Utställningar i Galleri Ranrike 2012

Konstverk av Yusuke Nagano

Yusuke Nagano

”3 Side of me”

30 november – 22 januari 2013

Vernissage fredag 30 november kl.14 - 16.00

Yusoke är född och uppvuxen i Tokyo och har sin utbildning vid Tokyo design School. Han flyttade till Sverige i början av 70-talet och har sedan dess arbetat med grafisk formgivning, reklam och illustrationer för bokförlag samt tekniska ritningar för främst fordonsindustrin.

Idag arbetar han mer och mer med sina egna bilder och animationer.

I sin konst vill han visa på den barndom vi har glömt när vi blivit vuxna. Han vill uttrycka både glädje och sorg, skildra hur roligt vi hade, hur ledsna vi var och hur lyckliga vi var, ett försök att visa minnen och känslor som man ofta glömmer bort.

Glaskonstverk av Anna Eggert

26 oktober – 23 november 2012

Anna Eggert

”Fragment” objekt i glas och bild

Vernissage fredag 26 oktober kl.14.00

Fragment = brottstycken, bitar, glimtar, delar av något som varit större

Utställningen handlar dels om minnesfragment, mina och andras, som jag försökt fånga i bild.

Bilderna är gjorda i en kombination av screentrycksteknik och måleri på papper, glas eller emalj.

Dels handlar det om faktiska fragment – bevarade bitar/ rester, ibland gjorda av mänsklig hand. Jag har som så många andra i min ägo en textil skatt – spetsar, kragar, broderade dukar, virkade grytlappar mm, gjorda med stor omsorg av tidigare generationers kvinnor. Genom att överföra deras textila strukturer ( veck, virkat, flätat, broderat etc.) till glas och ge det en ny form, får fragmenten ett nytt liv som berättar om sitt ursprung men också blir något nytt. Min bakgrund som textilkonstnär gör nog att dessa textila fragment ligger mig särskilt varmt om hjärtat.

Att fånga livets bräcklighet, skönhet och styrka i alla dess former har alltid varit centralt i mitt arbete. Livsformer i havet, fossil, insekternas livscykel, fågelbon, koraller och allt möjligt annat i naturen har följt mig länge. Fragment av sådana ting har också satt spår i verk som finns med på utställningen.

Mina skulpturer och objekt i glas är oftast ugnsgjutna i gipsform men ibland också gjutna i sand med varmglas. I mina objekt kombinerar jag ofta glaset med andra material som metall eller betong. Jag svetsar och gjuter dessa delar själv då de är en lika viktig det av helheten som glaset och jag vill ha full kontroll också över dessa delar.

Fakta om mig: jag är uppvuxen i Skövde, numera bosatt i Göteborg och sommarboende i Bohuslän sedan ½ års ålder. Utbildad på bl.a. HDK i Göteborg, linjen för textil konst och har senare deltagit i ett flertal utbildningar och workshops i olika glastekniker. Jag har utfört ett flertal utsmyckningar runt om i Västsverige bl.a. i kyrkor, sjukhus, förskolor, kontorsmiljöer och bostadshus.

Vill du se och veta mer kan du besöka min hemsida http://www.annaeggert.se/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Välkommen till min utställning, Anna Eggert

Konstverk av John Franzén

Galleri Ranrike


28 september – 23 oktober 2012

John Franzén

Måleri

"Att skriva om eller beskriva vad jag säger med mina bilder är inte lätt. En gång i tiden, i tonåren och åren då jag trädde in i vuxenlivet var ordet mitt medium. Jag skrev, ord efter ord, rad efter rad, mening efter mening. Sökte något som jag aldrig fann med ordet som hjälpmedel. Övergav detta medium och bilden kom till mig, så mycket mer direkt än det skrivna ordet som måste passera intellektet och filtreras genom det medvetna jaget.

