Vatten, enskilt

Kontrollera vattnet i din brunn!

Är du orolig för vattenkvaliteten i din brunn kan du provta vattnet hos ett ackrediterat laboratorium. Att ett laboratorium är ackrediterat betyder att det är kontrollerat och godkänt. Alla ackrediterade laboratorier hittar du på Swedacs hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

För att analysera vattnet i din brunn behöver du särskilda flaskor. De flesta laboratorier såsom Eurofins, Synlab har paket för husägare där du enkelt kan beställa paket från deras hemsida. Flaskorna skickas då direkt till dig och du skickar tillbaka dem till laboratoriet.

Ibland erbjuder företag som säljer vattenreningsutrustning
gratis analys, om man skickar in vattenprovet via dem. Kontrollera att analysen görs av ett ackrediterat laboratorium och att de analyserar allt det som Livsmedelsverket rekommenderar.

Olika typer analyser

Det finns flera olika typer av analyser. Vilken du ska välja beror på vilken typ av brunn du har och hur omgivningarna ser ut. Om du inte har tagit vattenprov förut kan det vara lämpligt att börja med mikrobiologisk och kemisk analys. Lägg till radonanalys om du har en borrad brunn.

Mikrobiologisk analys ger svar på vattnets innehåll av bakterier.

Kemisk analys ger svar på vattnets innehåll av kemiska ämnen och egenskaper som alkalinitet, ammonium, fluorid, fosfat, färg, järn, kalcium, kalium, kemisk oxygenförbrukning (COD-Mn), klorid, konduktivitet, koppar, magnesium, mangan, natrium, nitrat, nitrit och pH.

Kemisk och mikrobiologisk analys rekommenderas som grundundersökning.

Radonanalys ger svar på om vattnet innehåller radon. Rekommenderas om man har en bergborrad brunn.

Tungmetaller ger svar på om vattnet innehåller arsenik, bly eller uran. Rekommenderas främst när man misstänker att dessa metaller kan finnas i omgivande mark. Behöver inte analyseras om man inte har särskilda misstankar om att dessa metaller finns i dricksvattnet.

Mer information om dricksvatten hittar du på Livsmedelsverkets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Om du har problem med ditt dricksvatten

Om analyssvaret visar att du har dåligt dricksvatten bör du som brunnsägare göra något åt det. Mer information om hur du kan underhålla din brunn finns på Livsmedelsverkets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöks/postadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Miljöavdelningen

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00

Telefontid

Måndag-fredag 9-12

Besöks/postadress

Storemyrsvägen 2,
Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
457 81 Tanumshede