Ulseröds kvarn

TidningsartikelFörstora bilden

Klicka på bilden ovan för att förstora

Förstora bilden

Ulseröds kvarn ligger strax söder om Havstenssund. Kommunen fick kvarnen som gåva av Klara och Knut Andersson på Ulseröd 1957. Den lär ha byggts vid förra sekelskiftet och användes sista gången hösten 1939. Med sitt läge och tydliga profil är den ett speciellt inslag i landskapet.

Kvarnen renoverades i början av 1980-talet, men förlorade sina vingar i en höststorm för många år sedan. Därför behöver den nu åter igen renoveras. För renoveringen står Tanums Hembygdsförening i samarbete med Tanums kommun. En besiktning hölls nyligen för att få en uppfattning om åtgärderna som behöver genomföras.

Vi kommer att följa arbetet med kvarnen på denna sida. Vi är tacksamma att få in synpunkter, historier och foton på kvarnen. Maila dina bilder/historier/synpunkter till ulserodskvarn@tanum.se.

Ansvariga för projektet är Tanums kommun, Tanums Hembygdsförening och Havstenssunds Samhällsförening.

Tanums Hembygdsförenings representant är Dick Johansson.

2019-12-03

Äntligen är den nya infotavlan på plats. Nån kan tycka att det är lite information på den men det finns hänvisning till denna sida om man vill veta mer. Vi har haft ca 30 besökare som vi har guidat men många åker upp själva också. När nu infotavlan kom upp så känns det som om hela renoveringen med kringarbete är klart och det känns bra.

Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden

2018-12-21

Cirka 60 personer har blivit guidade och skrivit i gästboken under året, men många har besökt kvarnen när vi inte varit där. Till våren kommer kommunen att sätta upp infotavla med bild, se bilden, med text på svenska och engelska.

Rondelltomten hälsar och önskar dig en God Jul och Ett Gott Nytt År. /Dick

Bild till informationstavlaFörstora bilden

Bild till informationstavlan

InformationstavlaFörstora bilden

Informationstavla

Rondelltomten TorstenFörstora bilden

Rondelltomten Torsten

2018-09-05

Ronny, Rustan, Alf, Fleming och jag har nu monterat vindflöjeln, bromsstången och bättrat på målningen vid bägge ingångarna. Hela kvarnen behöver målas dom närmaste åren för regn och blåst sliter hårt på färgen inte minst längst ner på klädselbräderna (kjolen). Vi besiktigade takpappen och stagen till vingarna och allt såg bra ut.

Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden

2018-06-15 / Kvarnsten

När man började gjuta kvarnstenar som blev både billigare och bättre var det lönsamt att tillverka mindre gårdskvarnar. En sådan kvarnsten finns nu vid kvarnen med information om dess historia.

Förstora bilden
Förstora bilden

2018-05-16 / Bromsstång och vindflöjel klara

Peter slapp leta i skogen efter lämplig granslana för hos Fleming fanns en dörjestång som fick och sen oljade in med rå linolja. Rustan på Gubbdagiset har gjort klart V-flöjeln, för att den ska motstå saltvattnet så har han bränt in tjära i järnet. Ja, nu är det bara att planera in nån dag i sommar som passar alla när det ska monteras upp.

Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden

2018-03-08 / Pengar och 2018

Har lovat att redovisa vad renoveringen har kostat Tanums skattebetalare. Nettokostnad blev 517 000 kronor. Att det inte blev högre kan vi tacka allt ideellt arbete och sponsorer för, det har värderas till 215 000 kronor.

Vad skall göras i år? Som ni ser på bilden på kvarnen från början av 50-talet så finns på kvarnen en vindflöjel och en stång ut i från väggen som reglerar vingbromsen, detta är på G, smidesgruppen med Rustan och Alf i spetsen har under vintern redan påbörjat arbetet, Peter i Hallind är uti skogen och letar efter ett lämpligt ämne till bromsstången. Kommunen har lovat ordna en ny informationstavla, sen finns det säkert en del annat att göra också.

Förstora bilden
Förstora bilden

2017-12-08 / Sveriges vackraste omvägar

Rubriken låter underlig men tanken är att man skall besöka sevärdheter utanför dom stora turiststråken och det är ju trevligt. Att Ulseröds Kvarn hamnade på första plats i Västsverige är beröm till både kommunen och alla som arbetat med kvarnen. Vi tackar och tar emot utmärkelsen.

Ännu ett år kan vi lägga till kvarnens historia. Om kvarnen kunde prata så skulle den tacka för det gångna året och önska alla som läser detta En God Jul och Ett Gott Nytt År.

2017-11-16 / Kärt återseende

Stig Albinsson föddes och växte upp på gården Näs i närheten av kvarnen så återbesöket var ett kärt minne. Han hade många minnen av kvarnen men när han flyttade från Näs i början av 50-talet så har det inte blivit av att besöka den, men har kört på vägen till Havstenssund och sett kvarnens förfall och nu upprustningen. Stigs morfar hade varit mjölnare på många olika kvarnar men också ägare av kvarnen i Hamburgsund. Efter kvarnbesöket var det kaffe och tårta hos Margareta och Fleming på Alviken. Stig fyllde 88 år dagen efter så det passade bra. Margareta Nilsson passade på att banda in en del berättelser som Stig berättade. Stigs pappa Johan Albinsson hade inte bara gård utan ett åkeri också. Det var Johan som transporterade vingarna från det Tyska flygplan som nödlandade på Siverbo i Lur april 1940, men det är en annan historia.