Jobbade så i många år med bilderna, berättade intimt om mig själv, om mitt liv på ett nära och personligt plan. Så kom barnen, två underbara varelser, från ingenstans men också från mig och min älskade och där försvann bilderna, de behövdes inte längre. Nästan tio år passerade då penslar och färg stod på hyllan och väntade...

Så en dag kom begäret tillbaka, driften och passionen att uttrycka mig i färg kom tillbaka. Men nu, sedan det återkom 2008 så är det inte längre berättelser om mig själv och mitt liv det handlar om. Det är något ännu mer fundamentalt, något jag inte har ord för. Det är färgen, i första hand, ytan mot ytan, färgen mot färgen. Jag har fått börja från början igen, något jag känner mig tacksam för, jag har funnit mina rötter, hittat hem till mig själv igen."

Så blev det. Intuitivt, precis som mitt måleri. John F

Galleri Ranrike, Tanums kommunhus, Apoteksvägen 6, Tanumshede Öppettider: måndag — torsdag kl. 08-16.30,  fredag 08-15, lunchstängt 12.15-13.00   

Mycket Välkomna! Tanum Kultur & Fritid 0525-182 00, kultur@tanum.se

Catharina Göransson

Galleri Ranrike

31 augusti - 25 september 2012

Pontus Berglund

“Det närvarande och det glömda” akvareller

Pontus Berglund är akvarellmålare, illustratör och musiker. Han bor utanför Strömstad och arbetar som musik/bildlärare på Halden kommunale Kulturskole i Norge Hans bilder skildrar gärna samtidens sönderfall i krass realism, men även skönheten i det levande landskapet.

Är även illustratör i ämnet historia och forntid, och har haft flera års samarbete med bl.a. den populärvetenskapliga tidskriften "Forskning och Framsteg".
Han är representerad på Bohusläns museum med 8 bilder som skildrar Bohusläns historia från forntid till nutid

Galleri Ranrike, Tanums kommunhus, Apoteksvägen 6, Tanumshede
Öppettider: måndag — torsdag kl. 08-16.30,  fredag 08-15, lunchstängt 12.15-13.00
 
Mycket Välkomna!
Tanum Kultur & Fritid 0525-182 00, kultur@tanum.se

Catharina Göransson

Catharina Göransson är Tanums kommuns kulturpristagare 2011 och under sommaren 2012  visar hon sin konstnärliga verksamhet på Galleri Ranrike.

Galleri Ranrike

CATHARINA GÖRANSSON - "Hemarkiv"

Objekt, måleri, installation

6 juni — 28 augusti 2012

 

Hur konsten blir till
Det tycks finnas ett antal konstverk som jag ännu inte åstadkommit. De utgör den pol mot vilken min konst magnetiskt färdas, och jag följer med.
Hur går det ihop? Dessa ogjorda, icke befintliga men ändå i mig existerande konstverk tycks vistas i en sinnevärld, som är otillgänglig för det ordinära seendet.
Ibland ser jag dem skymta förbi, det kan vara i form av en bakgrund på en film eller en bild i en veckotidning, en lucka på en husvägg eller en öppning i gatan, allt sett ur ögonvrån,
O-fokuserat — och det slås upp på vid gavel, med en ilning av förväntan utropar jag tyst: där är det ju!
När jag skärpt blicken är det genomgående något helt annat.
Ilningen falnar, men spåren ligger kvar och skärper den inre blicken.
I en särskild minnesbank ur vilken jag tar ut min riktning kommer impulser till bilder eller objekt.
Resten är arbete, att försöka nå fram. Så där håller det på.

Bakgrund
Jag har en bakgrund som lärarutbildare samt lärare i kulturpedagogik på högskolan. Jag har alltid längtat till konsten. Min farfar blev som pensionerad målarmästare konstnär på heltid och min farbror var konstnär. Men som de kunde jag inte bli, det var uteslutet. De levde i en annan tid och de var män. I väntan på att konstnären-i-mig skulle visa sig och träda ut i världen tecknade jag croquis, gick kurser i olika tekniker, började fotografera och gjorde så äntligen utställning. Först i samband med ett uppbrott kom modet. 1994 flyttade jag till Gerlesborg för att gå på konstskola på heltid. Jag blev kvar, gifte mig och byggde hus med ateljé. Mina söner bor i Stockholm och bohuslänning blir jag aldrig men här är jag. Det är här jag verkar och bor.

