Tidigare mottagare av kulturstipendiet

Sedan starten 1990 har följande personer fått Tanums kulturstipendium:

2021

Ewa Dahlén mottar kulturstipendium 2021 för sin stora passion och energi i sitt skapande inom måleri. Hon målar mestadels naturen i akvarell och olja, både stora och små tavlor. Det är främst de senaste fem åren hon har satsat på konsten, bland annat genom att utbilda sig på Gerlesborgsskolan. Ewa vill av hela sitt hjärta fortsätta att ägna sig åt konsten så mycket det är möjligt och hon vill utveckla sig vidare framöver bland annat genom att ha konstutställningar och få nya kontakter inom konsten.

2020

2020 års mottagare av kulturstipendium har utsetts och det är Samuel Norlind.

Samuel bor i kommunen där han också är uppvuxen. Han har varit med och arrangerat kulturevenemang som Algotfestivalen och utställningen ”Whats next?” sommaren 2020.
För närvarande studerar han sista året på kandidatprogrammet Möbeldesign med inriktning trä vid HDK-Valand, Steneby.

Stipendiepengarna kommer Samuel att använda till att genomföra sitt examensarbete på HDK-Valand, Steneby, wood oriented furniture design under våren 2021.

2019

2019 års mottagare av kulturstipendium har utsetts och det är Maria Doumeni Cronholm.

Maria Doumeni Cronholm brinner för att förvalta och förnya traditionen inom folkmusik och att använda sitt instrument för att skapa musik och arrangemang som bryter med, eller kanske snarare förnyar de traditionella ramarna.

2018

För fördjupade studier i barns röstutveckling och för att inspirera fler att uttrycka sig genom den klassiska musiken tilldelas Sofia Envik 2018 års kulturstipendium i Tanums kommun.

Många barns relation med musik utgår från listpopen och dess välproducerade, tilltalande produktioner. Men när listpopen blir förebilden när barnen sjunger så uppstår en risk; röstregistret i musiken är dåligt anpassat för barnens röster. Det kan påverka hur deras röster utvecklas i sitt eget register vilket kan påverka röstutvecklingen över tid. Därför är det viktigt med en bredare röstskolning än vad populärmusiken kan erbjuda.

Sofia Envik fördjupar sig i barns röstutveckling genom sina studier på musikhögskolan i Göteborg. Hon vill genom kulturstipendiet hjälpa barn att stärka och utveckla sina röster genom den klassiska musiken, där samtliga röstregister finns att jobba med.

2017 delades inget kulturstipendie ut.

2016 delades inget kulturstipendie ut.

2015

Tanum dansar och ler! Det dansas som scenkonst, som motionsträning och bland besökande danskonstnärer. Allra mest dansas det med stor glädje bland våra föreningsaktiva tävlingsdansare. Flera gånger har de uppmärksammats på Tanum hyllar, och den här gången är det fråga om ett stipendium för att utvecklas inom vuxenklassen i Boogie Woogie, bugg och Lindy Hop. Du har gjort fina insatser genom att representera Sverige i både EM och VM och vi är stolta över att kunna bidra till ännu en ung dansares möjligheter på tävlingsarenan. En idrottsform med konstnärligt uttryck – Var, om inte i Tanum?

Kulturstipendiet går till Alice Jansson.

2014

Kulturstipendiet ska enligt reglementet syfta till ”att uppmuntra eller stödja person som visat förutsättning att kunna eller är på väg att etablera sig inom sitt verksamhetsområde”. Särskilt spännande är det att belöna en ung person som i sin gärning kan komma att bli till stor glädje för sin födelsekommun. I en bygd fylld av historia, med bebyggelse som dateras mer än
3 000 år bakåt i tiden, i en nutid där vi har en vilja att både låta samhällena utvecklas i en modernitet och samtidigt bevara bebyggelsen på ett varsamt, levande sätt – utan museala ambitioner – behövs människor med professionell kunskap. Kulturstipendiet 2014 går till fortsatta studier vid Institutionen för kulturvård:

Du är välkommen tillbaka efter studierna: Blivande bebyggelseantikvarie Amanda Jansson

2013 delades inget kulturstipendie ut.

2012
Simon Gran Danielsson
, född i Kämpersvik, har under utbildningen deltagit i flera utställningar och återvände till Tanum som en del av Bottna Landart & Leder 2011. Han gjorde då tillsammans med två kollegor konstverk ”de luxe” bland pelarstammar i planterad tallskog, där en jättelik boll av plastförpackningar från det nedskräpade havet fick vandrarna att haja till och fundera över natur och onatur. På väg mot nya uttryck i fortsatt utbildning har stipendiaten fastnat för airbrush-tekniken och söker medel för att utveckla detta.

2011
Frida Sandström, Hamburgsund
får stipendiet för att fortsätta sina konstnärliga studier på Gerlesborgsskolan vid sidan av sin praktik på konsttidningen Paletten. Med stipendiet vill Tanums kommun stödja en konststudent som under en tid blir en del av Bohuslän och bär med sig Tanum i sin fortsatta yrkesgärning.

2010
Odin Willig och Emma Lindh får Tanums Kulturstipendium för att ges möjligheter att fortsätta utvecklas som tävlingsdansare på elitnivå. Med stipendiet vill Tanums kommun stödja de unga stipendiaterna, vilka med sina internationella framgångar i grenarna bugg, boogie woogie och lindy hop inspirerar andra att börja dansa.

2009
Linus Lösegård, Tanumshede/Arvika - för att utveckla sin talang och brinnande ambition att bli musiker och musiklärare. Med stipendiet vill Tanums kommun uppmuntraen ung musiker att studera vidare inom sitt konstnärskap.

2008
Malin Svanberg, Rabbalshede/Fjällbacka - för den kraft och målmedvetenhet hon visat i sitt val av framtida yrke och den studieframgång den redan gett henne.

2007
Jonathan Johansson, Hunnebostrand - uppmuntra en ung fotografisk talang att gå vidare i sitt konstnärskap.

2006
Petra Ohlson, Grebbestad - som uppmuntran och stöd till utbildning inom silversmedsyrket. 
Oscar Nordblom, Fjällbacka - för genomförande av akvarellprojektet "Västkust Psykedelia".

2005
Marita Lobler, Tanumshede - Uppmuntran och stöd till produktion av dokumentärfilm och kortfilmer - 4 000 kronor.
Eleonor Ryling, Tanumshede - Uppmuntran och stöd till utveckling inom områdena tovning, fritt broderi och oljemålning - 4 000 kronor.

2004
Andreas Emanuelsson, Grebbestad - som stöd till utbildning inom området videofilmning.
Johan Westergren, Bottna/Paris - som stöd till teaterutbildning.

2003
Henrik Hansson, Tanumshede - som uppmuntran och stöd vid högre kompositions- och pianoutbildning.
Viktoria Widelius, Fjällbacka - som uppmuntran och stöd till fortsatt utbildning inom dansområdet.

2002
Patrik Wingård, Kville/Göteborg - som stöd vid insamling av äldre folklig musik och traditioner från norra Bohuslän.
Celina Huang, Tanumshede - som uppmuntran och stöd till utveckling av "En Kopp Zen" - ett orientalisk te- och kulturhus i Tanumshede.

2001
Tobias Andersson, Fjällbacka - Stöd till tryckning av katalog vid examensutställning av smycken på Röhsska museet i Göteborg - 4 000 kronor
Terje Ökshei, Resö - Uppmuntran till fortsatt musikutbildning - 4 000 kronor

2000
Thor Berntsson, Övertun, Hamburgsund - Uppmuntran till utveckling inom fotografiområdet - 4 000 kronor.
Margareta Johansson, Hamburgsund - Starthjälp vid produktion av en CD med bohuslänsk folkmusik samt egna texter och musik - 4 000 kronor.

1999
Linda Andersson, Grebbestad - Uppmuntran till vidare skrivarstudier - 3 000 kronor.
RoseMarie Gunberg Ådin, Grebbestad - Starthjälp vid inköp av ny fiol samt uppmuntran till vidare engagemang inom folkmusiken - 3 000 kronor.

1998
Maria Rudolfsson, Grebbestad - Fortsatta skrädderistudier inom området historiska kostymer - 3 000 kronor.
Mikael Karlsson, Tanumshede - Uppmuntran till vidare musikstudier, speciellt vad gäller saxofon - 3 000 kronor.

1997
Annica Bjering, Slottet, Hamburgsund - Uppmuntran till utvecklande arbete inom keramikområdet - 3 000 kronor.
Hans Hedängklev, Grebbestad - Arbete med att ge ut en skrift om Grebbestad i äldre tid - 3 000 kronor.

1996
Margareta Andersson, Hamburgsund - Arbete med undersökande måleri vid ateljévistelse i Svolvaer, Nordnorge -
3 000 kronor.
Erland Påhlsson, Grebbestad - Fortsatta studier inom området teatermusik - 3 000 kronor.

1995
Andrea Axelsson, Bullaren - Deltagande i orgelkurs på Geijerskolan i Ransäter - 2 000 kronor.
Håkan Sönnermo, Kville - Inventering och dokumentation av gamla bygdedanser i Tanums kommun - 2 000 kronor.
Cecilia Wingård, Kville - Inköp av ny tvärflöjt - 2 000 kronor.

1994
Kjersti Remen och Jerry Williams, Tanumshede - Uppmuntran till fortsatt arbete med tittskåp som konstnärlig uttrycksform - 2 000 kronor vardera.
Johan Olsson, Grebbestad - Starthjälp för utrustning av verkstad för möbeldesign och möbelsnickeri - 2 000 kronor.

1993
Christer Ådin, Grebbestad - Studier i musikinstrumentbyggeri - 2 000 kronor.
Jerker Bergenheim, Tanumshede - Deltagande i folkmusikfestival i Skottland - 2 000 kronor.
Rickard Bergenheim, Tanumshede - Utveckling av metodbok för nybörjarelever på trumpet - 2 000 kronor.

1992
Jenny och Joakim Arthur, Rabbalshede - Studieresa för att utveckla färdigheter i kruk- makerikonsten samt för deras initiativ att etablera en fungerande glashytta i Tanums kommun - 2 000 kronor var.
Sven Börjesson, Gerlesborg - Fördjupa kunskaper i traditionellt stenhuggarsmide - en konsthantverksform som haft stor betydelse för stenrikets bestånd och utveckling - 2 000 kronor

1991
Monika Långström, Hamburgsund - Utveckla sina danspedagogiska kunskaper för bruk inom barn- och ungdomskulturverksamhet - 2 500 kronor.
Esko Mäkelä, Hamburgsund - Utveckla pedagogiskt och konstnärligt arbete med drakar - 2 500 kronor.

1990
Johan Ström, Björnäs, Tanumshede - Utveckla brännteknik med de vedeldade stengodsugnar han varit med om att bygga upp vid Konstnärernas Kollektivverkstad i Gerlesborg - 3 500 kronor.
Monica B. Willner-Behrman, Binghult, Dingle - Inköp av verktyg för sitt konstnärsskap - 3 500 kronor.

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöksadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
Verksamhet/mottagare
457 81 Tanumshede

Kulturverksamhet

0525-182 32

Besöks/postadress

Granvägen 1
457 30 Tanumshede