After Work med ostron

Ostron var temat när Tanums kommun och Tanum Turist bjöd in till After Work strax innan Nordiska Mästerskapen i ostronöppning inleddes i ett soligt Grebbestad.

Omkring 130 företagare, politiker och kommunala tjänstemän träffades och trivdes, smakade skaldjur av olika slag och fick information om både ostron och kommunal verksamhet.

After Work vid Nordiska Mästerskapen i ostronöppning

Från vänster Claes G Hansson, Ingela Holgersson, Lena Westersund (tidtagare), Jon Larsson, Hasse Johannesson (tävlingsledare) och Dan Lexö.

Liselotte BrobergFörstora bilden

Liselotte Broberg Foto: R Dahlberg

Kommunalrådet Liselotte Broberg berättade bland annat om de bostadsprojekt som är på gång i både kommunal och privat regi.

-Jätteviktigt med fler bostäder för att kommunen ska kunna utöka befolkningen. Servicen gentemot medborgarna är ett annat prioriterat område för oss.

Liselotte Broberg betonade värdet av att kommunen möter företagare på deras villkor.

-En bra dialog är mycket viktigt.

SkaldjurstallrikFörstora bilden

Skaldjurstallrik Foto: R Dahlberg

Information om hur man bäst öppnar ostron och hur det går till att tävla i denna ädla konst stod också på programmet.

Bland instruktörerna fanns flera mästare från olika tävlingar. Även NM:s tävlingsledare Per Olofsson medverkade och redogjorde detaljerat för hur tävlingar genomförs.

Sju av deltagarna tog chansen att själva pröva på att tävla. En av dem var Grebbestadsföretagaren Ingela Holgersson.

-Jätteroligt och spännande, tyckte hon.

Öppnat ostron har hon gjort tidigare, som restauranganställd.

-Men nu var det en helt annan teknik som gällde, och riktiga knivar.

Tanums kommun och Tanum Turist arrangerade After Work i samverkan med Ostronakademien. Grundaren Staffan Greby berättade om akademiens bakgrund och det var också han som, efter att ha uppmanats delta, knep segern i tävlingen.

Ingela Holgersson uppskattade möjligheten att träffas under trevliga former:

-Ett jättetrevligt initiativ särskilt som Nordiska Mästerskapen är ett så stort event. Det var en glad och trevlig stämning och skaldjuren som bjöds var fantastiska, summerar hon i efterhand

Hon och hennes man Marcus Holgersson driver flera företag inom besöksnäringen. Skärgårdsidyllen erbjuder uthyrning och guidade turer med kajak och SUP (Stand Up Paddle Boarding), Kustsimmarna simskola i havet och Vrakgods säljer hantverk baserat på fynd från den egna strandstädningen, ett sätt att medverka till en tilltalande skärgårdsmiljö.

Att ge företagare tillfälle att knyta kontakter sinsemellan och träffa företrädare för kommunen under lättsamma former är ett syfte med After Work.

-Vi vill skapa en bra kontaktyta som bidrar till möten, nätverk och samverkan, säger näringslivsutvecklare Elenor Olofsson, glad över att årets arrangemang blev så välbesökt och uppskattat.

Tillsammans med turistchef Tove Bengtsson, Tanum Turist, var hon konferencier dessa timmar på fredagseftermiddagen innan den inledande delen av NM, kvalet till Öppna Grebbestadmästerskapen, invigdes i det stora tältet på hamnplanen i Grebbestad.

Lars Karlsson håller upp tång.

Lars Karlsson, styrelseledamot i Ostronakademien, håller upp tång. Foto: R Dahlberg