Galleri Ranrike 2014

Maria Nilsson Thore

Barnboksillustrationer

28 november - 20 januari 2015

Galleri Ranrike Kommunhuset Tanumshede

Maria Nilsson Thore är utbildad på Konstfack i Stockholm.

Ända sedan den avslutade utbildningen år 2000 har hon frilansat som illustratör.

Bilderna Maria Nilsson Thore skapar tar alltid barnen på allvar och hon gör gärna böcker där illustrationerna får ta stor plats. Hon växlar mellan att illustrera sina egna texter och andra författares, och uppskattar variationen som uppstår mellan att förhålla sig till de mer utstakade ramarna som andras texter erbjuder, kontra att själv vara den som står för både text och bild.

Marias bilder är ofta fyllda av detaljer och de sköna mönstrade tygerna och kläderna har blivit något av hennes signum.

2011 var Maria dubbelt  Augustnominerad för böckerna ”Petras prick” där hon står för både text och bild och för boken ”Konstiga djur” tillsammans med Lotta Olsson.

På utställningen på Galleri Ranrike får vi se illustrationerna till några av hennes böcker..............................................................................................................


Tidigare utställningar 2014:


Bild av snickrade möbler

TRANS - möbler och skulpturer

17 oktober – 25 november 2014

Vernissage fredag 17 okt. kl.14.00

Mya Johnnyson, Raul Peixoto och Johan Wijk formar TRANS som har jobbat tillsammans sedan 2007. Vi har utbildningar som såväl pedagoger som möbelsnickeri och formgivare med fokus på trä.

Medlemmarna har studerat tillsammans på både Grebbestads Folkhögskola och HDK Steneby.

TRANS skapar möbler och inredning för privata marknaden och offentlig miljö.

Ledorden för gruppens produkter är tydlighet, gott hantverk och ett kärleksfullt förhållande till människor och material.

Trans logotype

TRANS håller i hela produktionen som sker i Sverige.

På Galleri Ranrike har vi valt att visa möbler ur våra kollektioner. Färdiga möbler ur långa serier men även möbler gjorda i unika upplagor eller som prototyper.

Vi visar även det mest aktuella arbetet som pågått under sommaren, det arbetet som rör skapandet av formen. Den formen som får vara, helt utan skydd av funktionens krassa krav. Likt ting som endast ögat uppfattar om du kikar lite vid sidan om.

De objekt vi format är i sig taktila skulpturer, men fungerar för oss som bokstäver och symboler. Något att plocka av i formgivningsarbetet, som ett bibliotek.

Långt ifrån komplett, men precis lika viktigt.Gerlesborg på Galleri Ranrike

Fanny Ehnvall Maria Toll

Konstverk målad handske
Konstverk ritning


Två elever som påbörjar sitt andra år på Gerlesborgsskolan - Fanny Ehnvall och Maria Toll har givits möjlighet att ställa ut på Galleri Ranrike.


Vernissage fredag 5 september klockan 14.00 - 16.00 Galleri Ranrike


Så här skriver Fanny och Maria om sig själva och sitt arbete:


Fanny Ehnvall:

Älskar det meningslösa i mina utsiktslösa insikter. Sentimentalt nonsen och sanslös sensmoral baby. En hemlig revolution mot rimligheten.
Mina viktigaste arbetsredskap är ordböcker, pappersinsamlingar, Google, slumpen, joggingskor, klotterplank, gamla fotografier och P1. Jag bygger på gigantiska mentala collage som sedan blir vad det blir.
Jag kallar det konst.
Enligt uteslutningsmetoden.


Maria Toll:

Kanske handlar det om kontroll. Kanske handlar det om en besatthet av att strukturera upp allt som passerar mitt medvetande.Men jag vet att jag vill se samband för att förstå.
Det är roligt att tänka på att allt i vårt samhälle är påhittat. Bokstäver, symboler och ord. Men att det är som vi alla har skrivit på ett slags samhällskontrakt om att vara överens om vad allt betyder. Och att den betydelsen är viktig. När man tar isär det känns allt väldigt meningslöst på ett nästintill befriande vis.


