Riktlinjer för god ekonomisk hushållning

Antagen av kommunfullmäktige 2024-11-25, § 147.
Dnr KS 2024/0762-903.

Bakgrund

I kommunallagen och i lagen om kommunal bokföring och redovisning finns ett regelverk för hur kommuner och regioner ska sköta sin ekonomiska förvaltning. Där beskrivs bland annat att kommuner och regioner ska ha en god ekonomisk hushållning med mål och riktlinjer för sin ekonomi och verksamhet. Reglerna för det så kallade balanskravet anger hur ekonomiska underskott ska beräknas och regleras.

Riksdagen fattade den 25 oktober 2023 beslut om vissa förändringar i kommunallagen utifrån propositionen ”Effektiv ekonomistyrning i kommuner och regioner”. Förändringarna i kommunallagen innebär bl. a. nyheter vad gäller hanteringen av balanskravet. En möjlighet införs att reservera medel till en resultatreserv, RER, i syfte att uppnå en god ekonomisk hushållning. Nuvarande system med resultatutjämningsreserv (RUR) avvecklas, men redan avsatta medel kan användas som längst till år 2033. Regler för kommunens hantering av dessa utjämningsreserver ska framgå av kommunens riktlinjer för god ekonomisk hushållning. Revidering av riktlinjerna görs nu med utgångspunkt avseende att reservera medel till RUR. Införande av möjlighet att reservera medel i RER behandlas inte i detta skede.

Uppdatering av nu gällande riktlinjer för god ekonomisk hushållning gjordes i samband med beslut om budget 2024. Nu gällande föreskrifter sker i samband med budget 2025.

GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING

I kommunallagen anges att för den kommunala verksamheten ska det finnas mål och riktlinjer som är av betydelse för god ekonomisk hushållning. Målen och riktlinjerna ska omfatta såväl ekonomi som verksamhet. Tanums kommun har definierat termen ”god ekonomisk hushållning” som att varje generation ska bära kostnaden för den service som den konsumerar. I god ekonomisk hushållning inryms också kommunens förmåga att bedriva sin verksamhet på ett kostnadseffektivt och ändamålsenligt sätt.

God ekonomisk hushållning handlar om att styra ekonomin både i ett kortare och längre tidsperspektiv. Om kostnaderna på lång sikt överstiger intäkterna innebär det att morgondagens medborgare inte bara får betala kostnaden för sin egen konsumtion utan även kostnaden för tidigare generationers konsumtion. Normalt sett ska ekonomin visa på ett positivt resultat som gör att förmögenheten inte urholkas av inflation eller för låg självfinansieringsgrad av kommunens investeringar. De ekonomiska medlen utgör en begränsning för verksamhetens omfattning. Mål och riktlinjer för verksamheten ska bidra till att resurserna används till rätt saker och att de används på ett effektivt sätt.

Finansiellt perspektiv

Tanums kommuns övergripande ekonomiska mål utgår ifrån generationsprincipen som innebär att varje generation ska bära kostnaden för den service som den konsumerar och inte belasta kommande generationer med kostnader eller åtaganden. Investeringsverksamheten ska anpassas så att inte kommunens ekonomiska ställning (soliditeten) försvagas.

Soliditet

Soliditet är ett mått på kommunens långsiktiga finansiella handlingsförmåga. Soliditeten anger hur stor del av tillgångarna som finansierats med eget kapital. Ju högre soliditet – desto starkare finansiell handlingsberedskap har kommunen. I Tanums kommuns soliditetsmått inkluderas kommunens hela pensionsförpliktelse.

Mål:
Soliditeten, inklusive totala pensionsförpliktelser, ska fram till år 2030 öka till 22 procent.

Finansiella delmål
Finansiella delmål för budgetåret formuleras inom ramen för Tanums kommuns budgetprocess.

För att nå god ekonomisk hushållning ska samtliga delmål vara uppnådda.

Verksamhetsperspektiv

För att verksamheten ska uppfylla intentionerna i god ekonomisk hushållning ska den bedrivas på ett kostnadseffektivt och ändamålsenligt sätt. Det ska vidare finnas ett samband mellan resursåtgång, prestationer, resultat och effekter.

I Tanum utgörs mål för god ekonomisk hushållning dels av de övergripande mål, policyer och riktlinjer som kommunfullmäktige angivit, dels de målsättningar kommunfullmäktige angivit för kommunens olika verksamhetsområden. Sammantaget skapar dessa mål förutsättning för en god utveckling av Tanums kommun.

Alla verksamheter som Tanums kommun ansvarar för ska bedrivas på ett sådant sätt att kommuninvånarna är nöjda eller mycket nöjda med verksamhet och service vid de kvalitetsmätningar som görs. Verksamheten ska bedrivas på ett kostnadseffektivt sätt och på ett sådant sätt att kommande generationers möjligheter till en bra verksamhet inte försämras.

Verksamhetsmål
Mål för verksamheten beslutas inom ramen för Tanums kommuns budgetprocess.

För varje verksamhetsmål finns en eller flera indikatorer som används för att avgöra om verksamhetsmålet är uppfyllt eller inte. Minst hälften av indikatorerna måste vara uppnådda för att målet ska anses vara uppfyllt. För att verksamhetsperspektivet av god ekonomisk hushållning ska vara uppnått ska minst hälften av målen vara uppnådda.

Disponering av resultatutjämningsreserv

Beslut om kommande års disponering bör fattas i samband med budgetbeslutet. I samband med årsredovisningen fastställs den verkliga disponeringen.

Medel från en resultatutjämningsreserv får användas för att utjämna intäkter över en konjunkturcykel.

Disponering får göras när prognosen för det årliga underliggande skatteunderlaget för riket är lägre än den genomsnittliga utvecklingen de senaste tio åren. I de fall nämnderna uppvisar underskott samtidigt som skatteintäkterna är lägre än den genomsnittliga utvecklingen de senaste tio åren bör disposition ske endast för den del av ett underskott som beror på lägre skatteintäkter än genomsnittligt.

Disponering av resultatutjämningsreserv (RUR) får som längst göras fram till år 2033.

Balanskravsutredning

I årsredovisningens förvaltningsberättelse ska en balanskravsutredning upprättas.

Kontakt

Kundcenter

Välkommen till dina
kommunvägledare

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöksadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
Verksamhet/mottagare
457 81 Tanumshede

Ekonomiavdelningen

Kundcenter 0525-180 00

Besöks/postadress

Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede