Rent och snyggt ska det vara

Robert Attesjö

Klockan åtta fredag morgon städar Robert Attesjö torget i Grebbestad. Han har varit ute i en timma. På vardagarna är det sovmorgon, då börjar arbetsdagen klockan sju. Lördag och söndag börjar dagen klockan fem.

- Det är inte alltid åtta timmar om dagen räcker nu under högsäsong, det blir mycket extra timmar, framförallt på helgerna, berättar Robert. Då är vi oftast bara två som jobbar.

Under sin arbetsdag ska parkarbetarna hinna med att plocka skärp från allmänna ytor, gator (även Vägverkets), parkeringar, torg och återvinningsgårdarna. De ska också klippa kommunala gräsmattor, trimma, klippa häckar och mycket mer. Detta ska göras i Tanumshede, Grebbestad, Fjällbacka och Hamburgsund. I Grebbestad har de även kvällsstädning då papperskorgarna töms ytterligare en gång. Varannan vecka får de hjälp av en bil som kommer och sopar ytorna så att allt försvinner, fimpar och annat smått.

Vid midsommar och carnevalsfirande, som inträffar på helger, kallas fler parkarbetare in. - Det brukar bli ungefär en container full av skräp som slängts utanför papperskorgarna efter större evenemang, säger Robert.

De större infartspakeringarna ingår också i arbetsuppgifterna. De kan ta tid, speciellt när de använts som camping.

- Tyvärr slängs mycket glas på olika ställen och det tar vi alltid hand om noggrant, berättar Robert. Vi får sopa noga så det är säkert för barfotafolk och djur att gå där igen. Ungefär som vi gör hemma om ett glas åker i golvet.

Robert trivs med sitt sommarjobb, som han haft under flera år. Han läser till jurist i Uppsala. - Det är ett bra sommarjobb, jag tycker om att vara ute. Och vi får mycket spontant beröm av passerande, flera gånger varje dag. Vi har bra hjälpmedel så städningen blir oftast inte så tung och fysisk.

Denna morgonen är det hyfsat rent från torget till bryggans slut. Lite krossat glas utanför fiskecentrum som ska sopas upp. Sedan bär det av söderut.

Bara ett par sekunder efter vi sagt hej då kommer ett par fram till Robert och frågar om det finns något trevligt ställe att bada vid och vilken restaurang han kan rekommendera. Våra parkarbetare ser inte bara till att turister och bofasta har det rent och snyggt i sitt samhälle, de är också utmärkta värdar inom turistbranschen.