Världsarvet i Tanum

Hällristningar i Vitlycke

Tanums hällristningar på världsarvslistan

De mest kända ristningsområdena i Tanum är Vitlycke, Aspeberget, Litsleby, Fossum och Kalleby.

Vitlycke museum fungerar som informationscentrum för hällristningarna. Läs mer på Vitlycke museums hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det finns även ett museum i Underslös, strax utanför Tanumshede. Läs mer på Underslös museums hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer information finns också på sidan Världsarvet, Tanums hällristningar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Tanumsristningarnas särställning medförde att UNESCO 1994 beslutade att området söder om Tanumshede skulle föras upp på World Heritage List - världsarvslistan.

Hällristningar i Fossum

Världsarvskommitténs motivering för att göra ett världsarv i Tanum:

"Tanums hällristningsområde är ett enastående exempel på bronsålderskonst av högsta kvalitet. Motivens variationsrikedom är ett unikt vittnesbörd om livet under europeisk bronsålder. Samspelet mellan den kontinuerliga bosättningen och markanvändningen, såsom det avspeglas i hällristningarna, gravfälten och landskapet, gör Tanumsområdet till ett enastående exempel på kontinuerlig mänsklig bosättning under åtta tusen år." Läs mer på Riksantikvarieämbetet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Världsarv i Sverige och världen

Sverige har 15 världsarv, till exempel Drottningholms slottsområde, Örlogsstaden Karlskrona och Falun och Kopparbergslagen.

Det finns runt 1 200 natur- och kulturminnen utnämnda till världsarv runt om i världen, exempelvis Galapagosöarna i Ecuador, pyramiderna vid Giza i Egypten och Versailles slott i Frankrike.

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöks/postadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Kulturverksamhet

0525-182 32

Besöks/postadress

Granvägen 1
457 30 Tanumshede