Full fart på sommarlovsaktiviteterna

Hur man gasar och bromsar från hästryggen hörde till det alla fick lära sig på prova på-ridningen, en av många aktiviteter i ett uppskattat sommarlovsprogram.

-Vi har fått väldigt god respons på programmet, säger Jessica Jonasson, fritidssamordnare hos Tanums kommun.

Elever på sina hästar

Koncentrationen var god bland deltagarna i prova på-ridningen i ridhuset hos VM Hästverksamhet. Nellie Norrman rider först, på stoet Madicken.

Kommunens sommarlovsprogram, med till exempel läger på Ranebo, blev tack vare ett nytt statsbidrag i år mycket mer omfattande än vanligt.

Paintball, fäktning, klättring, dykning, ridläger, barndans, bronsåldersläger på Vitlycke och Robinsonliv på en ö hörde till de populära aktiviteterna.

Klättring

Klättring på klippor (med
möjligheter att landa på en
mjuk madrass) erbjöds av i
samverkan mellan Tanums
Kultur & Fritid och Kville
pastorat, en samarbets-
partner i sommarlovspro-
grammet.

Fäktning

Möjligheter att pröva på fäkt-
ning med värja och visir var
en av de populära aktiviteterna
i sommarlovsprogrammet.

De ordnades i egen regi eller med samverkande organisationer. När kommunen började leta båt visade det sig att Kville pastorat precis skaffat en. Resultatet blev uppskattade båtfisketurer, en av flera aktiviteter
pastoratet var involverat i.

Seglarklubben BJK har länge arrangerat prova-på-segling med stöd av kommunen.

-Tack vare årets marknadsföring blev intresset extra stort, berättar Jessica Jonasson.

Vattenballongskrig i Hamburgsund lockade ett 50-tal, en bussutflykt till bowling i Ed cirka 30 deltagare.

Viktoria Mentzer hjälper till med stigbygeln

Ridläraren Viktoria Mentzer
hjälper Hanna Norrman med
stigbygeln när hon satt sig upp
på Pirat.

Prova på-ridning hos Viktoria Mentzer, VM Hästverksamhet i Ljungby, var sommarens sista aktivitet. Deltagarna rustades med hjälmar och väst och fick sedan vara med och sadla och tränsa hästarna i sadelkammaren.

I ridhuset var det dags att sitta upp.

-Gasen har ni i benen. När ni trycker dem mot hästen, skänklar, visar ni att den ska röra sig. Styrning och broms har ni i händerna, sa Viktoria Mentzer och instruerade hur de skulle hålla tyglarna för att svänga eller stoppa.

-Är ni redo?

Och det var deltagarna, först för turer ridhuset runt, sedan i en allt svårare slalombana och till slut fick de sätta av i trav.

John Karlsson sitter på hästryggen

Ängslan förbyttes snabbt i
glädje för John Karlsson, efter-
hand alltmer hemmastadd på
Savanna.

-Bättre!, svarade 10-årige John Karlsson, snabbt på Viktoria Mentzers fråga om ridupplevelsen var bättre eller sämre än förväntat.

Tack vare det statliga sommarlovsprojektet räknar Jessica Jonasson med att kunna erbjuda ett fylligt sommarlovsprogram även kommande år. Då är ambitionen att få ut program och information tidigare än vad som hanns med i år.

Satsningen på ett mobilt team, med avsikten att bidra till aktiviteter även i kommunens mindre orter, påverkades av att det inte fanns tid att informera fullt ut i programmet.

Inför kommande år hoppas Jessica Jonasson på mer tid för förberedelser, för att i ökad omfattning kunna involvera ungdomar, föreningar och andra tänkbara samarbetspartner i planeringen.

All positiv feed back i sommar ger kraft att ta nya tag, med ledstjärnan att skapa aktiviteter som är tillgängliga för kommunens alla barn.

”Vad har du gjort på sommarlovet?” är en vanlig fråga när skolan börjat.

-Då är det fint att ha med sig upplevelser, säger Jessica Jonasson.

Om sommarlovsaktiviteterna

Målgrupp: Alla barn och ungdomar 6-15 år, i första hand folkbokförda i Tanums kommun.

Syfte: Erbjuda aktivt sommarlov genom kostnadsfria aktiviteter, främja integration och skapa nya kontaktytor mellan barn med olika social bakgrund.

Delfinansiering: Statsbidrag, cirka 200 000 kronor, via Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF). Statsbidraget beräknas efter antalet barn i familjer med försörjningsstöd. Sommarlovsstödet beslöts av regeringen i januari i år.