Bico Formplast

Bico Formplast expanderar!

Nya produkter, förvärvar ytterligare ett företag, bygger ut och installerar solceller på taket. Det är massor på gång hos Bico Formplast i Fjällbacka - allt under temat plast!

Näringslivsenheten har pratat med syskonen Ann-Christine, Annika och Peter Klarqvist som tog över verksamheten på Bico från sina föräldrar 2017 när det var dags för en generationsväxling.

Bicos verksamhet består sedan tidigare huvudsakligen av att vara underleverantör till Tetra Pak genom att tillverka bobiner (plastrullar) i helautomatiserade maskiner.
Man sysselsätter idag fem personer och företaget är beläget på Föreningsgatan i Fjällbacka, alldeles vid infarten till Vetteberget.

Man har en modern tillverkning för plastprodukter och använder sig av formsprutning, den vanligaste tillverkningsmetoden för formgjutna plastdetaljer. Formsprutning ger möjlighet till massproduktion till en relativt låg kostnad.
Till exempel så tillverkar Bico sedan tre år en ny produkt för en kund, en ”fästingplockare”.

Sedan ett år tillbaka har de ytterligare ett företag, BESCL by Sweden, som tillverkar Sveriges mest sålda nivåsticka som används vid flytspackling av golv.

-BESCL ägdes av en annan företagare här i bygden, Bosse Andersson. När Bosse skulle gå i pension fick vi chansen att ta över verksamheten. Vi har gjort lite förändringar och vi både producerar och trycker stickan i våra helautomatiserade maskiner. Stickan säljer vi sedan till grossistfirmor som är distributörer för golvprodukter. Efterfrågan ser lovande ut, och det gör också att vi kommer att bygga ut för att ge plats åt en ny cell för att få plats för produktionen. Vi börjar bygga i höst, ytterligare 240 kvm, berättar Ann-Christine.

Vi undrar förstås hur pandemin påverkat verksamheten för Bico.

- Vi har klarat oss bra. En utmaning vi känt av är förstås att råvarumarknaden varit lite upp och ned, vissa råvaror tar det tid att få fram. En konsekvens är att råvaror och frakterna har blivit avsevärt dyrare, upp till 40%. Annars kan man konstatera att i denna kris har vi varit i rätt bransch, fortsätter Peter.

Vi har också hört att ni har satt upp solfångare?

- Vi jobbar mycket med miljö och för att sänka energirelaterade utsläpp genom energibesparing, förbättringar av energieffektivitet så installerade vi solceller. Det blev en jättebra investering – vi använder själva elen direkt!

- Vi är även medlemmar i IUC Väst, industriella utvecklingscentra, och via dem har vi ansökt och fått stöd via Robotlyftet som syftar till att automatisera tillverkningen. Det skall användas till att utveckla och automatisera den nya cellen som vi bygger i höst, avslutar Annika.

Fantastiskt roligt att höra hur ni utvecklar företaget vidare, och att verksamheter lever vidare lokalt när grundarna går i pension!

Stort lycka till i era kommande satsningar och utbyggnader önskar Näringslivsutvecklarna!

Kontakt

Näringslivsenheten

Elenor Olofsson
0525-181 09

Jenny Åslund
0525-180 76

Besöks/postadress

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöksadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
Verksamhet/mottagare
457 81 Tanumshede