Vatten, enskilt

Kontrollera vattnet i din brunn!

Har du egen brunn eller annan dricksvattenanläggning för privat bruk så behöver du ha koll på att dricksvattnet är säkert att dricka. Du bör provta vattnet och se över dricksvattenanläggningen regelbundet. För att få en korrekt analys av vatten ska det ske hos ett ackrediterat laboratorium. Att ett laboratorium är ackrediterat betyder att det är kontrollerat och godkänt. Alla ackrediterade laboratorier hittar du på Swedacs hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

För att analysera vattnet i din brunn behöver du särskilda flaskor. De flesta laboratorier såsom Eurofins, Synlab har paket för husägare där du enkelt kan beställa paket från deras hemsida. Flaskorna skickas då direkt till dig och du skickar tillbaka dem till laboratoriet.

Ibland erbjuder företag som säljer vattenreningsutrustning gratis analys, om man skickar in vattenprovet via dem. Kontrollera att analysen görs av ett ackrediterat laboratorium och att de analyserar allt det som Livsmedelsverket rekommenderar.

Mer information om enskilt dricksvatten

På Livsmedelsverkets hemsida, Egen brunn eller annan liten privat dricksvattenanläggning, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och i deras faktaskrift "Dricksvatten från små dricksvattenanläggningar för privat bruk" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer om ditt ansvar, olika vattentäkters kvalitet och åtgärder.

Livsmedelsverket har också tagit fram en ett stöd för dig om du behöver hjälp med att tolka dina analyssvar, Tolka resultatet av din dricksvattenanalys Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöksadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
Verksamhet/mottagare
457 81 Tanumshede

Miljöavdelningen

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00

Besöks/postadress

Storemyrsvägen 2,
Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
457 81 Tanumshede