Utställningar i Galleri Ranrike 2009

Sara Grimbergsson

Sara Gimbergsson

 

Bilder på skoj och allvar: Barnboksbilder

4 december 2009 - 26 januari 2010

 
Mycket välkomna!

Sara Gimbergsson:
Jag är barnboksillustratör och ibland författare.
Utbildad bildlärare, konstvetare och har tidigare arbetat med trycksaker och reklam.

Jag har ritat och målat sedan jag var barn. Jag läste också många böcker. Nu jobbar jag med både bild och text. Det är det roligaste jag vet!

Första bilderboken skrev och ritade jag när mina barn var små. Det var ca 10 år sedan och boken hette Rally-Pojken får en bebis. Nu har jag illustrerat många böcker.

Bilderboken är en bok man kan läs-titta i. Med en text som är enkel och rätt kort. Då kan illustratören låta bilden få berätta så mycket mer. Två uttryck smälter samman till ett, det tycker jag är spännande!

Jag tycker om böcker som är roliga, böcker man kan känna igen sig i, och böcker som ger tröst.
På skoj och allvar!

2009 erhöll jag Västra Götalandsregionens Kulturstipendium.

Fototävling

Kosterhavet

3 november - 1 december

Fototävlingen Kosterhavet arrangerades av Strömstads och Tanums kommuner inför invigningen av Sveriges första Marina Nationalpark med bistånd från Naturvårdsverket ochLänsstyrelsenVästra Götaland.
 

Jan Palmblad ,Strömstads kommun, berättar om utställningen och pristagarna.

Se även vår webbutställning med alla bilder.

Konstverk av Kimmo Hakonen

Kimmo Hakonen

Vildland - en resa, någon annanstans

26 september - 27 oktober

Vildland handlar om tankar, känslor, minnen och bilder som vi alla människor har inom oss. Ett land bortom förnuftets väg, där vattnet i poesins damm ligger spegelblank och reflekterar himlen. Ett land där allt är möjligt utan hinder och regler välkommen till VildlandKimmo Hakonen

Riktig konst är vacker!
Jag ser mig själv som en upptäcksresande och forskare i det undermedvetna landet som vi alla har inom oss, vi kan även kalla det kärnan.

Det är i detta land som jag hittar olika känslolägen, nya tankar och erfarenheter som jag förevigar i mitt arbete som konstnär. Olika skeenden, samband och tillstånd som inte låter sig förklaras i ord, icke verbal kommunikation, visualiseras i detta arbete.

Betalningen för en biljett till det omedvetna landet är introspektion och känslighet.

Resan är en meditations-stund i vaket tillstånd med uttryckslust som färdmedel.

Vägen för att få känslomässig kontakt med ett uttrycksmedel går ofta via tekniken. När man har blivit vän med tekniken och den fungerar utan att man behöver tänka på det och det blir som jag vill att det skall bli, då har jag hittat nyckeln till det fria skapandet.

För mig har grafik blivit ett eget och unikt uttrycksmedel, som knyter ihop måleri och teckning och foto. Ett viktigt uttryckssätt. Jag tvingas att skapa med andra delar av mig själv, jag upptäcker nya landskap i det inre livet.

Det tar tid att upptäcka vem det är som bor därinne och hur han agerar därute. Hur han än agerar så är det uttrycket som är det viktiga. En handling som mynnar från en kropp och själ, någon som försöker kommunicera, försöker att förstå omvärlden och sig själv genom att materialisera sina känslor och tankar i en yttre, konkret handling.

När detta är gjort med en ärlighet mot sig själv så är det vackert, hur det än ser ut.
Kimmo Hakonen

Konstverk av Carina Paulsson

Carina Paulsson

21 augusti - 22 september 2009

Tanums kommunhus, Apoteksvägen 6, Tanumshede
Öppettider: måndag-torsdag kl. 8-16.30, fred 8-15, lunchstängt 12.15-13.00

Carina Paulsson rör sig i en bildvärld, som hämtar inspiration från naturen — inte som objekt, utan snarare som något att vara i och vara med. Bilderna har en meditativ karaktär och formspråket är rent och förenklat.  
Flera av bilderna på utställningen är en slags ikoner med träd som motiv.
De är målade i tempera med klara färger och har stor lyskraft som ger en nästan fysisk bildupplevelse. De har beskrivits som "stillnade, noggranna, mystiskt slutna och ändå vidöppet livsnära".
 
Carina bor och verkar i Gerlesborg, Tanum, med den bohuslänska naturen och djuren i bilderna inpå knuten. Hon säger själv att hon inspireras av dagliga meditationer, att vistas i naturen, sjunga i kör och att umgås med sin son.
Hon ser sig främst som målare men arbetar också med skulptur och Land Art, och ställer ut kontinuerligt sedan många år tillbaka.
Periodvis arbetar Carina också som konstpedagog och bildlärare. Självporträtt gjorda av elever från Tanums musik- och kulturskola på Gerlesborgsskolan under ledning av Carina, visades förra året på Galleri Ranrike.

Brevkort

Brevkort från Fjällbacka 1859-1959

6 juni - 18 augusti 2009

 

Årets "sommarutställning har än en gång ett kulturhistoriskt tema.

Alf Gustafssonär fiskare i Fjällbacka och han har under många år samlat på originalvykort. Samlingen omfattar tusentals originalkort från Tanum. Anders Torevi och Alf har gjort ett urval av vykort från Fjällbacka och presenterar urvalet i bokform just dessa dagar.
När vi på Tanum Kultur fick höra talas om detta tyckte vi att samlingen var värd en utställning i Galleri Ranrike. Vi tror att utställningen kommer att uppskattas av både bofasta, delårsboende och besökare.

Målning av Georg Suttner

Georg Suttner

27 april - 29 maj 2009

Georg Suttners målning "Kvinna i gyllene skrud" pryder omslaget på Tanums kommuns Årsredovisning 2008. Den målningen finns med på utställningen.

Välkomna!En ritad katt

"Bakfickan"

27 mars - 22 april 2009

Den dagliga verksamheten iTanums kommun erbjudersysselsättning inom flera olika områden. I egen regi bedriver vi kaféverksamheter, second hand affär, olika former av träning samt kreativ sysselsättning. Verksamhetens arbetstagare arbetar också integrerat i olika företag och föreningar och utför också så kallade legoarbeten för företag, kommunala förvaltningar och bolag.
Denna utställning visar BRODERI, TEXTILTRYCK och MÅLERI.
 

Porträtt, konstverk av Ingemar Lolo Andersson

Ingemar Lolo Andersson

"Spår i Spår"

28 februari - 24 mars

Välkomna!

Kommunhuset, Tanumshede
Öppettider: mån-tors 8.00-16.30, fre 8.00-16.00,
lunch alla dagar 12.15-13.00

Ingemar Lolo Andersson är välkänd i konstnärskretsar i Tanum sedan årtionden, som flitig användare av verkstäderna i Konstnärernas Kollektivverkstad, KKV, i Gerlesborg. Sedan 1999 har han också varit med i styrelsen och de senaste 9 åren som aktiv och drivande ordförande. Det är därför extra roligt att för första gången få visa hans konstnärskap i Galleri Ranrike. Lolo kommer att finnas på plats under vernissagen, men det finns också möjlighet att träffa honom fredag 27 februari på galleriet mellan 09.00-12.00.

Tanum Kultur 0525-182 32

"Köket" av Anna Rube

Anna Rube

"Till minne"

31 januari - 24 februari

Anna Rube föddes 1932 i Göteborg, växte upp i Dalsland, utbildade sig på Hovedskou målarskola och flyttade till Tanums kommun 1970.

Först bodde hon i en gammal skola i Lur, sedan köpte hon Lunna skola utanför Rabbalshede. En byggnad som hon genom åren förvandlade till en inspirerande kombination av grafikverkstad i källaren, generöst kök och vidunderlig ateljé i första våningen med mysig bostad ovanpå. Ett hem alla kände sig välkomna i. Många minns hennes årliga ärtsoppeluncher efter Rabbalshede marknad och hennes inspirerande kurser i ateljén. Köket var Anna personifierat, vackert, funktionellt, hållbart och fullt av värme, och då inte bara från vedspisen.

Anna Rube var i grunden målare, men var alltid nyfiken på nya tekniker, som gav nya konstnärliga uttrycksmöjligheter. Hon fastnade aldrig i en genre utan arbetade periodvis med så olika tekniker såsom akvarell, olja, akryl, tempera, grafik och textil.
Ofta testade hon en bildidé i flera olika material innan hon lämnade den. Hennes motiv var för det mesta vardagen i Lunna skola med dess omgivning av bondelandskap och skogar, men också gestaltningar av privata händelser, upplevelser och tankar.

Galleri Ranrike har begränsad yta och kan på intet sätt ge Anna Rubes omfattande konstnärliga gärning full representation. Vi har därför valt bilder utifrån Anna, den hon var till vardags, för oss som kände och besökte henne, och hur vi tror att hon vill bli ihågkommen, därav titeln "Till minne". Det betyder, bland annat, att hennes textilier, som kanske varit minst kända, inte får det utrymme de är värda, trots att de med dagens ögon förmodligen varit underskattade, som nyskapande och banbrytande. Likaså kan vi inte visa hennes personliga klädskapande i form av de kläder hon hela tiden tillverkade för sig själv med unik och personlig utstrålning.

Anna Rube har haft många separatutställningar och deltagit i en lång rad samlingsutställningar och genomfört flera offentliga uppdrag. Anna var konstkonsult vid byggandet av Tanums kommunhus.

Tanums kommun har ett 20-tal bilder av Anna från olika tidsperioder. Dom finns placerade bl.a. på Hedegården, Tärnegården och Fjällbacka Service.

Det är nu ett år sedan Anna gick bort. Vi saknar henne mycket, men det är ändå med glädje och tacksamhet vi tillsammans med hennes söner, Joo och Igor , kan göra denna utställning med en liten del av alla hennes fantastiska hennes bilder.

Kontakt

Länkpil

Telefon till växeln:

0525-180 00

Besöks/postadress:

Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Telefon

Länkar