Sommarlov med äventyr

Spindlarna i den mörka tunneln var en utmaning för ungdomar på äventyrscykling. Årets sommarlovsaktiviteter har fått en succéstart.

Äventyrspromenaden i tunneln lyckligt och väl genomförd.
Jonas Nilsson fotar några av deltagarna, från vänster Josefine Lundeflo, Sabina Hansson, Martin Tollesson och Elliott Wilson.

När lovprogrammet släpptes för bokningar blev anstormningen till Ung i Tanums hemsida så stor att den kraschade. Många försökte ansluta sig samtidigt för att boka flera aktiviteter, ofta med hjälp av mer än en dator.

-Väldigt roligt att vi lyckats så bra med marknadsföringen, säger ungdomsvägledare Jonas Nilsson, också glad över att datastrulet inte vållade någon stor irritation.

-Föräldrar och ungdomar hade överseende.

Bussresan till Skara Sommarland var den aktivitet som snabbast blev fullbokad, bara på några minuter, men många andra inslag i det mycket skiftande programmet har också visat sig vara mycket populära.

Jätteklyftan

Lucas Wäverstam (i röd
tröja) och Rasmus
Rönnblom-Granqvist
på väg
ut ur Jätteklyftan.

Deltagarna i cykeläventyr i sydligaste delen av kommunen fick vara med på ett varierat, dagslångt program som inte bara handlade om cykling.

Den första etappen från starten i Gerlesborg gick till Jätteklyftan vid Skärholmen. Den sägenomspunna klyftan är en mindre variant av den välkända i Fjällbacka, men även här är stora stenbumlingar fastkilade mellan bergväggarna.

-Häftigt! Vi såg lite ristningar på berget också, berättade Rasmus Rönnblom-Granqvist efter visiten.

Nästa etappmål var Vrångstad kanal, cirka 230 meter lång och till stora delar övertäckt. Ungdomarna utrustades med ficklampor för promenaden in i tunneln, som är cirka 160 cm hög och där vattnet denna dag stod ett par decimeter högt.

Mörket var inte den stora utmaningen. Det var spindlarna!

-Jättekul att gå genom tunneln men lite läbbigt med alla spindlar innan man började vänja sig, sa Sabina Hansson.

-Ascoolt men jätteläskigt! Spindlar är min fobi, men nu kanske jag inte är lika rädd för dom som tidigare, sa Elliott Wilson.

Rasmus Blad, som bor i närheten, hade klarat av tunneln tre gånger tidigare, och visste hur man tacklar spindlarna:

-Trixet är att inte titta upp.

Björn Sjöberg, till vänster
på kanalkanten, och Jonas
Nilsson
förbereder ung-
domarna för tunnelprome-
naden. Ficklampor är bra
att ha inne i
mörkret.

Fritidsledaren Tommy Andersson,
som svarade för förplägnad
och
följebil, grillar korv på Vrångstad.
Ossian Wingård och Rasmus Blad
vilar
intill.

20 kilometer

Efter paus med korvgrillning var det dags för längsta cykeletappen, till hällristningarna i Torsbo. Tillbaka i Gerlesborg, efter totalt 20 kilometer på cykelsadeln, avslutades dagen på badstranden.

-Det är kul att cykla på sommaren och det är också roligt att få visa upp lite av det som finns här i söder för ungdomar från andra delar av kommunen, sa Jonas Nilsson.

Han gillar att hitta äventyrliga utflykter för barn och ungdomar, både i jobbet och som familjefar. Tillsammans med en annan förälder bloggar han om de möjligheter som bjuds i en variationsrik kommun som Tanum (se miniaventyr.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.).

Årets sommarlovsprogram är utökat jämfört med fjolårets, inte minst tack vare ett utvidgat samarbete med föreningar, företag och organisationer, som svarar för många programpunkter.

-Vi har statsbidrag ytterligare två år men kanske kan det, med hjälp av detta samarbete, bli en fortsättning även sedan bidraget upphört, hoppas fritidsledaren Björn Sjöberg.

Cyklister på väg mot nya
äventyr, ett av många inslag i

kommunens omfattande
sommarlovsprogram.

Vid ett fikastopp under prome-
naden upp till Jätteklyftan
passar några av ungdomarna
på att kasta sig upp i fina
klätterträd.

Fakta lovprogrammet

Riktar sig till åldrarna 6-15 år, i första hand folkbokförda i kommunen.

Tårtbakning och taido är exempel på nyheter i årets program, se ungitanum.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.! Alla aktiviteter är gratis. Ibland ingår även fika och/eller mat.

Finansieras delvis av statsbidrag, i år 223 000 kronor till Tanums kommun, fördelat av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) efter regeringsbeslut 2016.

Fakta om tunnel och gravfält

Vrångstad kanal byggdes 1935-37 eftersom markägare ville avvattna Skogby vatten för att få mer jordbruksmark.

Kanalen har dubbla murar och stensatt botten. Bygget genomfördes som ett sysselsättningsprojekt, så kallat AK-arbete, för arbetslösa stenindustriarbetare.

Kanalen ligger intill Vrångstads gravfält med ett stort antal forntida gravar, i form av högar, resta stenar och domarring, på och kring en åsrygg och frilagda av senare års omfattande röjningsarbete.

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöks/postadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede