Lag-USM på Sparvallen, en succé!

Prisutdelning

Från föreningarna fanns ett stort önskemål att när kommunen planerade byggandet av Sparvallen skulle den uppfylla förutsättningar för nationellt seriespel på konstgräsplan kriterierna för mästerskapstävlingar på friidrottsanläggningen.

Genom förnuftiga politiker och lyckad upphandling av entreprenaden kunde dessa önskemål uppfyllas.

Tanums IF anmälde redan före Sparvallen var invigd hösten 2012 sitt intresse till Svenska Friidrottsförbundet, om att få arrangera ett Ungdoms-SM 2014 alternativt 2015. För att få ett Ungdoms-SM krävs det en medarrangör i närheten. Tyvärr fanns ingen förening i närheten som uppfyller mästerskapsstatus. Strömstad hade ju varit en lämplig partner om Strömsvallen hade uppfyllt mästerskapsstatus, som 400 meters rundbana, kastanläggning etcetera.

Istället för Ungdoms-SM blev Tanums IF erbjudna, av Svenska Friidrottsförbundet, att arrangera Ungdoms-SM för Lag, flickor och pojkar 17 år. Ett en-dags arrangemang!

I samverkan med Bohuslän-Dals Friidrottsförbund antog Tanums IF erbjudandet att arrangera Lag-USM 2014 på Sparvallen, Tanumshede.

Under hösten 2013 bildades en gemensam tävlingsorganisation och nu startade förberedelserna för det största friidrottsarrangemang som Tanums IF tagit på sig sedan det ”glada” 60-talet med diskusgiganten Ricky Bruch.

Tävlingsdag fastställdes till lördagen den 16 augusti, 2014.

När tävlingsdagen kom, hade våra kontakter genom Bohuslän-Dals Friidrottsförbund och kontakter med funktionärer från Göteborg byggt upp en erfaren tävlings- och funktionärsstab.

Till årets Lag-USM kom åtta lag/föreningar till start: Hammarby IF, Hässelby SK, Spårvägen FK, IF Göta Karlstad, IFK Växjö, Malmö AI, IK Ymer och Mölndals AIK.

Fint väder är alltid viktigt för att kunna genomföra en bra friidrottstävling. Fram till nu hade Tanums IF haft otur med vädret, men inte denna dag. Åskan gick runt. Denna gång var turen på vår sida, med strålande sol, 20-22 grader och lätt sydvästlig vind. Helt idealiskt friidrottsväder!

När nu Sveriges bästa ungdomslag drabbade samman här på Sparvallen blev det en mycket trevlig och underhållande lagtävling där lagen turades om att leda under de 16 individuella grenar som ingår i tävlingen. Inför de två avslutande stafetter, 4x100 m flickor respektive pojkar skilde det bara en halv poäng mellan Malmö AI och Hammarby IF. Under stafetterna turades de båda lagen om att leda. Men till slut drog Hammarby IF det längsta strået och vann Lag USM 2014 med 1,5 poäng, 105,5 poäng mot Malmö AI 104 poäng. Så jämt som man vill att ett Lag-USM ska sluta! Trea blev IFK Växjö på 90 poäng.

Detta Lag-USM blev mycket lyckat på alla plan och Svenska Friidrottsförbundets tävlingskontrollant gav tävling följande vitsord: ”En välarrangerad tävling med mycket positiv anda. De deltagande föreningarna var helt överens om att denna form av tävling skall arrangeras på denna typ av arena och inte på större anläggningar”.

Allt beröm till alla funktionärer och ledare som merverkade till att Tanums IF:s arrangemang med Lag-USM blev så lyckat.

Klicka på bilderna nedan för förstoring.

Längdhopp
Strax start i löptävling
Ett av många lopp som sprangs
Publik
Funktionärer och publik
Stavhopp
Löpartävling
Strax dags för start
Häcklopp
Publiken njuter i solskenet
Målgång
Ett glatt gäng från Hammarby
Segerbad i vattengraven
Fler segerbadar
Hammarby segerbadar

Foto: Jon Rydqvist. Text: Roland Joelsson

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöks/postadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Sparvallen

Bokning av Sparvallen
0525-180 00

Verksamhetsfrågor
(arrangemang, tränings-
läger etc) 
Telefontid torsdagar 070-609 10 69

Besöks/postadress

Sparvallen 1
457 30 Tanumshede