- Startsida
- Näringsliv & arbete
- Företagsbesök
- Stafettpinnen 2.0
Stafettpinnen på tur igen!
Stafettpinnen på tur igen: Första stoppet – Hokahey Consulting
2017 startade traditionen med Stafettpinnen där ett företag uppmärksammas genom besök av kommunrepresentanter. Företaget får sedan själv utse nästa företagsbesök, en Stafettpinne.
Stafettpinnen ger er företagare möjlighet att styra våra besök, och det har ni gjort massor av gånger sedan dess! Tack vare er har vi fått inblick i många för oss nya och spännande verksamheter genom åren. Sedan kom pandemin, och då fick Stefettpinnen vila ett tag. På After work i maj 2022 var det dags att återuppta traditionen och ur en hatt med deltagare drogs första företaget att besöka – vinnaren var Hokahey consulting AB.
Du kan följa Stafettpinnens resa här och på vårt Facebook-konto "Näringslivsutvecklarna i Tanums kommun".
Här kan du läsa om de senaste Stafettpinnebesöken.

Besök hos Utgårds bageri och gårdsbutik
Johanna tar emot oss med staffetpinnen på gården med eget bageri.
Vi parkerar utanför den nya bageribyggnaden, kontoret är för dagen ute och etikettmaskinen går varm.
Det är en bit in från vägen Utgårds ligger på gården inte långt från Kville. Genom sin inspirerande sida på Instagram och Facebook hittar kunder hit och
när vi dyker upp med stafettpinnen är vi i mitten av Semmelperioden och många är ni som njutit av Utgårds fantastiska semlor både innan, under och efter fettisdagen.
Sedan Johanna var liten har hon tillsammans med sin tvillingsyster bakat med farmor på gården bredvid föräldragården.
När de bott borta för att studera eller jobba har det blivit bakhelger hemma på gården och inför den stora bakhögtiden Jul, var det alltid mycket som skulle hinnas bakas.
Bakningen har Johanna alltid tagit med sig, oavsett var hon befunnit sig. I många år jobbade Johanna med hästar och var vid en tid i Tyskland där hon efter morgonens stallsysslor bytte sopningen mot att baka frallor till frukosten, ett mycket uppskattat byte för kollegorna förstås.
Efter ett avvisat arbetsvisum till USA för mer jobb med hästar beslutade sig Johanna för att utbilda sig till energispecialist. Under utbildningen var det bakning hemma på helgerna.
Med utbildningen på plats kom Johanna snabbt fram till att jobbet som konsult med kontorsarbete hela dagarna inte var något för henne.
En mer kreativ vardag önskades och Johanna började jobba på Solliden, därifrån tog sedan Johannna tjänstledigt för ett inleda en utbildning, denna gång bageriutbildning på Eldrimner utanför Östersund. Detta blev en intensiv tid med både plugg i Östersund, långa resor hem och praktik på avstånd samtidigt som hon har också under hela tiden arbetat på gården.
Under bageriutbildningen hade Johanna praktik på Tjörn hos Lottas bak och form där hon även efter utbildningen fick jobb. Det var en fin tid som också gav Johanna support och självförtroende att starta sin egna verksamhet med ett bageri hemma på gården.
Bageriet har möjliggjorts genom stipendiet från JE-minnesfond som Johanna tilldelades våren 2020. Tack var det har hon etablerat sin verksamhet, från ax till limpa! Hela kedjan, odling av det eget spannmål till det egna surdegsbageriet.
Inne i det lilla bageriet och cafét är det självbetjäning som gäller, vilket gör det möjligt för Johanna att hålla öppet hela året, alla dagar, samtidigt som hon arbetar på gården.
Bakar gör Johanna fredagar och lördagar och då finns det också nybakat att köpa annars erbjuds surdegsbröd och andra bakverk i frysen. Förutom mjöl från sina egna odlingar och ekologiskt nötkött från gården kan man också köpa med sig andra produkter från utvalda svenska producenter så som ekologiska ägg, honung från grannen, rapsolja, prisbelönta mejeriprodukter, ostar, pasta m.m och den egna pizzadegen. Vissa fredagar är det också pizzakvällar på Utgårds.
Det är ett otroligt intensivt liv att driva bageri och lantbruk.
En av de största utmaningarna nu är att det är brist på kvarnar för att få mala, närmaste kvarn ligger i Stora Levene och det blir en volymbegränsning när det är så svårt att kunna mala.
Man kan se att Johanna brinner för alla delar av att jobba på gården, från att ta hand om djuren till att baka brödet av egna mjölet, odlat och framställt själv.
Det är ett otroligt imponerande arbetet från början till slut och man undrar om det finns någon liten lugnare period under året.
- Johanna berättar att efter semmeltiden som avtar i mars är det vårbruk och sedan under sommaren blir det mycket bakning och gäster till bageriet, i augusti är det både skördar och marknader som pågår fram till oktober ungefär.
Inte en lugn stund i sikte på länge med andra ord. Och andra sidan verkar inte Johanna uppskatta lugna stunder heller, då väljer man nog inte yrket, eller yrkena bagare & bonde som Johanna gjort.
Det skall också sägas att Johanna erbjuder kurser i surdegsbakning, är engagerad i en rad nätverk och säger att det bara är möjligt att få till allt detta tack vare hjälpen från Pappa.
Liselotte Fröjd, kommunstyrelsens ordförande, kommundirektör Karin Martinsson samt näringslivsutvecklarna tackar för ett inspirerande besök och önskar lycka till med allt från vårbruk till jakten på en egen kvarn.
Vi uppmanar också att följa Utgårds inspirerande Facebook och Instagram där pizzakvällar och övriga erbjudanden dyker upp. @utgards
Johanna skickar nu stafettpinnen vidare till Kristofer och Caroline på Resö Gård och vi ser framemot vårt besök där nästa gång.
Besök hos Ö-keramik
Stafettpinnen har hamnat hos keramikern Heléne på Ö-keramik, i fridfulla Bottna!
När vi kommer in i hennes butik och ateljé, sprakar elden i den öppna spisen och Helene är i full färd att skapa en häst, en häst med tre ben. Hon plastar in den för att fortsätta senare och vi slår oss ner runt hennes mysiga träbord med var sin kopp kaffe i, så klart, egen-gjorda muggar.
- Berätta om din resa till att bli keramiker och egen företagare, inleder Liselotte Fröjd, kommunstyrelsens ordförande.
Helene berättar att allt började med att en kompis fick med henne på en keramikkurs. Därefter var hon fast. Att dreja, var grejen förstår vi på Heléne när hon berättar ”Tankarna bara försvinner” beskriver hon. En form av mindfulness, konstaterar Karin Martinsson, kommundirektör.
Efter kursen letade Heléne efter drejskivor på blocket, hittade en till slut och satt sen i sin källare och provade sig fram. Därefter blev det en kurs på Grebbestad Folkhögskola, ett år på heltid för att utveckla sitt hantverk. Och på den vägen är det. Heléne startade Ö-keramik när de bodde på en ö, nämligen Hamburgö. Men för några år sedan tog Heléne och hennes man det svåra beslutet att sälja sitt släkthus på ön för att hitta lugnet i skogen. Det redan etablerade namnet ”Ö-keramik” fick följa med.
Att de fastnade för det här stället är lätt att förstå. Det är en fantastiskt rofylld miljö och sen var det spisen, säger Helene. Den öppna spisen i ladan avgjorde köpet, och efter en utbyggnad av ladan har hon verkligen skapat en magisk lokal för sin butik, ateljé och kursverksamhet.
”Det skapande hantverket och kurserna är de två ben jag står på” säger hon.
- De flesta som kommer på kurs är nybörjare och det är så roligt att se deras framsteg. Jag är ju pedagog i botten, så att lära ut känns naturligt för mig, berättar Heléne.
Vanligtvis kombinerar hon sitt företagande med att vara förskolelärare två dagar i veckan. Men i år är hon tjänstledig från Hogane förskola för att på heltid utveckla sin verksamhet och studera, keramik så klart.
Just nu är butiken stängd och Heléne fokuserar på att fylla de redan ganska välfyllda hyllorna, inför vårens KVIRR. Här hittar man allt från muggar till roliga figurer som kossor, sälar, skyddsänglar och magiska porslinslyktor.
- De ser enkla ut på hyllan, vita lyktor, men sätt i ett värmeljus så kommer det fina handskurna mönster fram, visar Heléne.
”Tänk ändå att från en klump lera finns det nu en glimt i ögat” skriver Heléne på sin facebook-sida med en bild på en söt säl mitt i en yoga-position. På frågan, vad Helene återkommer till i sitt skapande så svarar hon ”Säl i Yoga-pose”. Det förstår vi verkligen. Den har ett fantastiskt uttryck och kan en säl vara vig i yoga, så kan väl vi!
Sist men inte minst, frågar vi: Till vilket företag vill du skicka Stafettpinnen vidare?
- Jag vill skicka stafettpinnen vidare till Johanna Nylén som driver Utgårds hantverksbageri.
Från ett hantverk till ett annat, det ser vi fram emot!
Ett stort tack för ett trevligt besök önskar vi; Liselotte Fröjd, kommunstyrelsens ordförande (M), kommundirektör Karin Martinsson samt Elenor Olofsson, näringslivsutvecklare.
Besök hos Kville Prästgård Bed & Breakfast
Stafettpinnen har varit i Kville på mysiga Kville Prästgård Bed & Breakfast. Denna gång var det vår kommundirektör Karin Martinsson som följde stafettpinnens resa, Karin berättar;
Marina Masula Tangen och Baste Andre Tangen köpte prästgården för 12 år sedan och öppnade strax därefter ett bed and breakfast i huset där de även har sin bostad. Både Marina och Baste Andre har sina rötter i Norge, men Baste Andre har bott i Kville i 20 år och har även delar av sin familj på gårdar runtomkring. När paret träffades lyckades Baste Andre locka med sig Marina till Kville, som först var lite tveksam till val av boendeort. Men hon har inte ångrat sig. Kville erbjuder en härlig miljö för de tre gemensamma barnen att växa upp i.
Jag bjöds in på kaffe i den hemtrevliga salongen där kakelugnen sprakade och värmde rummet. Marina och Baste Andre berättade om hur de utvecklat sitt företag och vad de tänker framåt. De erbjuder idag både rum och två lägenheter att hyra. Frukost serveras i den fantastiska matsalen där gästerna sitter tillsammans runt ett stort bord.
Säsongen är ganska kort, från midsommar fram till augusti. Marina och Baste Andre försöker förlänga säsongen, bl a genom att vända sig till hela sällskap. Verksamheten utvecklas successivt. Numer finns en pool på terrassen och huset är också utrustat med solceller. Marina arbetar fullt med deras bed & breakfast. Baste Andre arbetar till sjöss och är borta två veckor i taget. Jag frågar vad de önskar sig framöver och Baste Andre svarar: - Drömmen vore att båda två kan leva på intäkterna från bed & breakfast-verksamheten.
På frågan om vilket företag Marina och Baste Andre vill skicka vidare stafettpinnen till svarar Marina: - Jag vill att ni besöker Helene Nilebo, som driver Ö-keramik i Bottna.
Vid nästa stafettpinnebesök så hamnar vi i kommunens södra delar och i ännu en ny bransch, detta ser vi fram emot! Håll utkik!
Stort tack till Marina och Baste för ett trevligt besök på ert fina bed & breakfast! /önskar kommundirektör Karin Martinsson
Besök hos Granit Gym
Stafettpinnen har landat i Hamburgsund. Tillbaka i sin rätta miljö igen, hos Granit Gym, ”det lilla gymmet med stort hjärta”.
Sedan i maj 2018 driver Sorin Raduta tillsammans med sin sambo Karin Sörqvist verksamhet här i hyrda lokaler. Ett aktivt par, med många järn i elden!
- Vi huserade i Folkets hus först, där vi hade träningar i brasiliansk Jiu-jitsu. I slutet av 2017 kom tankarna att vi gärna ville ha en större lokal. Sedan dök denna möjlighet upp, där vi även kan erbjuda ett bredare koncept kring träning, berättar Sorin när han välkomnar oss in i gymmet.
- Det var faktiskt också så vi träffades, när vi tränade kampsport i Malmö. Så på den banan är det, avslöjar Karin leende.
På gymmet erbjuder man, förutom gymträning på egen hand även kampsport för vuxna och barn samt boxning och fyspass i form av cirkelträning. Lokalen är tillgänglig för medlemmar dagligen mellan klockan 05-23.
- Lokalen är inte så stor, och vi har därför fått använda ytorna så effektivt som möjligt. Loftet fanns inte från start, men där har vi kunnat placera maskiner och fria vikter, berättar Karin.
Hamburgsund är ett samhälle som flödar av fysisk aktivitet – här finns två yogastudios, friidrott, fotbollsklubb, spinning och Granit Gym, med allt de erbjuder. Och mycket mer. Att det är ett litet samhälle, där människor engagerar sig, märks också.
- Våra medlemmar är fantastiskt hjälpsamma, till exempel fick vi hjälp med att sätta in utrustningen vid uppstart och de är måna om gymmet och utrustningen. Här samsas ungdomar med äldre – värdefullt för alla, konstaterar Karin.
Granit Gym har nästan 100 medlemmar, vissa på årsbasis och andra delårsmedlemmar. Man erbjuder även specialpriser för pensionärer och studenter.
Vi undrar, vad står på önskelistan framöver?
- Det hade varit väldigt bra med lite mer yta, vi är lite trångbodda nu. Med mer yta skulle vi även ha plats för lite samvaro, några extra gymmaskiner och separat utrymme för gruppträning. Vi har båda två ”vanliga” heltidsjobb vid sidan av verksamheten, och dessutom har vi små barn som håller oss sysselsatta. Som det är nu så är gymmet obemannat. Hade det funnits fler timmar på dygnet skulle vi kunna erbjuda fler tjänster här. Tankarna är många, skrattar Karin och Sorin.
Den sista, obligatoriska, frågan – Vilket företag skickar ni Stafettpinnen vidare till?
- Vi vill gärna att ni besöker Marina på Kville Prästgård.
Ett stort tack till Karin och Sorin för ett trevligt besök på ert fina gym! /Kommunledningen i form av Liselotte Fröjd, kommunstyrelsens ordförande (M), kommundirektör Karin Martinsson samt näringslivsutvecklarna.
Besök hos Miniäventyr
Stafettpinnen har hamnat "i plurret"
Nej inte så att den blev blöt, men den fick känna en sval havsbris längs strandkanten på den fina badplatsen ”Pluret” i Hamburgsund, väl mottagen av Jonas Nilsson som driver företaget Miniäventyr.
På stranden, med en fantastik vy ut över havet, berättar Jonas för oss om sitt företag, hur han hamnade i vår kommun och alla ideella engagemang - för de är många!
Men vi börjar med hans företag: Miniäventyr! Där han gör precis det, tar med sig sina gäster på små, genuina, äventyr i naturen.
Vi träffade Jonas för första gången när han kom och ”fikade in” på näringslivsutvecklarnas kontor, för ca 3 år sedan. Då var du på gång att starta ditt företag ”miniäventyr”, berätta om din företagsresa?
- Det började med att jag gick en guide-utbildning i ett projekt som Svinesundskommittén drev! En superbra utbildning, och där såddes en tanke att detta kanske är en företagsidé, inleder Jonas.
Och så blev det, efter många ”fika in” knöt Jonas en mängd kontakter och nu tre år senare är företaget etablerat.
- Det blev mycket kaffe då, skrattar Jonas, men många av fikastunderna har blivit till värdefulla samarbetspartners, och mycket mer.
Vad erbjuder du dina gäster för äventyr?
- Det började som skärgårdsäventyr, att ta med familjer ut i skärgården, men allt eftersom har jag utvecklat det mer till naturguidningar. Jag brinner för att lära ut om naturen, havet och livet i havet. Med stort fokus på hur vi ska ta hand om vårt hav och natur.
Fiske och Scary Seafood
- Nu har det blivit mest fiskekurser och Scary Seafood-äventyr, och det är precis vad det betyder: lär dig äta mat från havet som du kanske tycker är lite läskigt, lär dig att äta en sjöstjärna till exempel.
Efter en kurs på Tjärnö forskningslaboratorium blev det ett tillskott i äventyren, berättar Jonas! Tänk vad ny kunskap kan generera affärsidéer!
Varför träffas vi här idag, undrar jag?
- Min kärlek till havet, säger Jonas, och därför att det var här mitt företag föddes! På badplatsen ”Pluret” i Hamburgsund. Här är mitt andningshål! Och detta är Tanums kommuns bästa havsöringsvik! (Fast det ska man ju egentligen inte säga högt)
För 12 år var Jonas en av dom som startade öringsakademin.
- Det är egentligen inte själva fisket som driver mig, berättar Jonas, mer fiskevård.
Öringsakademien är en intresseförening som värnar om öppna vattendrag och förbättrade reproduktionsplatser i Tanums kommuns vattendrag.
Så det har blivit en stor del i Jonas företag, kurser i att fiska öring, den tid på året man får det.
Varför öring, Varför inte makrill?
Öring är en större utmaning, förstår vi efter att Jonas berättat.
- Du behöver veta hur du ska göra, makrill är enklare att fiska, det kan vem som helst. Men jag kan öringen, efter att i många år engagerat sig att restaurera och förbättra havsöringens lek- och uppväxtområden så har jag lärt mig ekologin.
Men också, öringen är godare!
Från Vänersborg till Hamburgsund
Jonas är hitflyttad från Vänersborg, förutom som företagare kan du träffa honom i en mängd olika roller i vår kommun: som ungdomsvägledare på våra högstadieskolor (det var för övrigt därför han hamnade i vår fina kommun, redan år 2003), i Öringsakademin men inte minst som en engagerad Hamburgsundsbo som drivs av att få saker gjorda och utveckla vårt samhälle.
Snorkelled, grillkåta, fisktrappa och stafettlopp - är några saker där Jonas har ett finger med i spelet. Och för det mesta inte bara ett finger, utan helhjärtat engagemang!
Jonas berättar om två event som gick av stapeln i år, gatustafetten för andra året och för första gången i sommar, ett SUP-lopp på Sundets dag.
SUP- lopp, det tror jag inte finns nån annan stans, hur kom du på den idén, undrar vi?
- Jag fick frågan om att göra en aktivitet på Hamburgsunds dag ”Sundets dag”, och tänkte att vi gör ju inget på ”sundet” den där dagen, och efter en promenad ”runt sundet” noterar jag det nya som ligger i allas trädgårdar, SUP-brädor! Så, så blev det till!
Men det tar inte stopp där, snart har du ett nytt event på gång, eller hur?
- Det är så roligt att göra evenemang! Snart är det dags för ”Tour de Tanum”, då tar vi fram cyklarna och cyklar för Barncancerfonden, runt hela kommunen!
Har du fler timmar än 24 h på ditt dygn?
- Den frågan har jag fått förr, skrattar Jonas, jag brukar svara, fundera vad du gör med din tid! Men jag har också skärmtid två timmar om dagen, enligt den fina statistikrapporten.
Men det märks att Jonas tycker det är roligt, och beskriver det så.
- Det är kul att samla folk, att alla får vara med. Mitt driv är ett levande samhälle och att vi ska roligt!
Och den sista, obligatoriska frågan: Till vilket företag vill du skicka Stafettpinnen vidare?
- Jag vill skicka stafettpinnen vidare till Karin och Sorin som driver Granit Gym i Hamburgsund.
Tack Jonas, för en fin pratstund på din favoritplats, en helt klart underbar plats, vid havet! Alla stora äventyr börjar med en kopp kaffe, skriver Jonas på sin hemsida, det ligger nog något i det!
Kontakt
Kundcenter
Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se
Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider
Besöks/postadress
Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede
Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede
Näringslivsenheten
Elenor Olofsson
0525-181 09
Jenny Åslund
0525-180 76
Besöks/postadress
Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede