsen och museet. Vad sägs som en bärkaka med fornnordiskt namn, eller gråärtshummus! Man hittar många spår från bronsåldern i Vitlyckes egna odlingar, så det är roligt.

Under sommarsäsongen kommer det också finnas en stor uteservering och en extra utskänkning utomhus för att minska kö och trängsel. För den som önskar hitta sin alldeles egen plats ute i den historiska omgivningen, finns möjligheten att köpa med sig en picknickkorg med det man behagar.

Framtidsutsikter för anställda i Vägen ut

- I höst kommer vi gå ut med förfrågningar till våra anställda som jobbat hos oss ett tag om delat kooperativ ansvar och drift. Det är en viktig sak att våra medarbetare som är med och bygger upp verksamheterna ges denna fantastiska möjlighet som karriärväg.

Efter ett väldigt intressant och givande samtal med Magdalena ser vi fram emot att följa Vägen ut! Brannebys fortsatta arbete och utveckling i kommunen men också till ljumma sommartider med den där picknickkorgen ut i det gröna på Vitlycke.

Kontakt

Näringslivsenheten

Elenor Olofsson
0525-181 09

Jenny Åslund
0525-180 76

Besöks/postadress

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöksadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
Verksamhet/mottagare
457 81 Tanumshede