Hedeträdgården

Här kan du följa uppbyggnaden av Hedeträdgården i Tanumshede. Den finns vid Hedegårdens äldreboende.

Fakta och bakgrund till trädgården hittar du längst ner på denna sida.

Läs reportaget från invigningen den 28 augusti 2014.

Klicka på bilderna för förstoring.

Tre trädgårdsmästare

7 juli 2016

Tre glada trädgårdsmästare med
snygga hattar är på plats i trädgården. Annika till vänster är tillbaka efter föräldraledighet, Lisa till höger ska just börja sin semester och Adem sköter vattning och odling hela sommaren. Under våren och försommaren har bemanningen varit  låg i trädgården, vi har mest bara hunnit rensa ogräs och vattna. Men nu är vi taggade att plantera mer växter och fortsätta enligt planen med anläggningsprojekt. Bland annat ska vi försöka få till några enklare vattenspel vid uteplatserna, och utveckla systemet med att ta hand om regnvatten till bevattning. Vi ska även bygga en större och bättre hönsgård. Vi har också stor hjälp av duktiga ferie-ungdomar, de är så effektiva att vi knappt hinner visa arbetsuppgiften förrän den är avklarad!

Höns i Hedeträdgården

20 november 2015

Säsongsavslutning i trädgården

Nu har säsongen avslutats för i år. Bilden är en hälsning från trädgårdens höns som också åkt hem för säsongen. Verksamheten drar igång igen till våren med frösådder i februari.

Ny översiktsplan över existerande situation i trädgårdenPDF (pdf, 1.1 MB)
(Plankartan)PDF (pdf, 1.1 MB)

Vallmo och blåklint

24 augusti 2015

Full blomning i trädgården

Nu blommar det för fullt i Hedeträdgården. På bilden syns vallmo och blåklint som växer i det nyanlagda woodlandet.

Välkommen in att inspireras!

Grönsaksförsäljning

20 juli 2015

Kreativ verksamhet

Vi som arbetar i trädgården vill att det skall vara en kreativ plats och under året har vi funderat över lämpliga projekt. För några veckor sedan gjorde vi den första installationen i form av en färgglad skulptur gjord av hasselstörar. Vi hade en tom yta där sniglarna ätit upp våra plantor, så i stället för prunkande pumpor blev det färg på annat sätt. Ett pågående projekt är stickningsgraffiti, vilket innebär att man klär in till exempel fula stolpar genom att sticka passande bitar att fästa med nål och garn. Vi har också planer på att bygga ett sjömärke som får ersätta den planerade flaggstången. Det blir en koppling till trädgårdens kusttema. Håll utkik framöver efter fler roliga upptåg!

Grönsaksförsäljning

15 juli 2015

Grönsaksförsäljning

Just nu har vi ett överskott av grönsaker i trädgården. Vi har satt upp ett försäljningsbord vid trädgårdens huvudentré där det finns chans att köpa det som erbjuds för dagen. Utbudet varierar från dag till dag och försäljning sker på måndagar, onsdagar och torsdagar mellan klockan 11 och 15.

Vi odlar mycket ätliga växter i trädgården och odlingen sker enligt ekologiska principer. Pengarna från försäljningen går till projekt i trädgården.

2 juli 2015

Små trägårdsmästare

Igår fick vi besök av Paviljongens förskola. Förskolan har en egen pallkrage och i år har de sått rädisor och spenat. Snart går barnen på sommarlov, men i augusti kommer de tillbaka för att rensa och skörda.

Bevattningssystem

Under försommaren har vi installerat uppsamlingsdunkar utmed Hedegårdens fasad. Vi leder ner regnvatten genom stuprören i dunkarna och kan på så sätt spara på dricksvattnet under sommaren. Genom ett överfyllnadsskydd leds vattnet tillbaka ner i stupröret igen när dunkarna fyllts. Vattnet i dunkarna får en varmare temperatur än vattnet ur kranen och det tycker växterna om. Att samla på regnvattnet är ett sätt att utnyttja de resurser som naturligt finns på plats i trädgården. Just nu klär vi in dunkarna med vassmattor så att de ser trevligare ut.