Förstora bilden

2017-10-16

En solig eftermiddag med lite blåst fick vi besök av 16 personer från kommunens VA-avdelning (vatten och avlopp) med ledning av Lennart Kollin. Han hade ordnat en hemlig resa för avdelningen. Först besökte man Ulseröds kvarn och sedan ställdes kosan till Havstenssunds nya bostadsområde. Räkte (bygdemål) tiden till så skulle man besöka Ulmekärrs labyrint som är Sveriges finaste bevarade. För att hinna med programmet var det förberett med grill, korv, bröd, potatissallad och dricka. Efter en timmas guidning i kvarnen smakade maten utmärkt. Fleming och jag passade på att under maten prata om livet runt kvarnen som mjölnarens arbete, konkurrensen mellan dom olika kvarnarna och mycke annat. Att intresset är stort tycker vi är roligt för det är ju därför som kvarnen har blivit renoverad. Vi har fått fler förfrågningar om besök under hösten, att det går att köra med bil ända upp är ett stort plus för en del besökare som har svårt att gå så långt, detta gällde inte dagens gäster.

Förstora bilden
Förstora bilden

2017-10-05

En solig men blåsig förmiddag den 4-10 åkte Ronny Dahlberg och Jan-Åke Sörensson till kvarnen för nu skulle däck och räcke bytas ut vid östra ingången. Det har varit planerat sedan i våras men tiden går fort och det var inte överhängande. Ronny hade allt tillsågat så det var bara att riva det gamla och och spika dit det nya. Virket var lärkträ, samma som vingarna. I och med detta är allt träarbete klart. Till våren måste en infotavla upp, den som finns är inte vacker.

Förstora bilden
Förstora bilden

2017-08-18 : Kvarnsommar

Ur besökssynpunkt har sommaren varit bra, Fleming och jag har guidat 7 stycken grupper med totalt 118 personer. Alla har berömt både kommunen och Hembygdsföreningen till renoveringen av kvarnen. På kortet ser vi Fleming i berättartagen inför besökare från SPF Tanumsbygden. Kvarnen är ganska trång så vi får ofta dela upp i mindre grupper. Många har med kaffekorg och då samlas alla så vi kan berätta om livet runt kvarnen och bygden. Vår sparelefant har växt men vi har också fått både blommor och vin som tack. Alla som vi guidar måste skriva i gästboken men vi vet att många har besökt kvarnen utan vår medverkan, roligt är att ingen nerskräpning har förekommit. Vi skall försöka göra en sammanställning om allt som rör kvarnar, utveckling och historia om varför dom försvann, men också om huggna och gjutna kvarnstenar.

Förstora bilden

2017-05-15 / Dick Johansson

Handkvarnen är nu på plats, kvarnstenar är tunga grejer så det är tur att man slipper bära på den runt halsen. Arne och Martin pustar ut efter installationen, med kaffe och Arnes alla trevliga berättelser från sitt snart 88 åriga liv både som dräng-vallpojk (höling) och snickare.

Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden

2017-04-28 / Dick Johansson

I går den 27 april fick kvarnen besök av drygt ett 30-tal personer från SPF Tanumskusten, som fick tillfälle att inviga rampen och det fina bänkbord som kommunen ställt dit, det
blåste kallt men alla var välklädda och med medhavt kaffe var humöret på topp. I gruppen fanns före detta politiker och tjänstemän som följt kvarnen under många år och framförde sitt tack för att kvarnen har blivit bevarad, någon berättade
att när dom var små så brukade dom cykla från Grebbestad ut till kvarnen för att se den ståtliga kvarnen men också för den fina platsen runt kvarnen som man kunde maja på, man förstår mer och mer att väldigt många människor har minnen som är förknippade med kvarnen,alla ville tala om hur glada dom var att kommunen och hembygdsföreningen har renoverat kvarnen så fint. Fleming och jag fick blommor som tack för att vi hållit i guidningen. Vår sparelefant blev också lite rundare runt magen.

Ett nytt däck och räcke vid östra dörren skall Ronny Dahlberg ansvara för det blir samma trädslag som vingarna, alltså lärkträd.

Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden

2017-04-19 / Dick Johansson

Vårarbete

Handikapprampen är nu klar så att komma in med rullator eller rullstol är nu möjligt. Kommunen har lovat att sätta upp till kvarnen bord med bänkar så man kan sitta och vila sig eller dricka medhavd kaffe. Nästa vecka får vi besök av SPF Tanumskusten, om handkvarnen hinner bli klar får vi se, det är som Arne sa, de är en del pell men ja.

Förstora bilden
Förstora bilden

2017-03-20 / Dick Johansson

Nu börjar ett nytt trevligt kvarnår

En dam har givit oss en tavla av kvarnen målad i akvarell av hennes farbror Georg Simonsson, Grebbestad. Vi kommer att hänga den i kvarnen när det är besök där. En handdriven sädeskvarn som hembygdsföreningen haft i sina gömmor skall också till kvarnen men först skall Arne reparera den. En ramp till ingången skall vi också färdigställa. Alla företag som sponsrat oss har fått en plastad bild med en tacktext på som ett litet tack.

Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden

2016-12-16 / Dick Johansson

Många syns inte men finns ändå

Och det gäller inte minst arbetet runt kvarnen. En är Daniel Norell på Tanums kommuns IT-enhet som skött vår hemsida under hela renoveringen. Det fuktiga vädret under hösten har gjort att dörren till kvarnen inte gick att öppna så Arne fick åka ut med kofot och såg för att åtgärda felet. Vi har börjat planera informationstavlan som skall stå på utsida kvarnen, den skall vara klar till våren. Även den informationen som skall finnas inne i kvarnen är på G. Så nu står kvarnen och lyser i december-solen. Från oss alla till er alla, en God jul och ett Gott Nytt Kvarnår.

Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden

2016-11-01 / Dick Johansson

Välbesökt kvarn
I helgen guidade Flemming en grupp värmlänningar vid kvarnen, en av deltagarna är sommarboende i området och har en längre tid beundrat den nyrenoverade kvarnen så han bjöd ner en del vänner från sin hemtrakt för att dom skulle få se kvarnen, dom passade även på att besöka Råsjöllördagen i Grebbestad och en naturvandring på Trossö, Kalvö och Lindö. Om vi räknar in invigningen så har cirka 150 personer besökt kvarnen. Gästboken var inte klar till invigningen men de flesta av våra gäster har skrivit i den. Bilden på gästbokens framsida har Daniel Norell tagit, Daniel arbetar på kommunens IT-avdelning med bland annat denna hemsida. Som ni förstår är det många som bidragit med olika arbeten när det gäller kvarnen.

Förstora bilden
Förstora bilden

2016-10-11 / Dick Johansson

Pressen som budskapsbärare är oöverträffad både i papper och e-tidning. När det gäller kvarnen har alla tidningar varit mer än bra på detta, som för oss varit gratisreklam.

Vad kostar då denna kvarnrenovering Tanums skattebetalare? Roger har ännu inte fått in alla fakturor men innan årets slut bör allt kunna redovisas. Det vi vet är att kostnadsberäkningarna var cirka 800 000 kronor.
Bidrag från Länsstyrelsen är 170 000 kronor.
Sponsring och frivilligt arbete bidrar med 215 000 kronor.
Nästa år kommer kostnaderna för informationstavla och en del annat. Men när jag får kostnadsuppgifter från Roger kommer jag att redovisa den på denna hemsida.

Jag säjer som Ronny Dahlberg sa till pressen, jag kommer att sakna detta arbete. När jag hörde detta så sa jag till Ronny att det finns fler gamla väderkvarnar i Tanums kommun.

Förstora bilden

2016-10-03 / Dick Johansson

Kvarndag

Svag vind och strålande sol, så var öppet kvarn i lördags. Cirka 80 personer kom för att beskåda kvarnen inte bara utvändigt utan också invändigt. Det är inte så många som sett inredningen som är intakt som den var när den användes sista gången 1939. Tanums kommun och hembygdsföreningen fick beröm för att man gjort en sådan genomgripande och noggrann renovering. Det är lätt att glömma att det är kommunens skattepengar som till stor del betalat renoveringen. Att besökarna uppskattade kvarnen såg vi inte minst på våran spargris som växte med 600 kronor och så fick vi nya medlemmar till Hembygdsföreningen. Att pressen kom gjorde dagen än trevligare. Det var flera som hade med sig barnen så det hela blev som en familjeutflykt.

För dom som vill se kvarnen invändigt så kommer vi och låser upp. Ring bara.
Dick 070-561 59 32
Flemming 0525-210 24

Jag sätter inte punkt med kvarnarbetet med detta utan till nästa år skall informationsskyltar och en del annat upp,men det återkommer jag med mera nästa år.

Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden

2016-09-06 / Dick Johansson

Kraftfulla bilder

Några ringer och berättar att dom varit vid kvarnen och fotograferat och undrar om jag vill ha korten och det vill jag gärna. Bilderna talar för sig själva.

Den ena har Daniel Norell, Tanumshede tagit, den andra
är det Peter Noring från Kungsbacka men sommarboende i Sannäs som har tagit. Tack för bilderna! (Klicka på dem för att förstora).

Förstora bilden

Foto: Peter Noring

Förstora bilden

Foto: Daniel Norell

2016-08-30 / Dick Johansson

Fredagen den 26 september invigdes kvarnen, de inbjudna var alla som bidragit på något sätt till kvarnens renovering, ett 30-tal personer kom trots blåsten men på ett kvarnberg skall det blåsa. Hembygdsföreningen bjöd på kaffe med hembakt vilket
uppskattades det hela blev en riktig familjefest. Invigningstalade gjorde kommunens fastighetschef Tony Jönsson bandet som skulle klippas var ett gammalt sisalgarn, klippte gjorde Margareta Nilsson, Tanums Hembygdsförening och Arne
Alfredsson, Havstenssunds samhällsförening i ändarna av snöret stod Arne Karlsson och Ronny Dahlberg. Slipsen med Ulseröds Kvarn på finns bara i ett exemplar så den finns inte att köpa.

Den 1 oktober blir det en kvarndag för allmänheten.

Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden

Foton: Jerker Norlander

2016-08-18 / Dick Johansson

I går den 16-8 träffades några av oss vid kvarnen för Ann-Katrin Eklund skall dokumentera kvarnarbetet för Kommunen. Vi som var där var, Tony, Roger, Ronny, jag och Ann-Katrin. Vi fick några frågor, den ena var har vi haft några stora problem med arbetet med kvarnen? Vi var helt eniga i att allt har gott väldigt smidigt dom små problem som dykt upp har vi löst, en stor del beror nog på att vi har haft gott om tid cirka 3 år. När vi stod på berget och såg kvarnen i solskenet kom nästa fråga. Hur känns det nu när kvarnen är klar? Jag fick frågan först och svarade att det känns som att få en guldmedalj när jag ser kvarnen. Ronny svarade att det kändes tråkigt att arbetet är klart. Roger kontrade med att tala om att Kommunen har fler kvarnar. När man kommer upp i vinghöjd så ser man havet som den här dagen låg stilla men det gör den inte ofta. Värdet av allt ideellt arbete och bidrag från företag och privatpersoner är cirka 213 000 kronor. Vad den totala kostnaden blir det kommer senare i höst.

Kvarnens fotograf Jerker Norlander tog en vacker dag med sig sin drönare för att vi skulle kunna flygfotografera kvarnen. När man kommer i vinghöjd så ser man havet så man förstår att man visste hur hög kvarnen skulle vara när den byggds. Bilderna får tala för sig själva.

Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden

Foton: Jerker Norlander

2016-07-29 / Dick Johansson

Den 27-7 2016 blev en milstolpe i kvarnarbetet då kom vridstockarna på plats så nu är kvarnarbetet klart, men en del städning invändigt har vi kvar men det är nog det lättast på denna kvarnrenovering. Vi har satt upp nät till hättan så fåglar inte kan komma in. Eftersom duvor har smutsat ner klädselbräderna så passade vi på att tvätta bort detta. Ronny Dahlberg som varit ansvarig för både tillverkning och uppsättning av vingar och vridstockar kunde pusta ut när arbetet var avklarat.

Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden

2016-07-05 / Dick Johansson

Efter fem års planerande och arbete står nu kvarnen i all sin prakt.

Trevlig sommar på er alla önskar Tanums kommun,Tanums Hembygdsförening och Havstenssunds Samhällsförening.

Ulseröds kvarn på avståndFörstora bilden
Genom vingarnaFörstora bilden
Dick JohanssonFörstora bilden

2016-06-30 / Dick Johansson

Med växlande molnighet och 7-8 m/s sattes alla vingarna på plats den 27 juni. För alla vi som arbetat med kvarnen var detta något av en final, sedan började vajerstagningen som fortsatte på tisdagen. Det är 12 stycken vajrar som skall tåla stormar för här uppe kan det blåsa ordentligt, kommer man en bit över kvarnen kan man se Väderöarna. Det var planerat att sätta upp alla 5 vridstockarna men det blev bara en för dom yttersta måste vi bygga nya ställningar till för säkerheten är A och O vid detta arbete. Ronny Dahlberg som var säkerhetsansvarig avbröt arbetet vid 14-tiden. Ny planering fick göras så om ca tre veckor bör det vara klart.

Det stannade många bilar på vägen och tittade på men en del kom upp för att beskåda arbetet. Barbro Emanuelsson från Kville kom med en gåva till kvarnen. Det var en gammal decimalvåg med vikter. I kvarnana fanns det nog alltid en våg för dom tog betalt efter kilo spannmål som skulle malas.

Vi har haft med Jerker Norlander som fotograf under dessa dagar så det kommer att finnas massor av bilder som skall finnas i kommunens arkiv.

Ulseröds kvarnFörstora bilden

Ronny Dahlberg har varit huvud-
ansvarig för både tillverkning
och uppsättning av vingarna.
Här styr Ronny in mittstyrstocken
som är nästan 10 meter på plats.

Ena vingenFörstora bilden

Här sätter Christian Gustav-
sson fast stagvajern på
vingen. Utsikten är det inget
fel på. Det blåste en del men
med Ronny Andersson som
skötte kranbilen så var det
inga problem.

DecimalvågFörstora bilden

Decimalvågen som Barbro
Emanuelsson kom med passar
bra in i kvarnhistorien.

Ulseröds kvarn med fyra vingarFörstora bilden

Ulseröds kvarn med fyra vingar.

2016-06-22 / Dick Johansson

Ställningarna är uppe, vingarna utkörda. På måndag den 27 sätts vingarna upp, i dag hade vi 4-5 sekundmeter i byarna och det trodde Ronny Dahlberg inte skulle vara något problem. Vi klarar nog lite mer vind också trodde han. Vi har bara kranbilen i 2 dagar så allt måste klaffa. Men den dagen den sorgen, så ha en trevlig midsommar.

VindmätningFörstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden

2016-06-10 / Dick Johansson

Ronny Dalberg och Jan-Åke Sörensson har spikat och skruvat klart vingarna till kvarnen och det är inga små vingar som ligger i Ronnys sågbod. Vingspannet är ca 15 m och bör vara lika stora som orginalet. Korset är av ek medan vingarna är av lärkträd. Ronny har hela tiden varit byggansvarig när det gäller vingarna men han erkänner att hans fru Ulla har hållit reda på ritningar och alla papper. Nu skall alla beslag och vajrar som går att montera nere på marken monteras. Allt som går att göra på mark görs nu för det spar mycket tid och pengar. Så om vädret tillåter så sätts vingarna upp den 27-28 juni, den som vill får gärna komma och titta. Ni får om ni vill ringa mig och fråga om det blir någon ändring på grund av väder. (070-5615932)

Det är inte bara vingarna som skall upp utan också 5 st stora vridstockar. Kranbilen kommer från Roy Andersson, Lur, som också är med och sponsrar arbetet.

Vingar i verkstanFörstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden

2016-05-12 / Dick Johansson

Tisdagen den 10 maj och onsdagen den 11 maj sattes tre stycken dörrar upp på kvarnen under ledning av Arne Karlsson. Det var +24 grader och stekande sol så vi arbetade bara på förmiddag. Nigge som är våran skogsmulle har letat fram handtag av krokiga trädgrenar som skall sättas upp när dörrarna är färdigmålade. Att Arne är född granne med kvarnen och Nigges pappa har varit med om att reparerat kvarnen en gång gör det hela så mycket roligare att få se kvarnen bli finare och finare. Vad Nigge heter i verkligheten vet jag inte, han bara dyker upp med sina pinnar och frågar om de här kan väre nogge å ha. Jag bara vet att han har varit fiskare och bor i Edsvik och har en bror som heter Per-Oskar nånting. Jag återkommer när arbetet med vingarna börjar i början av juni.

Bra pinnar att använda till någotFörstora bilden
Hyvling pågårFörstora bilden
Ny dörr på kvarnenFörstora bilden

2016-04-08 / Dick Johansson

Nu har vi beslutat om årets arbete med kvarnen. Under våren sätts dörrar på plats och målas, men inte som tidigare med rödtjära för när solen skiner på den vill tjäran börja blöda och fastnar då på kläder vilket skulle ställa till bekymmer, så med hjälp av våran färgguru målarmästare Rolf Hermansson så blir det Falu rödfärg som han tonar till samma nyans som rödtjäran. I vecka 26 sätts vingar och vridstockar på plats, men innan dess så skall Ronny Dahlberg som är ansvarig för vingarna se till att dom inklusive korset, stag, vajer och mycket annat blir klara, detta blir det svåraste arbetet på hela kvarnrenoveringen, fast Ronny bara säjer att det är inga problem bara det inte blåser så därför har vi satt flera reservdagar.

Invigningen blir den 26-8 klockan 17.00. Eftersom det är begränsat med parkeringsplatser så kan vi bara bjuda in alla som arbetat och medverkat med kvarnen som kommunen Havstenssunds samhällsförening och inte minst Lars Rydbom mm. Vi planerar att ha kvarnen öppen för allmänheten på kvarndagen i okt. Hitintills har vi själva skött fotograferingen men nu måste det till proffs. Båtbilder-Väst med Jerker Norlander, Grebbestad, ställer upp för kulturen och Hembygdsföreningen nästan gratis! Priset blev högt 2 stycken serietidningar Vilda Västern med Miki, från 1953, men jag tror det är väl använda tidningar för jag vet att han kommer att vårda dom ömt.

Det är cirka 5-6 år sedan vi började planera kvarnrenoveringen och om några månader så kommer vi kunna se kvarnen som på den gamla bilden igen, det kommer att bli mäktigt. Jag får säja som Gunde Svan, man får nog ståpäls. Jag kommer att hålla er informerade så att skulle någon vilja vara med vid vinglyftet så hör av er. Ni får mitt telefonnummer senare.

Barkande av vridstockarFörstora bilden

2016-04-06 / Dick Johansson

Nu vaknar kvarnen ur sin vintervila. Nu pågår planeringen för sommarens arbete. I lördags så barkade Flemming, Nigge, Peter och jag dom nya vridstockarna, 5 stycken som skall sättas upp i samband med vingarna. Kamratskapet och kaffedrickande har varit en viktig del i vårt arbete. Jag återkommer med besked om när vingarna skall upp. Vi planerar också invigningen, men som sagt, jag återkommer.

Barkande av vridstockarFörstora bilden
Kaffe är viktigtFörstora bilden

2015-10-28 / Dick Johansson

Arbetet med kvarnen för i år är i stort sett avklarat. Nya fönster i första våningen, alla golv som var mindre bra har bytts ut. Ronny Dahlberg har gjort en ny trappa till våning två. Stegen till våning 3 är besiktigad och får stå kvar. Räcken runt steg och trapp nedgångar har satts upp men en ny stege till våning 4 får göras ny efter gammal modell en del av den gamle finns kvar. Till skillnad från i fjol så regnade det inte en enda dag vilket gjorde arbetet både trevligare och roligare. Så snickarna fick göra som insekter värma sig i morgonsolen innan dagens arbete. Kvar är tre stycken dörrar, två i första våningen och en dubbeldörr i källaren men det brådskar inte, virke och gångjärn finn redan. Så nu ser vi fram emot nästa år då vingararn skall upp plus mycket annat, det har känts som ett mellanår i år.

Snickare utanför kvarnenFörstora bilden
Trappan uppifrånFörstora bilden
Trappan nerifrånFörstora bilden

2015-10-09 / Dick Johansson

 

Denna vecka har arbetet med kvarnen påbörjats. Det blir byte av dåliga bräder i golven nya fönster nere och nya dörrar 3 stycken, och inte att glömma ny trappa till andra våningen. Stegen till tredje våningen får vi ta ställning till senare.


GolvläggningFörstora bilden
MätningarFörstora bilden

2015-07-27 / Dick Johansson

Vägen till kvarnen är nu reparerad och körklar även för tyngre fordon. Vägen blev sönderkörd efter allt regnande i fjol höst så Flemming passade på när det var fint väder att utföra arbetet. Han passade också på att måla färdigt det som inte hanns med i fjol på kvarnen, så nu kan snickare komma och det ser vi fram emot.

Vägen till kvarnenFörstora bilden
Kvarnen färdigmåladFörstora bilden

2015-06-30 / Dick Johansson

Möte vid Ulseröds kvarn

Deltagare
Anna Jakobsson, Tony Jönsson, Lars Öberg, Lars Rydbom, Dick Johansson, Fleming Arvidsson

1.  Vid promenad  upp  till kvarnen diskuteras  hur man åtgärdar vägen. Fleming skrapar in vallar och grusar upp  där det behövs. 4-5 lass matrial.

2.  Dick drog kort historik om vad som gjordes förra året,och vad som var tänkt i år.

3. Årets åtgärder är dörrar, golv, trappor, handledare mm. Målning utv skall slutföras under sommaren av hembygdsföreningen.

4. När vi stod inne i kvarnen och diskuterade säkerhet i trappor med mera, då stod 5 man på en yta som var svag så golvet rasade ner cirka 2 meter med oss på. Ingen tog någon stor skada vad jag vet,så det blir nytt golv där nu.

5.  Sedan skall ritning på vingar tas fram för att se hållfasthet i stagningar med mera. Det skall ske under hösten.

6. Start med vingar och korsmontering måste startas maj-juni nästa år så allt är klart i oktober.

7.  Matrial till vingar och kors skall finnas färdigt enl Dick, även till golv och trappor.

8. Tanums kommun skylt skall upp.

Möte vid Ulseröds kvarnFörstora bilden
Deltagare på mötet vid Ulseröds kvarnFörstora bilden

2015-03-11 / Dick Johansson

Vårstädning runt Ulseröds kvarn. Vi var 12 stycken både från hembygdsföreningen och Havstenssunds samhällsförening. Med hjälp av stavmagneter plockade vi upp flera kilo spik, skruv och annat skrot, en hel del glas och annat skräp så det blev en hel traktorskopa full. Som tur var så hade Flemming med traktor och lastare. Kommunen höll med sopsäckar. Ett norskt par som bodde i den gamla stamfastigheten kom upp och hjälpte till. De skulle bli medlem i hembygdsföreningen och lovade se till kvarnen i framtiden under sommaren, de har alltid beundrat kvarnen och såg fram emot när den blir klar. Margareta och Arne fick äran att skruva fast GBM-skylten, GBM i Havstenssund är våra nya sponsorer. Arne Alfredssons pappa var med, han kunde berätta mycket om kvarnen och mindes när den var i gång.


