Turistpriset 2006-2020

Tanums kommuns turistpris 2020 tilldelas familjen Fyrvik på Tanums Gestgifveri

Motivering:
Sedan 2009 har den norska familjen Fyrvik välkomnat gäster till anrika Tanums Gestgifveri med stor värme och personlig service. Med ett värdskap i världsklass har familjen bjudit sina besökare på avslappnande upplevelser på både hotellet och i restaurangen.

Tanums Gestgifveri anlades redan 1663 på Tanumshedes högsta punkt, på samma plats som det ligger idag, och är därmed troligen Sveriges äldsta gästgifveri i obruten tjänst.

Familjen har renoverat och utvecklat verksamheten till en modern anläggning men med varsam hand behållit den månghundraåriga historien och den genuin atmosfären. Företaget tillhandahåller flertalet paket för olika ändamål såsom golf, konferens och julfirande, där historiens vingslag sätter stämningen.

Tanums Gestgifveri är certifierat av Smaka på Västsverige. Denna certifiering samlar restauranger, producenter och gårdsbutiker som erbjuder hållbara och genuina västsvenska produkter och matupplevelser baserade på lokala råvaror och inspireras av de olika årstiderna. Gestgifveriets klassiska fiskgryta står på meny tillsammans med andra delikatesser.

Genom många nöjda gäster genom åren och hög medial uppmärksamhet i såväl Sverige som Norge sätter pristagaren Tanums kommun på kartan.

Tanums kommuns turistpris 2019 tilldelas Ingela och Marcus Holgersson på Skärgårdsidyllen

Motivering:
Med sitt genuina och varma värdskap sätter pristagaren Tanums kommun på kartan. Företaget kämpar för att bevara vår unika skärgård. Med fokus på hållbarhet i alla led erbjuder de spårlös naturturism och oförglömliga kajak- och havsupplevelser i världsklass.

Tanums kommuns turistpris 2018 tilldelas Grebbestad Fjorden, turist- och konferensanläggning

Motivering:
Som samhällets kärna har den helårsöppna anläggningen blivit ett andra hem för många nya och återvändande gäster. Med ett värdskap i toppklass erbjuder de sina boende- och konferensgäster upplevelser utöver det vanliga. Företaget visare en ständig strävan att vidareutvecklas, och bidrar till att göra Tanum till en levande och högaktuell turistdestination året om.

Tanums kommuns Turistpris 2017 tilldelas TanumStrand

Motivering:

TanumStrand är en viktig aktör i Tanums kommun och har under 30 år bidragit till att utveckla besöksnäringen i Tanum.

TanumStrand är en av Bohusläns största hotell- och konferensanläggningar med 165 rum, 97 stugor och egen gästhamn Med cirka 90 000 gästnätter per år står TanumStrand för 20 procent av Tanums kommuns totala gästnätter under ett år.

Under 2016 har anläggningen fått en helt ny skepnad, både i fysisk byggnad men också i profil. Stora investeringar gjordes bland annat i en ny restaurang, entré och badanläggning samt en helt nyöppnad SPA-avdelning. TanumStrands nya profil är en hotell- och konferensanläggning med fokus på SPA och natur- och matupplevelser. Satsningarna går hand i hand med vad besökare efterfrågar idag.

TanumStrand har utvecklats till naturlig destination för svenska och internationella besökare som efterfrågar motion, frisk luft, SPA samt god mat och dryck under sin semester.

TanumStrand bidrar till att utveckla varumärket Bohuslän i enlighethet med riktlinjerna för ”Ett enat Bohuslän”.

TanumStrand bidrar också starkt till att Tanum utvecklas mot
att bli en året runt destination. Både privat- och affärsresenärer reser långväga för att uppleva TanumStrands utbud och Tanums vackra natur, vilket bidrar till att sätta Tanum på den internationella besökskartan.

Tanums kommuns Turistpris 2016 tilldelas Vitlycke museum

Motivering:

Vitlycke museum är ett upplevelse- och kunskapscentrum för Tanums världsarv. Det har funnits museum vid Vitlycke sedan 1976 och nuvarande byggnad stod klar 1998.

Verksamheten på Vitlycke museum drivs av Västarvet, Sveriges största förvaltning för natur- och kulturvård. Vitlycke museum ingår i ett större sammanhang tillsammans med flera strategiska samarbetspartners, bland andra Västra Götalandsregionen, länsstyrelsen, Tanums kommun, Västsvenska Turistrådet, Göteborgs universitet med flera.