Små trädgårdsmästare från Paviljongens förskola
Bevattningssystemet installeras

24 juni 2015

Anläggning av woodland

Den här veckan blir anläggningen av en woodlandplantering klar i Hedeträdgården. Ett woodland, som också kallas för lund, är en plantering där man försöker efterlikna ett skogsparti. I planteringen finns ett högre trädskikt, ett buskskikt och ett marktäckande örtskikt. Här trivs skuggälskande växter, och innan lövsprickningen finns det utrymme för vårblomning. Som vanligt väljer vi huvudsakligen ätliga växter i Hedeträdgården. Hassel, rosenkvitten och ramslök är exempel på växter i planteringen. I mitten av woodlandet har vi försökt efterlikna en skogsglänta, här ska vi placera vilstolar eller en hängmatta. Det blir en plats att insupa naturens lugn.

Lisa och Dawit bygger kanter av sand runt woodlandplanteringen.
Dawit planterar smultron som kantväxt.

18 juni 2015

Midsommar i trädgården

Under veckan hade en av avdelningarna på Hedegården ett tidigt midsommarfirande i trädgården. De lyckades pricka in en solig dag innan regnet kom. Under torsdagen restes en midsommarstång nedanför växthuset.  Vi önskar alla en glad midsommar!

Fikande i trädgården
Midsommarstången
Plantering

8 juni 2015

Plantering och sådder

Det har varit en ovanligt kall och blåsig vår, men nu har vi äntligen fått ner alla plantor och gjort alla sådder på Hedeträdgården. Många grönsaker tål kalla temperaturer men bönor och squash vill ha det lite varmare, så de driver vi upp i växthuset. Det positiva med en kall vår är att vi får njuta mycket längre av vårblomningen. Nu hoppas vi på värme så att grönskan tar fart!

Bodbygge

8 juni 2015

Bodbygge

Just nu bygger vi på AME en redskapsbod intill växthuset i trädgården. Det är spännande att se byggnaden ta form efter våra ritningar och långa förberedelser under våren. I boden skall vi förvara redskap, jord och allt vi behöver för arbetet i trädgården.

Julgran i växthuset

8 december 2014

Nu är granen på plats!

Nu har vi klätt granen och julpyntat i växthuset och trädgården. Vi på AME har avslutat säsongen med en glöggbjudning i växthuset. Vi som arbetat i trädgården bjöd övrig personal från AME, och det blev fullt med folk i växthuset. Temperaturen steg flera grader!

Vi har byggt foderautomater för småfåglarna, som vi ser till under vintern. De är placerade utanför Hedegårdens fönster, så att man kan spana på fåglarna inifrån. Odlingsbäddarna är täckta med granris eller halm, ifall snötäcket uteblir när frosten kommer. Då skyddar man perennerna bättre mot kylan. Gångvägarna inne i trädgården kommer inte att plogas eller sandas, förutom det som behövs för att sköta foderautomater. Personal från AME kommer att ha daglig tillsyn, för att minimera risken att det blir för mycket snö på växthustaket.

Nu återstår planering inför nästa säsong... och om ett par månader börjar förkultiveringen av sommarblommor!

Kompostlimpa i Hedeträdgården

9 oktober 2014

Nu lägger vi kompostlimpor!

En kompostlimpa är ett mycket bra variant av kompost. Man lägger olika material i lager, så att balans mellan kol & kväve uppnås. Då förmultnas materialen fort och kvar blir mycket fin odlingsjord.

Materialen vi använder är trädgårdskomposten (som innehåller ogräsrens, grässvålar, jord och annat organiskt material från trädgården), hästgödsel, gräsklipp, grenar, löv, halm, sand och grus. Dessa material varvas i tunna lager, direkt på plats där vi vill ha nya odlingsytor. Man kan bygga limporna jättestora, men vi har stannat på 60-70cm höjd, för sen när komposten är klar har den sjunkit till hälften. Och det är en lagom höjd för en odlingsbädd.

Vi har täckt limporna med tjocka lager halm, tidningar och kartong, eller gamla mattor som ska slängas. Nästa säsong odlar vi pumpor i dem, och år två är de färdiga till att odla grönsaker eller vad vi vill i.

Man får kolla ibland att komposteringen går rätt till. Om allt funkar ska ganska höga temperaturer uppnås, runt 50-60 grader varmt längst inne! Om temperaturen inte blir så hög är inte lagren varvade optimalt. Är det för blött och kompakt har det blivit för mycket kväve. Då ruttnar det lätt, och får man lägga om komposten med mer torrt material som grenar, halm och sand. Om det är för torrt i komposten har det blivit för mycket kol, som åtgärdas genom att gödsla mer, och vattna komposten med nässelvatten och ”guldvatten”.

Ullen på Hedeträdgårdens rabatter

9 juli 2014

Växthuset börjar bli färdigmonterat och vi på AME går på sommaruppehåll. Vi har fått ner alla växter i jorden och avslutat med ett tjockt lager fårull. Det kommer många frågor om ullen, så här kommer en förklaring:

Ullen kommer från raser som avlas för köttet i första hand. Därför blir ullen inte bra till tovning, utan kastas eller slängs. Vi använder den till att täcka marken, så att ogräset hindras, fukten stannar kvar i jorden längre, sniglar och rådjur håller sig undan. Man sparar på vatten, slipper ogräsrensning och skadedjursbekämpning. Det kanske ser lite konstigt ut men Hedeträdgården ska ju vara en plats för ekologiska experiment och nytänk!

Trevlig sommar!

Växtskylt

12 juni 2014

Växterna börjar komma på plats, och äntligen har vi fått placera våra fina skyltar med växtnamn vid respektive växt.

Skyltarna tillverkades i vintras på arbetsmarknadsenheten med hjälp och sponsring från Tanumskolans träslöjd.Barn från förskolan Paviljongen sår i pallkragar.

5 juni 2014

Idag har Hedeträdgården blivit en plats för möten mellan generationerna!

Förskolan Paviljongen, som är vår närmsta granne, har fått en egen pallkrage att odla i. Barnen var här idag och sådde morot, rädisa, sallad och rödbeta. De ska sköta sin odling hela sommaren.

I bakgrunden syns personalen från arbetsmarknadsenheten som planterar fruktträd. Sakta men säkert förvandlas platsen mer och mer från byggarbetsplats till trädgård.


Montering av växthus och plantering i pallkragar

22 maj 2014

Solen skiner och växthuset monteras upp. Växthuset är 31 m2 stort, och ska fungera som fikarum när det regnar och är kallt, och för odling av tomater, fikon, vindruvor och andra värmekrävande växter. Vi ska installera en järnspis för att få värme vår och höst, men det blir mest som mysvärme när vi har rast. Vi kommer inte att hålla frostfritt året om, eftersom vi vill hålla kostnader nere. Och huvudsyftet här är ju inte odling för försäljning, utan odling för hälsans skull.

Vi har sått grönsaker i pallkragarna, en sort i varje krage. Det blir broccoli, potatis, salladslök, rödbetor, rädisor, dill, persilja, morötter och många fler goda grejer. Rabatterna fylls med blommor, både ett-åriga och perenner, och snart är det dags att planera buskar och träd. Men vi har stora ytor kvar att fylla.

Är det någon som har växter över från sin trädgård tar vi gärna emot dem i Hedeträdgården!

Grävning pågår.

13 maj 2014

Nu kretsar arbetet i Hedeträdgården kring att förbereda odlingsbäddarna, så att vi kan börja så och plantera växter. Projektet har blivit sponsrat med pallkragar och hästgödsel. Det skyfflas jord och gödsel, vi kalkar och jordförbättrar. Vi kommer inte att jordfräsa, utan alla odlingsytor byggs upp ovanför befintlig mark. Detta odlingssätt har många fördelar; jorden värms upp fortare, den blir mer väldränerad och lättare att sköta. Men behovet av vattning ökar. Detta åtgärdar vi genom att marktäcka ytan så att jorden inte blir bar. Då minskar vi dessutom ogräsrensningen.