Fyrhjulingen hjälper tillFörstora bilden
Ställningar runt kvarnenFörstora bilden

2015-03-11 / Dick Johansson

Rustan Windelberg har nu smitt klart alla gångjärnen till kvarnen. Arne Karlsson har lovat tillverka dörrarna.

Med vänliga hälsningar från Tanums Hembygdsförening


Fyrhjulingen hjälper tillFörstora bilden
Ställningar runt kvarnenFörstora bilden
Fyrhjulingen hjälper tillFörstora bilden

2014-11-26 / Dick Johansson

Kvarnarbetet tar nu vinterledigt. Ekstockarna till vingkrysset är också framme ur skogen. Att hitta rak och nästan kvistfri ek med längd på 4,7 meter och en toppdiameter på 30 centimeter här på västkusten är inte lätt men Södra Skogsägarna ställde upp och ordnade fram eken. En trevlig vinter önskas, så ses och hörs vi till våren eller sommaren när arbetet kommer igång igen.

Med vänliga hälsningar från Tanums Hembygdsförening


Fyrhjulingen hjälper tillFörstora bilden
Ställningar runt kvarnenFörstora bilden

2014-11-03 / Dick Johansson

Vecka 44 lades den sista pappen på kvarnens hätta. Den klistras fast i underpappen som är spikad i trätaket under. Men med tanke på det utsatta läget vill företaget komma tillbaka när vi sätter upp vingarna om ett par år för då kan dom inspektera taket är det bra då så bör det hålla i många år. Klokt tänkt.


Fyrhjulingen hjälper tillFörstora bilden
Ställningar runt kvarnenFörstora bilden

2014-09-12 / Dick Johansson

16 september var Ann-Katrin Eklund på besök för att på uppdrag av Tanums kommun göra ett reportage om arbetet med kvarnen, Ann-Katrin besökte också smidesgubbarna på Säm för att se dom i arbete med bland annat gångjärnen till kvarnen. Du kan läsa reportaget här.


Fyrhjulingen hjälper tillFörstora bilden
Ställningar runt kvarnenFörstora bilden

2014-09-12 / Dick Johansson

Utsikten är inte fy skam.


Fyrhjulingen hjälper tillFörstora bilden
Ställningar runt kvarnenFörstora bilden

2014-09-09 / Dick Johansson

I dag den 9/9 överlämnade Tanums Fönster eller NorDan som det heter alla fönster till kvarnen dom har sponsrat allt material och lackat dom. Glaset är laminatglas som förhoppningsvis skall tåla att kasta sten på. Karmar och bågar har Karl-Erik Karlsson Vinbäck tillverkat. Nu skall fönstren till ett företag för kittning.

Ställningarna runt kvarnen är så gott som färdiga, bara småsaker kvar. Säkerheten på dessa höjder får man inte slarva med. Nu kan man börja besikta trävirket det är en del som är ruttet och måste bytas ut. Utsikten var inget fel på.

Det var Bengt Widen och Yngve Kläth som överlämnade fönstren till Tanums Hembygdsföreningens kontakt Dick Johansson.

Fyrhjulingen hjälper tillFörstora bilden
Ställningar runt kvarnenFörstora bilden

2014-09-05 / Dick Johansson

En liten milstolpe i renoveringen när man den 4-9 september började sätta upp ställningar runt kvarnen. En fyrhjuling är ett måste när transporter skall ske i bergig terräng.

Fyrhjulingen hjälper tillFörstora bilden
Ställningar runt kvarnenFörstora bilden

2014-08-27 / Dick Johansson

Nu är drygt 1 000 meter bräder och läkt till kvarnen lastade på en traktorkärra så det är bara att köra upp dem när det behövs. Färgen har haft svårt att torka i sommar men det ordnar sig.

2014-07-29 / Dick Johansson

Vägen till kvarnen är nu grusad och sladdad så nu kan vilken bil som helst köra halvvägs till kvarnen.

Alla bräder och läkt är målade för andra gången så nu får dom torka ett par veckor för att sen läggas på vagn för att köras till kvarnen när dom skall användas. Så nu får vi i hembygdsföreningen lite andrum tills renoveringen börjar.

2014-07-23 / Dick Johansson

Målningen av klädselbräder och läkt är i full gång på Ahlviken. 600 meter bräder och 450 meter läkt har fått första strykningen. Färgen som används är Rödtjära, en färg som består av dalbränd tjära, linolja och färgpigment från Falun (Falu rödfärg). Färgen är rödbrun. Till första strykningen spädes den med 20% Balsamterpentin för att tränga in i träet bättre. Det luktar tjära över allt, utomhus är det en härlig lukt men när kläderna kommer in sitter tjärdoften i hela huset så jag hänger ut kläderna. En otroligt vacker färgkulör, vi sa tänk när kvarnen blir klädd med dessa bräder och solen lyser på den det kommer att bli obeskrivligt vackert. Tack Lars Rydbom för färgvalet. Vi fick låna torkställningar av en byggfirma (ställningen kallas julgranen), utan den hade vi inte haft plats att torka. Nu ligger allt till tork tills vi tar andra strykningen det dröjer nog nån vecka.
Det är flera företag som sponsrar oss i vårat arbete men jag nämner inga namn här för det kommer att finnas skyltar vid kvarnen för det jag skriver här kan jag inte ändra på. Tack företag och organisationer för att ni så välvilligt ställer upp och hjälper oss i vårt kulturarbete.

