Världsarvsförskola imponerade på tyskar

Världsarvsförskolan vid Vitlycke museum i Tanum har för tredje gången fått ta emot studiebesök från ett fortbildningsinstitut i tyska Dresden.

Samarbetet mellan museet och förskolan väcker intresse.

-Ett så tätt samarbete finns inte hos oss, även om det förekommer samverkan med museer, sa Jana Juhran från 3L, ett institut med mottot livslångt lärande.

Ing-Marie Berggren, förskollärare på Världsarvsförskolan, berättade i ord och bild om natur- och kulturförskolan med bas i bronsåldersgården vid hällristningsmuseet.

Besökarna fick veta att förskolan vid midsommartid firar sommarsolståndet och i december midvinterfest. De fick se foton på sovande barn på halmbädd och utomhus, invirade i varma filter. Museipedagoger deltar regelbundet i verksamheten. När arkeologer gjorde en undersökning i grannskapet fick barnen en egen ruta att gräva i.

Tyska besökare på VärldsarvsförskolanFörstora bilden

Samling vid förskolans odling i bronsåldersgården. Besökande tyskar fick information om Världsarvsförskolan av förskolläraren Ing-Marie Berggren, till höger, som tolkades av sin kollega Isabell Johannes (med ryggen mot kameran).

Får och grisar

Efter informationen i museets hörsal blev det rundvandring i bronsåldersgården och i skogsområdet strax intill, så här års befolkat av såväl grisar som tackor med lamm.

Första stoppet var vid förskolans odling. Att odla själv och samla det naturen ger är ett viktigt inslag i verksamheten. När förråden är fyllda blir det Mickelsmäss med marknad.

-Då brukar barnen ofta vara väldigt stolta över vad de kan visa föräldrarna, berättade Ing-Marie Berggren.

Margareta och JanaFörstora bilden

Förskolechef Margareta Kostovska, till
vänster, i samspråk med Jana Juhran
från fortbildningsinstitutet 3L i Dresden.

Imponerade

Denna dag rådde sommarvärme men Världsarvsförskolans barn är utomhus dagarna i ända även när det är kallt. Barnen tas dock emot inomhus på morgonen och möjligheter finns att gå in om det behövs för någon verksamhet eller om kylan är så sträng att inte ens lekande barn kan hålla värmen.

Förskolan i bronsåldersgården imponerade på besökarna:

-Den ger ett mycket positivt intryck. Här är enkelt och bra. Här finns inte så mycket material men ändå mycket att göra. Barn behöver gott om plats och möjligheter att pröva olika saker. Här finns det förutsättningar för dem att utvecklas, sa en av de besökande pedagogerna.

Goethe

Ulrika Gerlach, från Thüringens Bildungsministerium i Erfurt, kopplade samman dagens intryck med funderingarna hemmavid på ett samarbete mellan pedagogisk verksamhet och arbetet med Weimars kulturarv, förknippat med bland andra diktaren Goethe.

-Det som finns här hos er är speciellt. Det är bra att vi får veta mer om varandra så att vi kan lära av varandra, sa hon.

-Det är bra med nätverk med andra länder. Det är intressant att få dela med sig av vad vi har här och berätta om hur vi tänker när vi jobbar med barnen, sa förskolechef Margareta Kostovska.

Tolkade

Isabell Johannes, förskollärare på Barnkulles förskola och med ursprung i Tyskland, hade denna dag en viktig roll som tolk.

Hon kan se både likheter och skillnader i förskoleverksamheten i de båda länderna. Skillnaderna finns också inom Tysklands gränser eftersom varje delstat kan besluta om en egen läroplan.

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöksadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
Verksamhet/mottagare
457 81 Tanumshede

Barn- och utbildningskontoret

Kundcenter 0525-180 00

Besöks/postadress

Apoteksvägen 4
457 82 Tanumshede