Jordfräsning förstör jordens struktur och naturliga luftfickor, som växterna behöver för att kunna andas. Dessutom finfördelas rotogräsens rötter och man förvärrar ogräsproblemet. Därför ska vi inte använda jordfräs här.

Grävning i Hedeträdgården

23 april 2014

Denna veckan är grävfirman här och anlägger gångar och uteplatser. Det som häromdagen endast var en gräsmatta, har nu fått en struktur och man kan se trädgårdens form träda fram. Skissen blir förverkligad och det går undan! Det är ganska brötigt just nu, med jordhögar och maskiner som låter, men om några dagar kommer det att lugna sig och då tar detaljarbetet vid.

Entréskylten till Hedeträdgården

15 april 2014

Staketet sätts upp i Hedeträdgården

Verksamheten på arbetsmarknadsenheten är febril och entréskylten har just blivit klar. Nu ska den sättas upp vid Hedeträdgården. Staketstolparna har kommit i backen och nätet håller på att sättas upp.

Det har kommit många frågor om staketets höjd och material. Staketet ska kapas i 2 olika höjder; 1,20 meter, samma höjd som det gröna Gunnebostaketet på Hedegårdens västra sida, och 1,80 meter på de partier som ska fungera som stöd för klätterväxter, ge skugga och insynsskydd. Stolparna är gjorda av ek, som har ett naturligt skydd mot röta. Man slipper då använda miljöförstörande tryckimpregnerat virke.

Som nät mellan stolparna ska armeringsmattor sättas upp. Det är ett populärt material i trädgårdssammanhang, då det roströda smälter in i landskapet och blir ganska diskret. Det lämpar sig bra som klätterstöd för växter.

Skiss över Hedeträdgården

Klicka för förstoring.

Fakta om trädgården

Hedeträdgården – En mötesplats för odling och hälsa

Det praktiska arbetet med att anlägga en gemensamhetsträdgård vid Hedegården i Tanumshede har påbörjats. Här ska finnas allt från grönsaksodlingar till fruktträd och kanske även höns.

Hedeträdgården är ett samverkansprojekt mellan arbetsmarknadsenheten, fastighetsavdelningen och omsorgsförvaltningen i Tanums kommun. Anläggningsarbetet äger rum under sommarhalvåret 2014, med invigning den 28 augusti. Då hoppas vi att de arkitektoniska elementen i trädgården är klara; staket, uteplatser, växthus och redskapsbod. Alla andra inslag i trädgården är ett ständigt pågående arbete, en trädgård av detta slag blir aldrig färdig!

Ett miljötänk kommer att gå som en röd tråd genom projektet. På flera håll i Sverige finns en rörelse för omställning i syfte att konsumera hållbart och trädgården ska inspirera till detta synsätt.

Trädgården är 2 300 kvadratmeter stor. Området kommer att fungera som en rekreationsplats och vara öppen för alla, men på de boendes villkor. Ett odlingsområde som blir en social mötesplats. Den kommer även att fylla ett syfte för personer i arbetsträning. De boende på Hedegården kommer att kunna njuta av platsen och vara delaktig i exempelvis odlingarna. Vi hoppas att intresserade hör av sig med idéer på aktiviteter i trädgården. Här finns inga gränser för vad som kan göras, allt från kaninhoppning till kurser i hållbar utveckling. Det finns en liten budget för trädgården, men om någon har fröer, lökar, växter eller annat material så tar vi gärna emot detta.

Kontakta arbetsförman Agnes Ström på telefon 070-609 21 15 eller via mejl agnes.strom@tanum.se.

Hjärtligt välkomna!

Annika Korhonen, projektledare Hedeträdgården

Kontakt

Kundcenter

Tel. 0525-180 00
Fax. 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30

Besöks/postadress

Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Arbetsmarknadsenheten

Tel. 0525-181 97

Besöks/postadress

Industrivägen 4
457 82 Tanumshede