Genom att berätta och kommunicera kring bronsåldern och
världsarv ökar kunskapen och intresset för den tidsepoken, landskapet och hällristningarna. Det sker genom pedagogisk och publik verksamhet riktad mot skolor, gruppresenärer och enskilda besökare genom utställningar, bronsåldersgård och genom att besöka bilderna i landskapet.

År 2015 öppnade rast- och informationsplatsen Världsarv Tanum
som är det senast tillskottet bland besöksmålen i området. Den fungerar både som en introduktion till världsarvet och som en plats dit man kan åka när man besökt Vitlycke och hällristningarna för att lära sig mer.

Vitlycke museum lockar alltfler besökare. Inte minst långväga besökare från andra länder.

Vitlycke museum är ett viktigt besöksmål i Tanums kommun och
är väl förankrat i vetenskapen och den bohuslänska graniten. Varje år kommer de många besökarna att fascineras och låta tankarna svindla inför de tidsrymder, och samtidigt den närhet till bronsålderns människor, som utställningarna bjuder på.

Vitlycke museum bidrar på ett påtagligt sätt till fortsätta att utveckla Tanums kommun som en attraktiv turistkommun.

2015 års turistpris tilldelas Susanne Maxvall och Peter Holmstedt på Stora Hotellet Bryggan.

Susanne Maxvall & Peter Holmstedt

Motivering:

Susanne Maxvall och Peter Holmstedt har sedan 1997 verkat för att utveckla Fjällbacka till en året-runt-destination med helårsöppet hotell och restaurang samt evenemang och aktiviteter under andra delar av året än sommarsäsongen. De började med att driva Bryggan, som idag har cirka 2000-3000 gästbesök per dag under högsäsong, och 2013 tog de över Stora Hotellet. Sedan fem år tillbaka är även deras söner Felix och Oliver med och driver den framgångsrika verksamheten. Under namnet Stora Hotellet Bryggan bidrar deras arbete till en levande ort året runt, bland annat genom samverkan med övriga lokala aktörer, för att på så sätt gemensamt stärka varumärket Fjällbacka.

Susanne och Peter lägger även ner stor energi på restaurangerna, där flera restaurangkoncept finns tillgängliga året runt samt att nya koncept är under utveckling.

Tack vare ett gediget arbete har deras insatser bland annat bidragit till stor exponering av Fjällbacka och Bohuslän i såväl nationell som internationell media.

Susanne och Peter har lyckats samla både invånare och besökare till att uppleva området, och är en drivande kraft bakom de satsningar som görs för att utveckla Fjällbacka till en exportmogen året-runt-destination.

Tanums Turistpris för år 2014 tilldelas:

Dyk-Leif (Victoria och Anders Säldemark) med följande motivering:

Företaget Dyk-Leif i Hamburgsund, med sina delägare Anders och Victoria Säldemark, har genom långvarig verksamhet byggt upp ett varumärke inom dykning som satt både Hamburgsund och Tanums kommun på kartan. Deras kvalitativa och hållbara verksamhet har uppmärksammats av både media och dykklubbar i hela landet och utomlands genom att de erbjuder möjligheten att utforska den Bohuslänska skärgården från undersidan.

Deras verksamhet pågår under hela året och genom sin innovationsförmåga bidrar man till en utveckling av turismnäringen utanför traditionell sommarsäsong. Detta kan exemplifieras med dykning i kombination med julbord, vrakletarhelger och ett antal andra evenemang och paketlösningar från januari till december. Genom att lyckats förlägga VM i undervattensfoto till Hamburgsunds skärgård och Väderöarna har man marknadsfört vårt område till en vida krets av potentiella besökare.

Genom detta verkar de som ett föregångsexempel för turismnäringen i Tanum.

Tanums Turistpris för år 2013 tilldelas:

Reinert Söresson (Sportshopen, Swedemount)

Motivering:

Reinert Sörensson är en eldsjäl som genom sitt långsiktiga engagemang byggt upp en populär butikskedja i norra Bohuslän. Från att ha tagit över en liten sommaröppen klädbutik på Tanumstrand 1989 har han utvecklat ett helt koncept kring försäljning av sportkläder och skor till alla målgrupper.
2012 öppnade flaggskeppsbutiken i Grebbestad, med en försäljningsyta på 8 000 kvadratmeter. Sportshopen sysselsätter 215 personer. Förutom butiken lockas besökare i alla åldrar av lekrum, restaurang och café och diverse olika aktiviteter såsom underhållning.

Reinert arbetar även för att samordna aktiviteter inom grön turism och besöksnäring. Han äger nio andra butiker i Sportshopenfamiljen, samt varumärket Swedemount. I höst har han dessutom öppnat en isbana för allmänheten, ett initiativ som bidrar till att skapa aktiviteter utanför högsäsong.

Sammantaget har Reinert Sörensson byggt upp ett varumärke och en butikskedja som blivit ett starkt kännetecken för Tanums kommun långt utanför dess gränser, samtidigt som Reinerts engagemang på hemmaplan bidrar till utvecklingen av besöksnäringen, även utanför den traditionella sommarsäsongen.

Kjell Carlsson och Gunilla Jacobsson, Utängens loge

Motivering:

Utängens loge är ett välkänt landmärke för de som trafikerar E6 genom Bohuslän. De som passerar en onsdag- eller lördagkväll ser att antalet besökare är stort. Mängden husvagnar, husbilar och vanliga personbilar som står parkerade utanför logen talar sitt tydliga språk. Många människor dansar gärna till dansbandsmusik, och de vet att golvet i den vackra logen inte bara är mycket stort, utan just så fantastiskt som en dansare kan önska. Utängen loge håller liv i, och marknadsför, den nordbohusländska danstraditionen. Många dansare från när och fjärran kommer regelbundet till logen för att dansa.

Det krävs ett stort och uthålligt engagemang för att hålla den stora och vackra logen i ett så fint skick. I över 25 års tid har det under sommarhalvåret arrangerats danstillställningar med kända orkestrar. För att räknas in bland de allra bästa dansställena så krävs dessutom en trevlig atmosfär och ett bra arrangemang. Både musiker och dansare väljer att resa långa sträckor och återkomma år efter år för att spela eller dansa en kväll på Utängens loge.
Utängens loge är ett besöksmål som stärker Tanums kommun som turistkommun och där turister kan komma Tanumsbor riktigt nära!

Tanums kommuns Turistpris för 2012 tilldelas

Minto

Motiveringen lyder:

"Lika varierande som naturen, är också vägarna in i naturen. Mintos ambition är att förmedla olika ”friluftstekniker”, för att ge en så intensiv och mångsidig upplevelse som möjligt av naturen och vildmarken”. Hämtat från Mintos hemsida.

Minto – vägarna in i naturen, är ett ekoturismföretag som är medlemmar i Svenska Ekoturismföreningen. Ägarna Elke Sponholz och Ingo Knapp köpte fastigheten vid Tingvall för fem år sedan och har genom hårt och ihärdigt arbete under många år bidragit till utvecklingen av besöksnäringen i Tanums kommun.

Det natursköna läget vid Bullaresjön är attraktivt för både företag och privatpersoner alla tider på året, och lockar många utländska besökare.

De har under dessa år utvecklat sin verksamhet och erbjuder ett stort utbud av olika friluftsaktiviteter alltifrån kajakpaddling till överlevnadskurser och teambuilding. Grunden för alla aktiviteter är nöjet med att prova på och upptäcka något nytt, att gemensamt söka efter olika lösningar och finna tryggheten i friluftslivet.

De har även iordningställt en ställplats för husbilar i anslutning till anläggningen.

Tanums kommuns Turistpris för 2011 tilldelas

Johan och Jonas Hakeröd

Motiveringen lyder:

Haaks är bildat av bröderna Johan och Jonas Hakeröd, som under sin karriär gjort över 2 700 spelningar. Det är ett 20-årigt företag som numera arrangerar cirka 130 event om året varav ett 20-tal i hemkommunen. Detta genererar minst 20 000 unika besökare i alla åldrar i kommunen.

Varje år arrangerar de en egen sommarkonsert på Scen på Bônn i Hamburgsund, ett populärt evenemang som växer varje år. Sommaren 2011 var det 10-årsjubileum med gästartisten Uno Svenningsson. Dessutom har de varje år i december en krogshow på TanumStrand som också blivit en stor succé.

Bröderna Johan och Jonas Hakeröd är engagerade inom underhållningsbranschens olika områden. För två år sedan var de med och startade föreningen Scen på Bônn som har till uppgift att vidareutveckla spelplatsen. Föreningen har idag cirka 580 medlemmar. De är också medarrangörer till GT-karnevalen.

Haaks har genom årens lopp blivit ett av Sveriges mest populära och anlitade underhålningsband. Idag spelar de över hela Sverige på företagsfester, after ski och after work. Deras arrangemang i övriga landet bidrar starkt till marknadsföring av Tanums kommun och angränsande kommuner.

Tanums kommuns Turistpris för 2010 tilldelas

Everts sjöbod

Med naturen i åtanke driver bröderna Lars och Per Karlsson Everts Sjöbod i Grebbestad. Inriktningen är smak- och naturupplevelser i den genuina Bohuslänska skärgården. 2007 blev företaget certifi erat av Naturens Bästa med sin produkt "Hummersafari" vilket innebär ekoturism av bästa kvalité, ansvar för naturskydd och miljöanpassning samt effektiv marknadsföring. Inom media, både i press och TV, har Everts Sjöbod syns både nationellt men framför allt internationellt.

Motivering; Everts Sjöbod är ett av kommunens starkaste varumärken inom besöksnäringen. De har systematiskt utvecklat produkt och företag och genom betydande exponering i media blivit internationellt kända för sin unika helhetsprodukt.

Ostronakademien

2004 startades den ideella föreningen Ostronakademien i Grebbestad med syftet att ta tillvara det svenska ostronets (Ostrea edulis) hela potential samt stödja och entusiasmera krögare, fiskare, leverantörer, dykare, forskare och övriga ostronälskare. 2005 tilldelades föreningen hedersomnämnandet Årets Skarpsill av Svensk Fisk.
Föreningen arrangerar Ostronets Dag, håller ostronöppnarkurser och seminarier samt varit en viktig samarbetspartner till Nordiska Mästerskapen i Ostronöppning. Tävlingen har uppmärksammats av fl ertalet europeiska TV-kanaler.

Motivering; Tack vare ett omfattande kontaktnät och med stort engagemang har föreningens aktiva ledamöter och medlemmar skapat ett stort intresse för det svenska ostronet (Ostrea edulis). Föreningen är känd och uppmärksammad inom landet och övriga Europa.

Tanums kommuns Turistpris för 2009 tilldelas

VM i makrillmete, 1992 arrangerade föreningen Scomber Scombrusis i Fjällbacka evenemanget första gången.

VM i makrillmete, sedan 1992 arrangerat av föreningen Scomber Scombrusis i Fjällbacka, har gått en lång väg från ett litet lokalt evenemang i Fjällbacka till att numera engagera många inom och utom landet. På det sättet har evenemanget blivit en viktig ekonomisk faktor i Fjällbacka med omnejd, särskilt som det inte ligger på sommarhögsäsongen.   

VM står egentligen för Väderöfjordens Mästerskap, men med tanke på att deltagarna kommer från många olika länder och flera världsdelar kan det nästan liknas vid ett världsmästerskap.

Deltagare genom åren har förutom från Fjällbacka och Sverige kommit från övriga Norden, flera europeiska länder samt långväga från Brasilien, Indien och Egypten.  

Antalet förhoppningsfulla tävlande har vuxit från premiärårets 16 till cirka 500, med år med upp mot 700, vilket gör att VM i makrillmete idag betraktas som Sveriges största havsfisketävling.

VM i makrillmete är ett evenemang som lockar många tillresande, inte bara åretrunt- och delårsboende, och det har blivit en reseanledning som innebär att flera lokala företag får chansen till en sen augustihelg med full verksamhet — hotell, restauranger, utflyktsbåtar och andra.

De som i Scomber Scombrusis gjort huvudjobbet är Thomas Jonsson, Anders Torevi, Lars-Erik Persson och Örjan Torstensson. De har haft bra sponsorstöd genom åren av både lokala företag och stora världskoncerner, genom nätverkande bland annat med delårsboende i kommunen. Scomber Scombrus är det latinska namnet på, ja just det, makrill.

VM i makrillmete har därmed, helt i enlighet med Turistprisets kriterier, bidragit till utveckling av besöksnäringen och satt Tanums kommun på den turistiska kartan och spridit kunskap och kännedom om Tanum långt utanför kommun- och landsgränsen.

Tanums kommuns Turistpris för 2008 tilldelas

Väderöarnas Värdshus, med de nuvarande ägarna Pia och Mikael Hansson, har med en långsiktig och målmedveten strategi utvecklats till att bli en framgångsrik spetsprodukt
på en av Sveriges västligaste utposter.

Verksamheten på Väderöarna startades av Karl-Allan Nordblom och Anders Schönbeck i och med bygglovsansökan 1998, varefter de etablerade vandrarhemmet och restaurangen.
Pia och Mikael Hansson övertog verksamheten 2005 och har fortsatt utvecklingen av anläggningen och konceptet mot att i större utsträckning bli en konferensanläggning med hög klass på såväl boende som mat.
Certifieringen genom Västsvensk Mersmak borgar för en matupplevelse av högsta kvalité. Väderöarnas Vandrarhem har förekommit ofta i såväl TV som skrivande press, inom och utom landets gränser.
Sedan starten 1999 har infrastrukturen, både på och till Väderöarna, utvecklats vidare på flera olika sätt, i första hand genom anläggningens tidigare och nuvarande ägare men även genom samverkan med fastighetsägaren Statens fastighetsverk samt Tanums kommun. Det har skapats nya säkrare och mer komfortabla transporter till och från Fjällbacka, bättre skyltning och gångvägar, elförsörjningen har säkerställts, modern lokal lösning med reningsverk, och löpande om- och utbyggnader av värdshuset, ny bastu och utebadkar och mycket annat.
På detta sätt har Väderöarkipelagen tillgängliggjorts för fler natur-, bad- och havsälskande besökare.

Väderöarnas Värdshus har därmed, helt i enlighet med Turistprisets kriterier, satt hela Tanums kommun på den turistiska kartan och spridit kunskap och kännedom om Tanum långt utanför kommun- och landsgränsen.

Tanums kommuns Turistpris för 2007 tilldelas

Thorsten Klevsäter är skeppare och innehavare av utflyktsbåten Donalda samt Restaurang Q-skär i Grebbestad vilka han driver tillsammans med hustru Lisbeth.
Thorsten kan sägas tillhöra andra generationens tunga turismentreprenörer som börjat sin verksamhet i mindre skala till att nu blivit etablerade och viktiga turisminstitutioner, inte bara i Grebbestad utan hela kommunen.
Thorsten har med sin stora havs- och kustkännedom och sitt serviceinriktade arbetssätt blivit en stor profil och utvecklat sin "produkt" sedan 1987 då före detta trålaren Donalda inköptes från Malmön och han startade med utflykter till Väderöarna, sälsafari, fisketurer, forskar-utflykter, konferensturer, , transporter och bas för sportdykare. Donalda har dessutom vid många tillfällen använts som bas för dop, vigslar och begravningar.
Från Donaldas högtalare har många sjöfarande under 20 år hört Thorstens mullrande, skämtsamma och skrattande stämma beskriva vår fantastiska skärgård.
Under sin tid som maskinist och skeppare på riktigt stora fartyg har det vid flera tillfällen inträffat att Thorsten styrt sina stora skepp med blåhåriga amerikanska turister till de bohuslänska farvattnen, och gärna till hemmahamnen i Grebbestad.
Thorsten har därmed, helt i enlighet med Turistprisets kriterier, satt hela Tanums kommun på den turistiska kartan och spridit kunskap och kännedom om Tanum långt utanför kommun- och landsgränsen.

Tanums kommuns Turistpris för 2006 tilldelas

Stellan Johansson, Lasse Lundberg och Staffan Greby som är pionjärer som skapat  många unika idéer vilka de med  entreprenörens anda vidareutvecklat. Detta har dessutom gett förutsättningar för andra verksamheter på respektive orter att uppstå och växa. Stellan, Lasse och Staffan har på detta sätt varit pådrivande för turism- och näringslivsutvecklingen i kommunen. Deras gärningar har mycket påtagligt satt Hamburgsund, Fjällbacka och Grebbestad och därmed hela Tanums kommun på den turistiska kartan vilket spridit kunskap och kännedom långt utanför kommun- och landsgränsen.

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöks/postadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Barn- och utbildningskontoret

Kundcenter 0525-180 00

Besöks/postadress

Apoteksvägen 4
457 82 Tanumshede