Matförgiftning

Varje år drabbas uppskattningsvis en halv miljon människor i Sverige av matförgiftningar. Hälften av de som blir matförgiftade blir sjuka av mat som lagas i det egna köket.

Matförgiftningar beror oftast på dålig förvaring eller hantering av livsmedel. Det gäller både hantering i hemmet och maten du köper från butik eller äter på restaurang.

Hygien hemma

Här följer några tips på vad du kan göra för att undvika matförgiftning hemma:

  • Tvätta händerna innan du börjar laga mat, mellan olika råvaror och efter toalettbesök.
  • Använd rena och hela skärbrädor och andra redskap.
  • Använd inte samma redskap till olika råvaror som till exempel rå kyckling och sallad utan att diska noga emellan.
  • Ha kallt i kylskåpet, 0-8°. Läs på förpackningen hur kallt varan ska stå.
  • Kyl ner maten snabbt om den ska sparas, gärna i vattenbad med kallt vatten.
  • Värm mat ordentligt, normalt till minst 70° C.
  • Genomstek alltid fågel, griskött och köttfärs.
  • Laga inte mat till andra när du är sjuk.
  • Disktrasor är bakteriehärdar, byt ofta, inte "tvätta" i diskmaskinen.

Anmäl matförgiftning

Om du misstänker att du blivit matförgiftad från någon annan verksamhet än det egna köket är det viktigt att du snabbt kontaktar oss på miljöavdelningen, så att vi kan försöka se till att ingen annan drabbas av samma orsak. Ju snabbare du kontaktar oss desto större är chansen att det finns något kvar av den rätt du åt som vi kan skicka till laboratorium för analys.

För att vi ska kunna utreda misstänkta matförgiftningar behöver vi så mycket information som möjligt. Nedan följer exempel på uppgifter som är viktiga för oss:

  • Restaurangens namn:
  • Restaurangens adress:
  • Anmälarens (ditt) namn, du får vara anonym:
  • Anmälarens (ditt) telefonnummer:

Misstänkt måltid

  • Datum och klockslag när du åt rätten:
  • Antal personer som åt:
  • Antal som blev sjuka:
  • Beskriv måltiden, namn på rätten, ingredienser:
  • Vad drack du?
  • Var det någon som inte blev sjuk, vad åt de i så fall?
  • Vad misstänker du orsakade matförgiftningen?

Sjukdomsförlopp

  • Datum för insjuknande:
  • Klockslag för insjuknande:
  • Symtom: (illamående, kräkning, diarré, buksmärta, huvudvärk eller feber)
  • Hur länge var du sjuk?
  • Eventuell diagnos (om du haft kontakt med läkare):
  • Har du någon allergi mot vissa livsmedel, i så fall vilken:
  • Kommer du ihåg vad du åt inom 48 timmar före du blev sjuk, beskriv:

Mer information

Mer information om matförgiftningar finns på livsmedelsverkets och smittskyddsinstitutets hemsidor, www.slv.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och www.smittskyddsinstitutet.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Kundcenter

Tel. 0525-180 00
Fax. 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30

Besöks/postadress

Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Miljöavdelningen

Tel. 0525-180 00
Fax. 0525-183 00

Telefontid

Måndag-fredag 9-12

Besöks/postadress

Storemyrsvägen 2,
Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
457 81 Tanumshede