- Startsida
- Kommun & politik
- Deltidsbrandman
Brandkvinna, ett yrke för dig?
Idag finns fyra kvinnliga deltidsbrandmän på Tanumshede brandstation. En av dessa är Jennie Jansson.
Vad motiverade dig till att söka dig till räddningstjänsten?
- Det var en nyfikenhet och viljan att lära mig något nytt, berättar Jennie. Att bättre kunna hantera möjliga risker i vardagen. Jag är en fullt frisk och fungerande människa och kände att jag ville göra en insats för samhället. Samtidigt är det en personlig utveckling.
Jennie berättar att hon under flera år gått och funderat på yrket brandman. Tidigare jobbade hon i Strömstad och då fungerade det inte på grund av anspänningstiden på fem minuter (den tid från larmet går tills bilen rullar ut från brandstationen). Jennie började för drygt två år sedan att jobba i Tanumshede och inte långt därefter söktes personal till räddningstjänsten på dagtid, så kallad dagjour. Det var nu eller aldrig.
Hur går man då tillväga om man är intresserad?
Till att börja med får man vara med på alla måndagsövningar. Då träffar man personalen i de fyra olika jourgrupperna och ser om det fungerar socialt, man måste kunna lita på varandra till 110 procent. Man får också en chans att känna efter om detta verkligen är något man vill satsa på. Sedan görs en bedömning och man testas på exempelvis rökdykning, höjder, klaustrofobi etc. Vidare gör man en hälsotest med bland annat konditionstest och provtagningar.
Sedan är det dags för preparandutbildningen som pågår i två veckor. I den utbildningen ingår lite prova-på på det mesta inom yrket. Sedan är det dags för en åtta veckor lång utbildning.
Som deltidsbrandman har man jour var fjärde vecka och på måndagskvällen i den veckan är det övning. Den kan innehålla kall eller varm rökdykning, genomgång av utrustningen i bilarna, övning med klippverktyg, livräddning i vatten, isräddning och mycket mer.
- Det är mycket lärorikt, roligt och utvecklande. Är man intresserad ska man absolut ta chansen att prova, avslutar Jennie.
Mer information
Är du nyfiken på yrket och vill veta mer, exempelvis om hur jouren fungerar, utbildningarna etc, kontakta räddningstjänsten på 0525-182 40. Håll också utkik efter öppet-hus-dagar och prova-på-dagar här på hemsidan och i annonser.