Utställningen pågår 5 september - 14 oktober.............................................................................................................


Lisa Sigfridsson: Berättelser

Målningar av konstnären Lisa Sigfridsson

Vernissage 6 juni kl.15.00, Galleri Ranrike


Utställningen ingår som en del av Tanums kulturpris, som 2013 gick till Lisa Sigfridsson för hennes arbete med Konstnärernas kollektivverkstad Bohuslän, där hon de två senaste åren varit ordförande. KKV Bohuslän med sina välutrustade verkstäder för yrkesverksamma konstnärer utgör tillsammans med Gerlesborgsskolan och andra aktörer ett vitalt kulturkluster i kommunens sydända. 


Parallellt med arbetet för KKV Bohuslän arbetar Lisa Sigfridsson som konstnär, främst med måleri, teckning och collage. Hon arbetar figurativt, och så gott som alltid med ett slags berättelse som vill uttryckas. Medvetna och undermedvetna lager i sinnet samspelar och tänder varandra i den processen, och föremål och gestalter kan få helt nya laddningar och betydelser.


Utställningen pågår 6 juni – 29 augusti 2014


.............................................................................................................

Konstgymnasiet visar

Konstverk av elever som går på Konstgymnasiet i Tanum

Konstgymnasiet i Tanum visar elevernas egna konstprojekt och ateljéarbeten, samt verk som gestaltats utifrån kursuppgifter. Samtliga verk har skapats under utbildningen.


25 april – 28 april | Galleri Ranrike


Moa Östling Edholm om det fotografiska verket "Mod":


Jag vill skildra känslan att våga vara sig själv, utan att vara rädd för att stå ut och inte vara en i mängden.


Julia Ring om verket "Skissböckerna":


Dessa teckningar kommer ifrån många olika skissböcker med olika typer av papper. Jag har ritat precis vad jag känner, vilket också påverkas av hur jag mår. Ritandet är ett dagligt arbete som jag mer har sett som ett sett att föra dagbok. Att vara i det instinktiva, mellan hand och papper.


Konstgymnasiet är ett samarbete mellan Tanums gymnasium och Gerlesborgsskolan..............................................................................................................


Anne Larsson: Minnesbilder

Konstverk av konstnären Anne Larsson

Anne Larsson är målare, skulptör och arbetar med glas utifrån den utgångspunkten. Hon bor och arbetar i Göteborg, men är uppvuxen i Kungshamn.


Anne arbetar med ugnsgjutning, glasmåleri, teckning och skulptur.


Vernissage fredag 7 mars, klockan 14.00 | Galleri Ranrike


Utställningen pågår fram till 22 april.


.............................................................................................................


Konstskåp av Otto Lundbohm

Andvändbart och oandvändbart - Objekt i trä och glas

Otto Lundbohm

24 januari – 4 mars 2014

Vernissage fredag 24 januari klockan 14.00–16.00

Mycket välkomna!

Så här skriver Otto om sig själva och sitt arbete:

Idag arbetar jag mest med objekt i trä och glas. Ofta med skåpet som idé. Målar mina objekt med akrylfärg eller äggoljetempera. Alla målningar är tredimensionella och oftast en lek med perspektiv, djup och rymd.

Jag är bosatt i Tanums kommun sedan många år och har bland annat varit lärare i bild, form och foto vid Grebbestads Folkhögskola. Innan dess var jag lärare och rektor vid Rorkes Drift Art Centre, Natal, Sydafrika.

Vid sidan av det konstnärliga arbetet och lärarrollen har jag roat mig med att bygga träbåtar. Båtbyggande handlar mycket om att ”skulptera” fram en vacker och funktionell form.Kontakt

Länkpil
Telefon

Länkar