Galleri Ranrike 2013

Anette Junebro "Masker"

”Masker”

Anette Junebro

och skapande skolaprojekt
Hamburgsundsskolan

29 november – 22 januari 2014

Vernissage fredag 29 november klockan 14.00–16.00

Mycket välkomna!


Så här skriver Anette om sig själva och sitt arbete:

Född i Skåne men sedan 25 år bosatt i trakten kring Gerlesborg. Gerlesborgsskolan lockade hit mig, landskapet och människorna höll mig kvar.

Jag arbetar med både bild och form, ibland kanske i gränslandet mellan design, hantverk och konst. Material och media växlar beroende på vad jag vill ha för uttryck och i vilket sammanhang jag befinner mig i.

De senaste åren har jag samarbetat med scenaktörer och gjort kostym, objekt och scenbilder. På Galleri Ranrike visar jag delvis några av dessa masker och huvudbonader som figurerat i olika scenkonstföreställningar.
"Man tager vad man haver" och "gräv där du står" har ofta påverkat valet av material i scenobjekten, i dessa fall vanlig "bonnahalm", naturfynd som trädens bark och kottar mm och en hel del ståltråd.
Jag visar även några mindre figurer i gips och halm, verk som jag arbetar med just nu.

För samarbetet med scenkonsten se gärna mer på www.uttryckslabbet.comlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skapande skola
Jag blev tillfrågad av Tanum Kultur & Fritid för Skapande skolas räkning att ha en maskverkstad på Hamburgsundskolan.
Under tre tillfällen i november lade 32 elever från årskurs 9 gipsmasker på varandra som de sedan formade och målade.

Masker
Masktillverkning
Masker
Cecilia Hjelm

Cecilia Hjelm

…..mellan rörelse…..stillhet
textil och objekt

18 oktober – 26 november

Vernissage fredag 18 oktober

kl. 14.00–16.00

Mycket Välkomna!


Så här skriver Cecilia om sig själva och sitt arbete:

Jag använder tyg, jag syr.

Mitt material färgar jag in och bearbetar det sedan på olika sätt, målar, applicerar, trycker, syr stygn härs och tvärs, på så sätt kan jag få olika ytor som spelar mot och med varandra. Jag arbetar ofta i serier och har flera bilder igång samtidigt.

På utställningen kommer jag också att visa mindre objekt som t.ex. ”blom”som har sin start i min samling av kakformar.

Lite fakta om mig: Jag är uppvuxen i en liten by i Småland, flyttade till Göteborg i mitten av 70-talet och är utbildad vid konstindustriskolan (nuvarande HDK). Jag har sedan avslutad utbildning arbetat med många olika uppdrag i den textila sfären bl.a. utställningar på många gallerier och museer, offentliga uppdrag, formgivning och färgsättning av textila material inom bilindustrin, utbildningsledare på textilhögskolan och nu senast som projektledare vid Statens konstråd.

Min ateljé finns på Smedjegatan i centrala Göteborg som jag delar med fem andra konstnärer/formgivare.

Hemsida: www.chtv.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Konst
Konst

Stipendieutställning 2013

ANNIE ELIASSON

GABRIEL KARLSSON

textilt arbete – måleri - objekt

6 september – 15 oktober

Vernissage fredag 6 september klockan 14.00-16.00

Två elever har i år givits möjlighet att ställa ut på Galleri Ranrike. Både Annie Eliasson och Gabriel Karlsson påbörjar nu i höst sitt andra år på Gerlesborgsskolan.

Mycket välkomna!

FOTOSALONG

Svartvitt foto av en skugga

Vänskap

6 juni – 30 augusti 2013

Vernissage 6 juni kl.15.00

Sommarens utställning på Galleri Ranrike är en Fotosalong på temat vänskap. Alla boende/sommarboende i Tanums kommun har haft möjlighet att lämna in foton. Temat vänskap rymmer många bilder av skilda slag.

På utställningen visas både analogt och digitalt fotografi.

Mycket Välkomna!


Målning av Eva Lo Västvik

EVA LO VÄSTVIK

måleri, teckning

19 april – 28 maj 2013

Vernissage fredag 19 april kl.14 - 16.00

Eva Lo Västvik. Bor sedan tio år vid Bottnafjorden, Bohuslän. Kom då från Hälsingland där jag bodde i tjugo år. Under sjuttiotalet medan jag konstutbildade mig och ett par år efter levde o verkade jag i Göteborg. Har utfört offentliga verk i textil och emalj för kommuner landsting och stat. Tex. till sjukhus, skolor, bostadsområden och äldreboenden. Använder också ord, rörelse, sång o musik till kreativa uttryck. Till utställningen på Galleri Ranrike har jag samlat teckningar och måleri. Du är varmt välkommen dit!

Så här vill jag beskriva en del av mina tankar om bilder – konst - skapande:

en penna och en bit papper två ben och en iver KLANG--KLANG. Tre färger låter höra sig.

En större KLANG uppstår. Det pratas mellan färgerna. Former möts, springer på varann på ett papper. Vad händer? Samtal irritation kärlek? Varför har nån påstått dessa former på en yta? Vart är de på väg?

Vad händer nu? Varför blir det på detta viset?  Jag som påstått: varför bestämma just rödbrunt, svagrosa, illgrönt? Och varför turkos? Hur kan jag välja? Välja bort? Och varför turkost?

Konst ger inte så många svar men desto fler frågor. En KLANG kan uppstå mellan färger. Mellanrum kan börja prata med oss.En rörelse på bildytan som inte sågs förra gången jag tittade eller..? Kanske kan liv skapas?

En slags dans mellan former o färger. Samspel. Vad kan man tillägga till det som redan finns? Inget. Eller allt. Den här bilden har aldrig gjorts förut. Det här avtrycket är min gåva till mina medmänniskor och mig själv. Det kan inte vara så väldigt onödigt. 

Utan att veta vad det ska vara bra för, om det är nyttigt eller om jag lika gärna kan ta mina löparrundor. Om något väcks i en annan människa är det bra. Om inte nu så kanske senare mitt i när man håller på med annat och står i. Bilder kan ju mogna. De får ta all tid de behöver för att framträda inom oss och inför oss. Kanske som musik? Eller en dans?

KLANG- snurr- Swisch 

Målning av Mikael Hedblom

MIKAEL HEDBLOM

måleri

8 mars – 16 april

Vernissage fredag 8 mars kl. 14 - 16.00


Så här skriver Mikael om sitt arbete:

Jag ”bygger” en målning
Jag ”bygger” mina målningar – Jag börjar med hjälp av ett nät av linjer, nu bildas olika former, inte sällan kvadratiska och rektangulära, dom ger ett lugnt mera stillsamt uttryck och en plan yta, till skillnad från dom oregelbundna former som ger mer liv och rörelser.

Färgerna och kompositionen.....Årstidernas växlingar, färger, former och stämningar i landskapet, och andra skiftande miljöer som jag vistas i, allt föreställer jag mig finns med i mina målningar.

Processen......Jag prövar mig fram, jag lägger på färg, jag skrapar bort färg. Undan för undan växer målningen fram, långsamt förändras målningen i olika riktningar. Sällan vet jag vart målningen är på väg, jag måste vara lyhörd, lyssna på hur färgerna samtalar och sedan försöker jag att följa målningen dit den leder mig. För mig är målningen likt en ekvation som ska lösas, men det finns inget facit. Där relationen mellan ljus och mörker, rytm och balans, färg och form, kyla och värme, är beståndsdelarna som bildar helheten. Där små små förändringar är helt avgörande för målningens uttryck och slutliga resultat. Det är stimulerande och en stor utm

19 april – 28 maj 2013

Vernissage fredag 19 april kl.14 - 16.00

Eva Lo Västvik. Bor sedan tio år vid Bottnafjorden, Bohuslän.

Kom då från Hälsingland där jag bodde i tjugo år. Under sjuttiotalet medan jag konstutbildade mig och ett par år efter levde o verkade jag i Göteborg. Har utfört offentliga verk i textil och emalj för kommuner landsting och stat. Tex. till sjukhus skolor bostadsområden, äldreboenden. Använder också ord, rörelse, sång o musik till kreativa uttryck. Till utställningen på Galleri Ranrike har jag samlat teckningar och måleri. Du är varmt Välkommen dit!

Så här vill jag beskriva en del av mina tankar om bilder – konst - skapande:

en penna och en bit papper två ben och en iver KLANG--KLANG. Tre färger låter höra sig.

En större KLANG uppstår. Det pratas mellan färgerna. Former möts, springer på varann på ett papper. Vad händer? Samtal irritation kärlek? Varför har nån påstått dessa former på en yta? Vart är de på väg?

Vad händer nu? Varför blir det på detta viset?  Jag som påstått: varför bestämma just rödbrunt, svagrosa, illgrönt? Och varför turkos? Hur kan jag välja? Välja bort? Och varför turkost?

Konst ger inte så många svar men desto fler frågor.

En KLANG kan uppstå mellan färger. Mellanrum kan börja prata med oss.

En rörelse på bildytan som inte sågs förra gången jag tittade eller..? Kanske kan liv skapas?

En slags dans mellan former o färger. Samspel.

Vad kan man tillägga till det som redan finns? Inget. Eller allt.

Den här bilden har aldrig gjorts förut.

Det här avtrycket är min gåva till mina medmänniskor och mig själv.

Det kan inte vara så väldigt onödigt. 

Utan att veta vad det ska vara bra för, om det är nyttigt eller

om jag lika gärna kan ta mina löparrundor.

Om något väcks i en annan människa är det bra.

Om inte nu så kanske senare mitt i när man håller på med annat och står i.

Bilder kan ju mogna. De får ta all tid de behöver för att framträda

inom oss och inför oss.

Kanske som musik? Eller en dans?

KLANG- snurr- Swisch 

aning. Och starkt beroendeframkallande.

Konstverk av My Bäckström

MY BÄCKSTRÖM

“Who’s afraid of the big bad wolf”

25 januari – 5 mars 2013

Vernissage fredag 25 januari kl.14 - 16.00

Jag arbetar gärna med olika teman. En period hade jag sten/berg som motiv. Eftersom jag bor i stenriket där graniten glöder är det nästan ofrånkomligt.

Ansikten har intresserat mig. Jag har gjort en serie vävnader jag kallar ”Faces”.

Där har jag vävt porträtt av en del kända personer (mest kvinnor) som jag beundrar (starka kvinnor), t.ex. Frida Kahlo, Hertha Hillfons, Tove Jansson och Jacqueline Roque

Sedan några år arbetar jag med en svit bilder som jag kallar ”Elegi över 27 (28) vargar”.

De har sin upprinnelse i den sanslösa licensjakten på varg som drogs igång för tre år sedan. 40 000 jägare anmälde sitt intresse för att skjuta 27 vargar.

Jag funderar mycket över varför vargen är så hatad, - eller är det så att den får vara symbol för någon helt annan företeelse i samhället.

I protest väver jag en bild för varje skjuten varg. Det har blivit över fyrtio vargbilder. 10 % av försäljningen av vargbilderna går till Nordens Arks vargar.

På utställningen visar jag mina vävda bilder av vargarna.

My Bäckström

Under utställningen kommer det att bli sagostunder om vargar för förskolebarn.

Telefon

Länkar