Renovering av Petterhagens förskola

Barn och personal på Petterhagens förskola i Grebbestad kan glädja sig åt nyrenoverade lokaler. Snart kan också grannarna på förskoleavdelningen Vita Huset flytta tillbaka till ett uppfräschat hus.

Väggar, tak och golv har ljusa kulörer och ljudnivån är behaglig. Det nya innertaket är bullerdämpande.

-En jättestor skillnad jämfört med tidigare. Även barnen har lagt märke till det, berättar Siv Forsdahl Dimming, förskolelärare på Petterhagen.

Hon är även entusiastisk över den nya uteplatsen mellan huset och den bergiga tomten i skogskanten.

-En glad överraskning.

Lekande barn

Klara Larsson och Celia Salén, två av de 18 barnen på Petterhagen, jobbar i ”byggrummet” där det finns gott om material i olika former och färger.

Trädäcket under tak blir ett fint uterum under en stor del av året.

Nya innerdörrar med glasad överdel gör det möjligt för barnen att känna avskildhet i smårummen samtidigt som personalen lätt kan hålla uppsikt. Fyra rum, olika stora och med skilda funktioner, och en rymlig hall är tillgängliga för barnens lek.

Tvätt- och skötrummets handfat har satts i barnvänlig höjd.

Köket på Petterhagen

Kokerskan Kethly Gustafsson trivs i
det nyrenoverade köket, där myn-
dighetskrav på handfat nu uppfylls.

Nya personalutrymmen

Personalen kan numera ta rast i ett särskilt rum, i stället för som tidigare i ett kombinerat personal- och arbetsrum.

-Detta är ju ett intensivt arbete och lokalerna behöver vara rustade som arbetsplats. Här arbetar fyra vuxna, berättar Agneta Blomqvist, förskolechef i Grebbestad.

Personalrummet delas med de anställda i Vita Huset.

Särskild personaltoalett är en annan nyhet.

I köket finns numera ett handfat och kökspersonal har egen toa, hygienkrav i lagstiftningen och ett tungt skäl att göra renoveringen.

Vitvarorna i köket är de gamla men fläkt och skåpsinredning ny.

-Det har blivit jättebra, säger kokerskan Kethly Gustafsson om det uppfräschade köket.

Förskoleavdelningen hade under renoveringen sin hemvist i den stora samlingslokalen i Charlottenlund, där Vita Huset nu håller till fram till planerad återflytt i januari.

-Barnen var väldigt glada över att komma tillbaka hit, berättar Siv Forsdahl Dimming, som arbetat på Petterhagen alltsedan avdelningen öppnades 1984.

”Ger nykick”

Både Petterhagen och Vita Huset är ursprungligen villor. En sammanbyggnad, som skulle ha gett en tredje avdelning, har diskuterats men förkastats av kostnadsskäl. Flytt till en utbyggd Ängens förskola och försäljning av husen har varit en annan idé.

Agneta Blomqvist är glad över det alternativ som valts:

-Det finns fördelar att inte ha en stor förskola, även om en förskola med flera avdelningar ökar möjlighet till samverkan.

-Och att få jobba i nyrenoverade lokaler är roligt och inspirerande. Det ger en nykick, även om det inte är lokalerna i sig utan personalen som gör verksamheten.

-Det har funnits ett uppdämt behov av renoveringen, säger fastighetschef Lars Öberg, som bedömer kostnaden till cirka tre miljoner.

Nybyggda ramper och ett nytt kallförråd mellan husen hör till det som ingår i projektet.

Altanen på baksidan

Den nybyggda altanen är en upp-
skattad del av satsningen på renove-
ring av förskolorna Petterhagen och
Vita Huset.

Elektriker i arbete

Elektrikerna Martin Axelsson, till
vänster, och Nicolas Cortes från Fyr-
stads El monterar takbelysning i Vita
Huset, där totalentreprenören
KJ Byggnads AB är i slutfasen med
renoveringen.

Agneta Blomqvist

Förskolechef Agneta Blomqvist är
väldigt glad över att alla parter, från
barn till byggnadsarbetare, samarbetat
så bra i renoveringsprojektet.

Kontakt

Kundcenter

Tel. 0525-180 00
Fax. 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30

Besöks/postadress

Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Barn- och utbildningskontoret

Kundcenter 0525-180 00

Besöks/postadress

Apoteksvägen 4
457 82 Tanumshede