Skärkäll 19 maj 2012
Catharina Göransson

Lena Irvall

Lena Irvall

Galleri Ranrike

LENA IRVALL - "Bilder från en trädgård"

20 april — 29 maj 2012

 

Lena Irvall bor och arbetar i Karlstad/Värmland. Dit hon flyttade tillbaka efter flera år i Göteborg. Där arbetade hon bl.a. på Frölunda kulturhus och var även aktiv i Galleri Majnabbe.
Hon har även bott några år i Gerlesborg och arbetade där på  grafikverkstaden på KKV - Bohuslän.  

Lena Irvall arbetar främst med måleri och collage.
Hennes bilder har ofta en poetisk ton, ett drag av folkkonst med en svart underton. Där olika symboler återkommer, en björk, ett barn, ett hus, en trädgård. Under senare tid har hon även målat motiv från olika miljöer i Karlstad.

Kerstin Nilsson

Kerstin Nilsson

Galleri Ranrike

KERSTIN NILSSON - "Irrsken"

Textiltryck - Shibori - Collage

9 mars — 17 april 2012

 

Kerstin Nilsson, Textilkonstnär.
Bor och arbetar i Göteborg och är sommarboende på Vrångsholmen norr om Tanumshede.
Har gjort flera stora offentliga utsmyckningsuppdrag och ställt ut både nationellt och internationellt.
Har undervisat i Textiltryck på HDK /Göteborgs Universitet/ i många år.

Arbetar huvudsakligen med Textiltryck: /bild/ abstrakt/ färgstarkt.
"Jag fascineras mest av färg och material, tyg som på samma gång reflekterar och
absorberar ljus och ger färgerna ett djup och briljans."

"Irrsken" "Allt är inte det man tror"
"Jag har arbetat med textil och papper, som jag vikt, pressat och färgat och
sedan sammanställt till bilder."

Inger Flemming Lange

Inger Flemming Lange

Galleri Ranrike

INGER FLEMMING LANGE

Collage och objekt

27 januari — 6 mars  2012

 

 
I det tunna skiktet mellan sömn och vakenhet blir drömmarna som tydligast.
Det uppstår en önskan att gripa, begripa, bevara.

Inger Flemming Lange ställer ut collage och objekt i Galleri Ranrike i Tanums kommunhus  27 januari — 6 mars 2012.
Collagen är utförda med vax, tusch, tryckta och handpräntade papper, tråd och bildfragment.

Så här skrev Ulrika Stahre i Göteborgs-posten 1998 när konstnären ställde ut på Galleri PS i Göteborg:
"Dofter blandas, historia skrivs utifrån ett personligt perspektiv där associationerna flätas och spretar vardag, kolonialism, återuppståndelse. Den enkla motsättningen natur och kultur sätts tillfälligt ur spel ... tungt ankrar det luftiga i mörker ... Vad som sammanfattas är befriande oklart."
Inger Flemming Lange är född 1955 i Göteborg. Efter textilstudier i Stockholm, 1977 — 82, flyttade hon till Tanums kommun, och var 1988 — 89 terminselev vid Gerlesborgsskolan  Bohuslän.

Galleri Ranrike, Tanums kommunhus, Apoteksvägen 6, Tanumshede
Öppettider: måndag — torsdag kl. 08-16.30,  fredag 08-16, lunchstängt 12.15-13.00
 
Mycket Välkomna!
Tanum Kultur & Fritid 0525-182 00, www.tanum.se  kultur@tanum.se

Kontakt

Länkpil

Telefon till växeln:

0525-180 00

Besöks/postadress:

Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Telefon

Länkar