Egenkontroll

Varför är egenkontroll viktigt?

Konsumenten ska inte riskera att bli sjuk för att maten från ditt företag innehåller farliga bakterier, främmande ämnen och föremål eller odeklarerade allergiframkallande ämnen.
 
Det är du som ansvarar för att den mat du producerar är säker och att konsumenten inte luras (redlighet). Du måste ha kontroll över din verksamhet.

Vad är egenkontroll?

Egenkontroll innebär att du systematiskt går igenom din verksamhet och upprättar ett system för egenkontroll. Egenkontroll är de rutiner som finns och de kontroller som utförs inom ditt livsmedelsföretag och som görs för att säkerställa att livsmedlen är säkra, rätt märkta och spårbara. Information om spårbarhet från Livsmedelsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Egenkontrollen ska beskrivas i ett egenkontrollprogram. Egenkontrollprogrammet ska bland annat innehålla företagets rutiner för hur man hanterar grundförutsättningarna för säkra livsmedel. Grundförutsättningarna är:

 • Utbildning
 • Personlig hygien
 • Vatten
 • Rengöring
 • Skadedjur
 • Utformning och underhåll av lokaler och utrustning, inkl fordon
 • Temperaturer
 • Mottagning av varor
 • Spårbarhet och märkning
 • Separering
 • Avfallshantering

Anpassa egenkontrollprogrammet

Olika verksamheter har olika behov och inriktningar. Det är därför viktigt att du som livsmedelsföretagare utformar egenkontrollprogrammet så att det passar till just den verksamhet som du bedriver.

Ett egenkontrollprogram är ett levande dokument som du årligen ska gå igenom och uppdatera så att det stämmer överens med Din verksamhet och lagstiftningens krav. Vid inspektion läggs stor vikt vid att egenkontrollen används på ett tillfredställande sätt och att dokumentation sker kontinuerligt. Tänk på att det är Du själv som lämnar förslag på egenkontrollprogrammets innehåll och exempelvis frekvens på mätning av temperatur i kylar och frysar.

Att ta fram ett egenkontrollprogram

Information om vad som är viktigt att tänka på när man tar fram ett egenkontrollprogram finns på Livsmedelsverkets hemsida www.slv.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du är nyfiken på hur ett egenkontrollprogram kan se ut så kan du titta på detta.

Mall för att ta fram ett egenkontrollprogram Word, 1 MB, öppnas i nytt fönster..

Om du vill använda mallen, högerklicka på länken, välj Spara mål som... och spara filen på din egen dator innan du börjar arbeta med den.

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöks/postadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Miljöavdelningen

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00

Besöks/postadress

Storemyrsvägen 2,
Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
457 81 Tanumshede