Starta och driva livsmedelföretag

Bestick

Vad behövs för att starta en livsmedelsverksamhet?

Funderar du på att öppna ett café, en restaurang, ett bageri, en butik eller någon annan verksamhet där du hanterar livsmedel? Då behöver du:

  • Kunskap om livsmedelshygien och risker
  • Lokal och utrustning som är lämplig för verksamheten
  • Registrering eller godkännande som livsmedelsanläggning

Det kan också behövas bygglov för ny byggnad eller bygglov för ändrat användningssätt. Tänk på att kundutrymmen kan behöva särskild anpassning för att vara tillgängliga för personer i rullstol.
 
Exempel på andra saker som kan behövas är anslutning till vatten och avlopp, kontakt med skorstensfejarmästare mm. Kontakta kommunstyrelsens alkoholhandläggare om du vill ansöka om serveringstillstånd enligt alkohollagen.

Registrering eller godkännande

För de flesta livsmedelsföretag räcker det med en registrering av verksamheten, medan vissa verksamheter med större risker ska godkännas. För registreringen behövs en skriftlig anmälan till miljö- och byggnadsnämnden senast 10 dagar innan verksamheten startar. Anmälningsblanketten hittar du via länken i menyn till höger.

Anläggningar som till exempel slakterier, mejerier, fiskproduktionsanläggningar ska godkännas av Livsmedelsverket, www.slv.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Verksamheter med primärproduktion registreras hos länsstyrelsen, vastragotaland@lansstyrelsen.se.

Om du är osäker på var din verksamhet ska registreras, välkommen att ringa eller mejla oss.

Kunskap om livsmedelshygien och risker

Som livsmedelsföretagare har du ansvar för att känna till de risker som finns i livsmedelshanteringen och hur man gör för att producera säker mat. För att ha aktuella kunskaper är det viktigt att ha en uppdaterad utbildning — en heldagskurs i livsmedelshygien för mindre än fyra år sedan kan ses som en miniminivå.
Vänd dig till miljöavdelningen om du behöver få exempel på företag som ordnar kurser i livsmedelshygien, telefon växel 0525-180 00, säkrast 8-12.

Med aktuella kunskaper kan man hålla kontroll på de risker som finns och undvika olämpliga temperaturer, nedsmutsning av livsmedel mm och bedriva en bra egenkontroll. Egenkontroll är ett system för verksamhetens arbete med säker mat.

Lokal och utrustning

Läs mer om lokal och utrustning via länken i menyn till höger.

Regler om livsmedelslokaler finns i Europaparlamentets och Rådets förordning (EG) nr 852/2004 om livsmedelshygien, särskilt i bilaga II, se länk i högermenyn.

Livsmedelskontroll och avgifter

Miljö- och byggnadsnämnden är den myndighet som har fått ansvar för att se efter att livsmedelsföretagen lever upp till lagstiftningens krav. Detta gäller för de flesta livsmedelsföretagen, i vissa fall är det istället länsstyrelsen eller Livsmedelsverket som är kontrollmyndighet.

I lagstiftningen står det att kontrollen ska finansieras av avgifter från verksamheterna och inte av skattemedel. I stort sett alla livsmedelsföretag betalar därför en årlig kontrollavgift. Avgiften beror bland annat på verksamhetens storlek och om det är känsliga livsmedel som hanteras. För vissa kontroller tas timavgift ut, det gäller t.ex. om det behövs uppföljning av brister som noterats vid en inspektion.

Mer information

Mer information finns på Livsmedelsverkets webplats, www.slv.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Du är också välkommen att höra av dig till miljöavdelningen, telefon 0525-180 00, säkrast 8-12.

Kontakt

Kundcenter

Tel. 0525-180 00
Fax. 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30

Besöks/postadress

Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Miljöavdelningen

Tel. 0525-180 00
Fax. 0525-183 00

Telefontid

Måndag-fredag 9-12

Besöks/postadress

Storemyrsvägen 2,
Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
457 81 Tanumshede