- Startsida
- Kommun & politik
- Kommunfakta
- Kommunens historia
- Fjällbacka
Fjällbacka
Fjällbacka har sina rötter som standsittarbosättning, som blomstrade upp med sillens ankomst under sillperioderna. Under 1800-talet fick befolkningen andra utkomstmöjligheter mellan sillperioderna, som fraktfart och havreexport, då växte samhället.
Den svenska fiskkonserven ansjovis har sitt ursprung i Fjällbacka. Det fanns fiskkonservindustri i Fjällbacka ända fram till 1978.
Tidigt under 1800-talet blev Fjällbacka en populär badort. I mitten av 1900-talet tillbringade Ingrid Bergman sina somrar på Dannholmen nordväst om Fjällbacka. En staty av Ingrid Bergman finns i Fjällbacka hamn. Bilder från Ingrid Bergmans somrar i Fjällbacka. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Fjällbackas historia
Fjällbacka är ett av de äldre kustsamhällena i kommunen. Orten finns nämnd i en mantalslängd år 1610. Redan år 1694 fanns 22 hus på stranden nedanför Vetteberget. Samhällets historia är intimt förknippad med de stora sillfiskeperioderna under 1700- och 1800-talen. Även fraktfarten har haft stor betydelse för samhället, speciellt under 1800-talets senare del då sill fraktades och inte minst havre som skeppades ut från Fjällbacka till England.
På 1860 - 1880-talen experimenterade den från Göteborg till Fjällbacka inflyttade salteriägaren Gustav Andersson med att göra kryddade inläggningar av skarpsill. Han gav produkten namnet "Fjellbacka-ansjovis". Ansjovisreceptet vann stora framgångar såväl hos konsumenter som hos experter. På utställningar runt om i världen., bl a vid fiskeriutställningen i Bergen 1865, erhöll Fjällbacka-ansjovis utmärkelser. Fjällbacka hade därmed placerats på den kulinariska världskartan.
Florö, numera privatägd ö, hade sin storhetstid under 1800-talet. På Florö fanns då krog, hamn och rederi. Krogen på Florö kunde under ett år servera brännvin för 20 000 kronor; priset per glas var 30 öre. Mot bakgrund av dessa försäljningssiffror är det lättare att förstå sillhandelns och sjöfartens omfattning.
Den fina naturhamnen på Dyngö, strax norr om Florö, lockade tidigt till bebyggelse. Under 1500-talets rika sillfiske hade köpmän från Oslo stora magasin på ön.
Fjällbackas samhällsförenings hemsida har historiska bilder från Fjällbacka Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Mer om Fjällbackas senare historia kan du läsa i avsnittet Fjällbackas karaktär i den fördjupade översiktsplanen Pdf, 227.5 kB, öppnas i nytt fönster. .
Namnet Fjällbacka
Orten Fjällbacka omnämns första gången 1617 som Fieldbacke. Namnet innehåller fjäll i betydelsen högt (brant) berg, dvs Vetteberget. Efterledet är en form av backe.
Fjällbacka idag
Vetteberget dominerar centrumbilden i samhället. Fjällbacka låg ursprungligen på randen mellan berg och hav. Bebyggelsen har under 1900-talet krupit runt hela Vetteberget. Numera byggs det även uppe på berget.
Vid foten av Vetteberget ligger Fjällbacka centrum med Ingrid Bergmans torg. Butiker, restauranger och kaféer ligger tätt utmed de tre gatustråken, som utgår från Ingrid Bergmans torg.
Ramneklovan eller Kungsklyftan, vars klippblock är fastkilade mellan Stora och Lilla Vetteberget, är en 200 meter lång spricka i granitberget. Klovan når man från hamnområdet.
Skärgården utanför Fjällbacka anses vara en av de vackraste i Sverige och består av många större och mindre öar. Porsholmen erbjuder en intressant och varierad flora. På Valö, som ligger strax väster om Fjällbacka och är den största ön i skärgården, ligger ett skärgårdsvandrarhem.
Sedan maj 2009 står skulpturen Pålarne utanför kyrkan. Skulpturen är fem meter hög och synlig även från havet. Den förenar glas, sten och akvarell på ett unikt sätt. Konstnärerna är Pål Svensson och Arne Isacsson.
Förutom bra kommersiell service så har samhället en väl utbyggd offentlig service. Här finns postkontor, banker, tandläkare samt ett servicehus med både vårdcentral och bibliotek.
Sjöräddningssällskapet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har en station med tre räddningsbåtar i Fjällbacka. Båtarna bemannas av ideellt arbetande besättningar.
Ungefär 950 personer bor i Fjällbacka året runt. På somrarna mångdubblas befolkningen.
Fjällbacka utgör den rumsliga ramen i Camilla Läckbergs deckarsvit om den fiktive Tanumspolisen Patrik och hans fru Erica.
Karta över Fjällbacka
Näringsliv i Fjällbacka
Som i de andra kustsamhällena i Tanums kommun är näringslivet i Fjällbacka till stor del inriktat på turistnäringen, med det finns även industrier i Fjällbacka, störst är Tetra Pak Inventing AB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (Förpackningsindustri).
Offentlig service i Fjällbacka
Grundskola F-6
Fritidshem
Förskola
Servicehus för äldre
Bibliotek
Miljöstation vid reningsverket, norra hamnen
Återvinningsstation vid parkeringen "Stallarna"
Planer för Fjällbacka
För Fjällbacka har en fördjupad översiktsplan beslutats, i den kan du läsa mer om Fjällbacka samhälle.
Historiska länkar
Ur Pehr Kalms Västgöta och bohuslänska resa (Fjällbacka)
Tanums kulturminnesvårdsprogram om Fjällbacka Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Fjällbackalänkar
Fjällbacka skola
Fjällbacka Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - Din kajplats på Internet
Gamla bilder på Fjällbacka Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (www.fjallbacka.com)
Fler länkar
Kontakt
Kundcenter
Välkommen till dina
kommunvägledare
Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se
Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider
Besöksadress
Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede
Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede
Postadress
Tanums kommun
Verksamhet/mottagare
457 81 Tanumshede
Informationsavdelning
0525-181 24
Besöks/postadress
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede