En obemannad våg vägde tyngst som årets lantbruksinnovation

Vinnare av Elmias lantbruksinnovationsprisFörstora bilden

Vi är glada att gratulera Hencol från Havstenssund till årets innovationspris ”Elmia Lantbruk Innovation Award 2015” som utnämner bästa tekniknyhet inom lantbruket.

Hencol OPV (Obemannad PrecisionsVägning) är ett vågsystem, det första i sitt slag som kan hantera vägning av nötkreatur utan bemanning. Det är ett banbrytande sätt att automatiskt få full kontroll över nötköttsproduktion. Elektroniskt märkta djur väger sig själva, utan stress, i sin egen naturliga miljö, till exempel i en drivgång. Vägningen sker flera gånger om dygnet och ger därmed ett säkrare underlag än enstaka vägningar. Det obemannade systemet för kontinuerlig vägning av nötkreatur spar både tid och ger bättre säkerhet för djuren och för lantbrukaren.

- Det känns jättebra att vinna utmärkelsen. Allt tänk kring Hencol OPV är egenutvecklat och resultatet av flera års utveckling. Vi är ett gäng här som har slitit hårt och vi har inte haft mycket extern finansiering. Då känns det extra kul att det blir uppmärksammat, säger Henrik Österlund, grundare och ägare av Hencol AB, med huvudkontor i Havstenssund. 

Genom matematisk behandling av vägningsdata beräknas varje djurs tillväxtprognos, det ger en exakt överblick över djuren. Lantbrukaren kan planera sin verksamhet optimalt, han kan se alla förändringar som behöver beaktas, som att justera utfodring men framför allt planera sin slaktkalender flera månader i förväg i medföljande webbtjänster. Att slakta vid rätt tidpunkt är avgörande för en effektiv nötköttsproduktion.  

- Den här produkten sätter lantbrukaren i förarsätet. Nu kan produktionen följas upp medan den pågår och lantbrukaren vet i god tid hur många slaktdjur det blir och när det är lämpligt att slakta dem, säger Henrik Österlund.

Henrik Österlund startade sitt företag 2009 då i Stockholm med vision att öka vinsten av köttproduktion. Som sommarboende i kommunen valde han att flytta företagets säte till Havstenssund.  

Hencol AB har redan märkt ett stort intresse för sin innovation. Ove Hansson i Bergslycke, lantbrukare utanför Tanumshede, har redan valt att installera systemet i sin nybyggda stallmiljö. Med 600 nötkreatur är han kommunens största nötköttsproducent, ansluten till Kustkött och levererans direkt till butik däribland Hedemyrs som styckar köttet direkt i butik.  

- Vi vill uppmärksamma duktiga entreprenörer och innovatörer i vår kommun, produktutveckling som denna är oerhört viktig för lantbruksbranschens utveckling och framgångsmöjligheter. Att det dessutom är en lantbrukare i vårt område som satsat på innovationen är extra roligt, dom är båda entreprenörer i framkant, säger Liselotte Broberg Tanums kommuns kommunalråd. 

- Det finns flera aspekter i detta som är extra roligt att få lyfta fram; ett hitflyttat företag till kommunen, en unik innovation som skapar bättre förutsättningar för våra lantbrukare, en framgångsrik lantbrukare som fortsätter att satsa och jag vet också att Hencols ambitioner är att ta detta internationellt, ett företag med goda exportmöjligheter, säger Elenor Olofsson näringslivsutvecklare i Tanums kommun.

Läs mer på Elmias hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

För mer information: Elenor Olofsson, näringslivsutvecklare Tanums kommun 0525-181 09.

För mer information om Hencol OPV kontakta Henrik Österlund, ägare och grundare av Hencol AB, 070-733 36 78.

Klicka på bilderna i artikeln för förstoring.

Henrik ÖsterlundFörstora bilden

Henrik Österlund

Ove HanssonFörstora bilden

Ove Hansson

VågenFörstora bilden

Vågen

Kontakt

Näringslivsenheten

Elenor Olofsson
0525-181 09

Jenny Åslund
0525-180 76

Besöks/postadress

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöksadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
Verksamhet/mottagare
457 81 Tanumshede