Roger och Ronny framför kvarnenFörstora bilden
Virket till vingarnaFörstora bilden

2014-07-02 / Dick Johansson

Roger Hansson och Ronny Larsson har inspekterat och lagt upp arbetsschemat för hösten, starten beräknas i början av september. Under sommaren skall Hembygdsföreningen måla klädselbräderna och såga allt lärkvirke som skall vara till vingarna och en del annat. Som syns på bilden är det inga små stockar, dom längsta en bit över 6 meter.

Roger och Ronny framför kvarnenFörstora bilden
Virket till vingarnaFörstora bilden
Ett av smidesgångjärnenFörstora bilden


Smidesgubbarna på Säm har smidit gångjärnen till den lilla dörren på kvarnen.

Klockan 15.00 sänder P4 Väst från Linneasjön.

Förstora bilden

2014-06-11 / Dick Johansson

Tisdagen den 10-6 träffades kvarngruppen tillsammans med Lars Rydbom och bygghantverkaren Mats Anderses, Karl-Ersgårdens Bygghantverk. Mats gav oss många tankegångar om hur vi kan göra med det trävirke som är ruttet och måste bytas ut, sedan måste vi skydda dom utsatta delarna så dom inte ruttnar. Att få loss den stora vingaxeln är ett annat bekymmer, men det är först när vi får upp ställningar som vi slutgiltigt kan se hur vi gör. Nästa möte blir med den byggfirma som skall göra arbetet.

Efter midsommar börjar målningen av klädselbräder och sågningen av virket till kvarnvingarna.

Förstora bilden

2014-03-25 / Dick Johansson

Glädjande nyhet: Länsstyrelsen har beviljat Tanums kommun 175 000 kronor till renoveringen av Ulseröds kvarn. Ansvariga från hembygdsföreningen och samhällsföreningen kommer att träffa ansvariga på kommunen nästa vecka för att börja planera renoveringen.

Förstora bilden

2014-03-14 / Dick Johansson

Tisdagen den 11/3 fick vi besök av ett 20-tal personer från Tanumshede och Grebbestad som ville veta mer om kvarnen. Att det var en av dom få soliga dagar vi haft gjorde att besöket blev en mycket trevlig förmiddag. Det var flera som klättrade ända upp i hättan - på egen risk förstås. Alla var förvånade att den var så välbevarad invändigt. Att kunna hänvisa till denna hemsida är guld för oss som skall prata om kvarnen.

2014-01-07 / Dick Johansson

Den 3/1 2014 fick vi besök av Bohusläningen som skrev en bra artikel om kvarnen.

Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden

2013-12-24 / Dick Johansson

Jag önskar alla väderkvarnsälskare en God Jul och ett gott nytt år.

2013-11-29 / Dick Johansson

Några pengar från länsstyrelsen fick vi inte i år men en ny ansökan skall lämnas in, så nu tar vi vinteruppehåll när det gäller kvarnen. Min förhoppning är att om ett år skall kvarnen vara omklädd. Vi har en grupp gubbar som arbetar med brukssmide på Säm, de skall smida gångjärnen till den nya dörren på kvarnen. Ann-Mari Nilsson har hjälpt oss med att få rätt form på gångjärnen, hon mindes hur dom gamla såg ut. Kommunen har röjt vägen så nu kan man köra upp med lastbil. Jag ser fram emot nästa år.

Förstora bilden
Förstora bilden

2013-11-25 / Dick Johansson

Nu har kvarnen fått vintermössa. Kommunen har nu lagt en presenning över taket på kvarnen för att inte riskera att det uppstår skador under vintern. Vi passade på att mäta upp höjden från backen till centrum på axeln där vingarna är fästa. Hur långa vingarna skall bli får vi ta ställning under vintern, för till våren måste virket till vingarna sågas annars far det illa.

Förstora bilden
Förstora bilden

2013-09-20 / Dick Johansson

Vandaler! Tyvärr fick vi ovälkommet besök för en tid sedan, dörren söndersparkad och flera fönster sönderslagna. Vi ska se till att regnet inte kommer in.

Planerar ett möte med kommunen om kvarnen. Tyvärr lär det inte bli någon igångsättning av reparationerna i år.

Förstora bilden
Förstora bilden

2013-05-13 / Dick Johansson

Här sågas klädselbräder till kvarnen. Det är Peter i Hallind med medhjälpare i rött som sågar. Nu skall dom läggas upp för torkning.

Förstora bilden
Förstora bilden

2013-04-11 / Dick Johansson

Peter i Hallind har nu fällt träden som skall bli klädselbrädor till kvarnen.

2013-03-05 / Dick Johansson

Den 4/3 hjälpte min granne John-Erik Olsson på Säm att köra ut lärkstockarna från Martins skog som skall bli vingarna till kvarnen. Peter Karlsson och jag skall åka ut till kvarnen och göra en kontrollmätning av klädselbrädorna och lite annat för snart skall Peter fälla virket, mer om detta senare. Finns det någon stans där kaffe smakar bättre än i skogen på vintern?

2012-12-14 / Dick Johansson

Nu är lärkträden som ska bli kvarnens nya vingar fällda. Orginalvingarna var större än de vingar som gjordes vid förra renoveringen på 80-talet. Det ska undersökas om kvarnen tål så stora vingar. Kommunen har sökt bidrag för renoveringsarbetet.

Förstora bilden

2012-11-26 / Dick Johansson

Arne Karlsson tar mått på nya fönsterbågar till kvarnen. Nytt glas måste också fram, det får bli härdat glas. Flemming Arvidsson stänger och tätar där trasiga fönster varit. Som syns så far träet väldigt illa när vatten tränger in i byggnaden. Snart skall lärkträden fällas till kvarnvingarna.

Förstora bilden
Förstora bilden

Renovering av Ulseröds kvarn

Bakgrund

Besiktning gjord 2012-06-15 tillsammans med representanter för Tanums kommun Hans Wikström samt Roger Hansson, fastighetskontoret, Eva Pettersson, kulturchef, samt representanter för Tanums Hembygdsförening.

Byggnaden är i stort behov av underhålls och reparationsåtgärder varför Dick Johansson, Tanums hembygdsförening, tagit initiativ till en besiktning av kvarnen.

Beskrivning

Ulseröds kvarn är en hättekvarn (holländare) uppförd kring sekelskiftet 1900. Den är byggd i resvirke. Kvarnens gallervingar är borta. Hättan är en så kallad båthätta. Vingaxeln (gångås) är av järn och kronhjulet har också varit av järn men med kuggar av lövträ. Den koniska lyktan eller spindeln är av gjutjärn men fogad till en axel i trä. Utmärkande för Ulseröds kvarn har varit att vingarna ger kraft till två parallella kvarnhjul placerade bredvid varanndra i botten på kvarnen. Kvarnen står på hälleberget, på bergets högsta punkt och har en våning byggd i murad, gissningsvis lokalt bruten sten. Då berget sluttar åt söder har man här fyllt upp med skärvsten och bearbetade stenblock som kramlats och skapar en jämn avslutning. Ett schakt är gjort i denna konstruktion för att kunna föra in en vagn för transporterna till och från kvarnen.

Besiktning/bedömning

Klädsel

Kvarnens panel är i mycket dålig kondition på vissa sidor medan den är i stort sett bra på andra sidor. Panelen i sig bedöms inte ha några kulturhistoriska kvaliteter och byttes sannolikt senast på 1980-talet. Det finns risk för att den panel som idag är i gott skick inte kommer att kunna impregneras med gott resultat jäms över med hänsyn till det bitvis täta färglagret.

Vi beslöt att all panel byts ut då det ligger ett stort värde för det långsiktiga bevarandet och underhållet om man har likartade förutsättningar för impregnering och ytbehandling/målning på kvarnens alla sidor.

De nya klädselbrädorna bör vara av samma typ som de tidigare förutsatt att det inte finns kunskaper, fotografier eller andra dokument som om belägger ett annat utseende. Virket skall vara av god kvalitet och får inte vara spårat då brädornas baksida kommer att bli helt synliga från insidan. Byggnaden kan med fördel rödtjäras och målas med en kombination av linolja , träjära och terpentin med inblandat rödfärgspigment, typ falurödfärg.

Tak

Taket har varit belagt med tjärpapp men denna är idag till största delen borta. Taket utgörs idag av mycket tunna brädor, cirka 0,5-1 centimeters tjocklek, som är fästat på en stomme av klenvirke, snedvuxna störar med den önskade form/växtsätt som behövts för att skapa stomme för båthättans form.

Taket bör även framgent täckas av någon form av tjärpapp men av god kvalitet och möjlighet att klistra med god vidhäftning mot underlaget. Hättans rundade och oregelbundna form och utsatta läge för hård vind etc. ställer krav på att materialet måste vara smidigt och formbart.

Befintliga delar i stomvirket samt takbrädorna bör inspekteras noggrant. Möjligen kan man här belägga befintlig konstruktion med en tunn skiva med kryssfaner eller oljehärdad masonit som möjliggör att kunna klistra den mot befintligt underlag och konsolidera befintliga takbrädor och konstruktion. Det ligger ett stort värde i att bevara så mycket som möjligt av taket såväl sett inifrån såväl som dess karaktär utifrån.

Vingar

Nya vingar bör tillverkas med mall från de befintliga. Sannolikt är vingaxel (gångåsen) i god kondition och sannolikt likaså det inre delarna av vingarnas infästning, vilka är utförda i ek. Beslagen i smidesjärn för fästande av gallervingarna samt vingarna mot axeln synes vara i god kondition. Samtliga delar rörande vingarna kan bara full bedömas när ställning finns på plats.

Vridstång

Vridstången som nyttjas till att vrida hättan så att vingparen får rätt vinkel mot vinden, är grenad i fem långa störar av halvklent virke vilka är fästade mot hättans baksida. Vridstången och dess konstruktion är liksom vingarna mycket utsatta och torde nog i samtliga delar samtliga behöva bytas. En bedömning rörande skicket förutsätter att de tas ner eller att ställning reses. Som yttersta infästning på båda sidor om hättan ansluter den till två parallella fyrkantsakrädda stockar som sticker ut från hättan och fundamentet för mittaxeln och kronhjulet innanför. Dessa två anslutningar är mycket utsatta och på sidan till höger om vingarna så är timret mycket rötskadat och måste bytas. Sannolikt gäller detsamma för den motsatta sidan men detta måste kontrolleras efter att ställning finns på plats. Utbytesmaterialet skall vara ek eller trä av motsvarande hårdhet och styrka. Möjligen går det att skarva och slippa byta hela timret från infästningen i hättan men det förefaller mindre troligt att det går.

Interiör

Invändigt verkar kvarnen vara i mycket god kondition. Golven skall inspekteras och man bör här tillse att golvbräderna håller för att gå på och att de inte är rötskadade. På några ställen kan enstaka golvbrädor behöva bytas men på de flesta ställen bör det räcka med att de förstärks med nytt bärande virke under golvbräderna.

Fönster

Två fönster saknas på trädelen, dels ett längsmalt stående fönster och dels ett kvadratiskt fönster i bakkant på hättan. Ytterligare ett mindre fönster saknas i den undre våningen i sten. Fönstren bör nytillverkas med de befintliga fönstren som förebild. De bör målas i en kulör som motsvara fasadens.

2012-07-26

Lars Rydbom

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöksadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Postadress

Tanums kommun
Verksamhet/mottagare
457 81 Tanumshede

Kulturverksamhet

0525-182 32

Besöks/postadress

Granvägen 1
457 30 Tanumshede