På gång!

Här hittar du information om aktuella aktiviteteter och evenemang som är på gång för seniorer i Tanums kommun.

 

Folder

Den senaste versionen av foldern Senior i Tanum hittar du alltid på denna sida. Du kan läsa den på datorn eller välja att skriva ut den.

Folder Senior i Tanum Pdf, 1.1 MB, öppnas i nytt fönster.


Cafémöte Fjällbacka service

Fjällbacka service är en viktig plats för många i Fjällbacka med omnejd. Sedan en tid tillbaka har caféet i foajén varit stängt. Först på grund av coronapandemin och sedan bristen på frivilliga.

Nu vill kommunen gärna öppna upp caféet igen, i en ny form! Caféet ska kunna besökas av alla i Fjällbacka, inte minst seniorer men även barn som varit på vårdcentralen eller varför inte någon som är och lånar böcker på biblioteket.

Tanken är att ta hjälp av föreningarna och privatpersoner som finns runt Fjällbacka för att, tillsammans med kommunen, driva caféet med ett enkelt utbud av främst kaffe/te och färdigbakat. ABF kommer att stötta genom att fylla caféet med kulturutbud och se till att deltagarnas önskemål om underhållning tas om hand.

Förhoppningen är att kunna ha öppet ett par dagar i veckan och att varje frivillig inte ska ha mer än 4-5 tillfällen per termin för att bemanna caféet. Kommunen ser också över möjligheten att ha en person som arbetstränar för att säkra bemanningen tillsammans med föreningarna och privatpersonerna. Överskottet av försäljningen ska gå till föreningarna som kompensation för medlemmarnas bidrag i form av arbete för Café Fjällbacka service.

Annika Christensson, gemenskapssamordnare i Tanums kommun, välkomnar er förening att delta vid mötet för att skapa en uppfattning av vad ni skulle kunna bidra med och vad kommunen gör i denna satsning. Annika kommer också att vara den som håller i struktur, inköp och administration under uppstarten av caféet.

Tid och datum för mötet: 30 november klockan 14.00

Plats: Caféet i Fjällbacka service foajé

Anmäl hur många ni kommer så fixar kommunen såklart fika.

Anmälan sker till annika.christensson@tanum.se alternativ ring till 072 142 04 08


Vi pratar om livet - en samtalsgrupp för seniorer

Fyra seniorer sitter vid ett bord och pratar och fikar

Tanums kommun arrangerar en samtalsgrupp under våren 2024 i samarbete med organisationen Hjärnkoll och Fyrbodals kommunalförbund.

Hjärnkoll har tagit fram samtalsgruppen Vi pratar om livet för seniorer 65+ som är intresserade av att stanna upp och reflektera över livet och dela sina erfarenheter med andra.

Grupperna leds av seniorambassadörer som gått en samtalsledarutbildning för just det här samtalsmaterialet. Samtalsgrupperna kan genomföras för enbart män, för enbart kvinnor samt för blandade grupper.

Välkommen på informationsträff för att höra mer och träffa den utbildade samtalsledaren

Plats: Fjällbacka service, Vardagsrummet

Datum och tid: 8 februari klockan 14:00-15:00

Efter informationsträffen kan deltagare anmäla sig, när gruppen är full startar samtalsgruppen. Du behöver inte ha varit med på informationsmötet för att anmäla dig. Vill du redan nu skicka en intresseanmälan? Gör det till Annika, kontaktuppgifter hittar du under Kontakt.

Så här beskriver Hjärnkoll själva samtalsgruppen

Vi pratar om livet – samtalsgrupp för seniorer

  • Omfattar åtta träffar om två timmar per tillfälle inklusive fikapaus.
  • Under träffarna avhandlas bland annat teman som Att åldras, Livet i backspegeln, Oro och förtröstan, Existentiella frågor, Åldrandets möjligheter och Vägen framåt.

Syftet med samtalsgruppen är att:

  • förebygga och motverka social isolering och ofrivillig ensamhet
  • ge utrymme för fördjupande samtal som kan saknas i de äldres vardag
  • skapa rum för gemenskap och upplevelsen av samhörighet
  • öka känslan av att livet är meningsfullt
  • öka psykiskt och existentiellt välmående.

Här kan du läsa mer om Hjärnkolls samtalsgrupper Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Senior sports school

Seniorer som stretchar

Var med och skapa rörelseglädje och nya bekantskaper!

Under våren 2024 startar Senior Sports school i Tanums kommun i samarbete med RF SISU (Riksidrottsförbundet). Arrangemanget är fortfarande preliminärt så håll gärna utkik på kommunens hemsida och i Veckovis för mer information.

Videoklipp om Senior Sport School Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

RF SISU beskriver Senior Sport School:

Senior Sport School är ett hälsoäventyr där du får möjlighet att prova på olika fysiska aktiviteter hos de lokala idrottsföreningarna i din kommun kombinerat med intressanta föreläsningar. Senior Sport School är för dig som är 60+ och bosatt i kommunen där skolan genomförs. Syftet med Senior Sport School är att skapa förutsättningar för ett hälsosamt åldrande i Västra Götaland, att inspirera till en aktiv och meningsfull fritid samt visa på möjligheterna till en aktiv roll inom idrotten hela livet.

Senior Sport School pågår under tolv veckor, två träffar/vecka. Tolv fysiska aktiviteter hos lokala idrottsföreningar. Tolv teoretiska träffar, intressanta föreläsningar med inriktning hälsa, hjärt- och lungräddning, matlagning, tematräffar, avslutning/utvärdering.

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöks/postadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Projekt Gemenskap

Annika Christensson
Gemenskapssamordnare
Tel. 072-142 04 08

Anki Hansson
Sjuksköterska hembesök
Tel. 070-609 45 18

Ann-Louise Rultén
Anhörigsamordnare
Tel. 0525-180 81

Besöks/postadress

Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede