Fjällbacka kaj

Detta har länge varit en samlingsplats – från kallbadhus och anlöpande ångbåtsfartyg till lastkaj för den viktiga sillindustrin.Området har förändrats genom decennierna, idag är kajen en vacker och populär plats där alla kan njuta av havet.

For information in English

Redan 1858 erbjöds badturister salta och påstått nyttiga bad i flytande kar, s.k. ”Bassiner” vid stranden här. Området kallades Planarne (den plana ytan).
På 1890-talet byggdes ett kallbadhus och när vägen drogs fram anladesen blockstenskaj som grund. En pålverksbrygga byggdes i södra änden för ångbåtstrafiken medan norra delen användes som lastkaj för bl.a. sillindustrin.

Under 1930-talet uppstod den klassiska Bryggdansen med lövad dansbana och lokala musikanter på ångbåtsbryggan. Än idag är det Bryggdans i Fjällbacka på sommaren.
1958 invigdes en större kaj i betong för lastning och lossning av silltunnor och senare även timmer och konstgödsel. Kajen har länge varit och är fortfarande en uppskattad destination för vackra segelskutor från hela Europa. Granitkajen du ser här idag invigdes 2022.

Skulpturen Tango

Stenindustrin blev en betydande näring i Bohuslän på
1860-talet. Det skeppades stora mängder gatsten från
Fjällbacka och runt Fjällbacka finns många lämningar efter
stenbrotten. Efter andra världskriget kom dock inte industrin
i gång igen. Många av fiskarna som blev arbetslösa efter sillperioden 1877-1906 skolades om till stenhuggare bl.a. med hjälp av inflyttade portugiser. Stenen höggs på ackord och arbetet var tufft i de kalla och blåsiga bohusbergen.

Peder Istads, skaparen av Tangos egna ord:
Havet har i generationer varit det viktigaste levnadssättet i Fjällbacka. Fiske och stenindustri låter som två skilda världar, här har de levt i en oskiljaktig symbios med sjöfarten och havet som gemensamma nämnare. Utvinning av granit är
förmodligen det som lämnat sina tydligaste och mest synliga spår i miljö och landskap. Spåren sträcker sig över hela världen, ända till graniten på Buenos Aires gator.
I lasten med tillbaka kom växter men också tangon som fick fäste på dansgolven i den bohuslänska skärgården. Tango är huggen ur röd tranåsgranit, grå bohusgranit och diabas från Skåne. Ser du kanske också mönstret av ett fiskemärke?

 

Stort tack till Fjällbacka Samhällsförening som hjälpt oss med texter om kajen och de fina bilderna som finns att se på kajen.

Vill du läsa mer om Fjällbacka samhällsförening och kanske bli medlem?

Fjällbacka samhällsförening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.