Ny bok ger inspiration och fakta om vandringar på Kuststigen

Andra upplagan av guideboken Kuststigen inspirerar till nya promenader och utflykter i bohuslänska och norska kusttrakter. Leder på Hamburgö och i Fjällbacka är bland de nyheter som Tanums kommun bidrar med.

Vettebergsleden är en 2,8 km lång slinga via bland annat Ingrid Bergmans torg och spektakulära Kungsklyftan. Kuststigens blåa markeringar vägleder både uppe på Vetteberget, med storslagen utsikt över skärgården, och på den sjönära delen av leden.

På Hamburgö finns 2,5 km långa Bergaleden, från färjeläget och runt Hagberget. Även denna led gjorde Tanums fastighetsavdelning i ordning i fjol, med markeringar, skyltar och bänkar. Vyer över sundet och mot Hamburgsund, lummiga passager och spår av stenhuggerinäringen hör till det leden bjuder på.

Elisabeth Holmqvist med ett exemplar av Kuststigen

Elisabeth Holmqvist med ett exemplar av den nya Kuststigenguiden, vars Tanumsdel hon ansvarat för. På datorskärmen ett foto från Ranebo, där en strandpromenad är en av de platser med god tillgänglighet som noteras särskilt i guideboken.


Berättelser

Den som vill höra mer om det som ses från lederna, om orternas historia och en och annan skröna kan ladda ner inlästa berättelser med hjälp av smartphone och QR-koder.

-Koderna finns bara på plats vid lederna, berättar Elisabeth Holmqvist, administratör på fastighetsavdelningen och den som kläckte idén om denna komplettering, genomförd med hjälp av lokal kompetens.

Kuststigens späckade guidebok ger också tips om närbelägna utflyktsmål.

Blåvita markeringar att följa

Kuststigens blåvita markeringar hjälper
vandraren att hitta rätt.

Tillgängligt

Särskild omsorg har lagts på att redovisa tillgänglighet för exempelvis personer med funktionsnedsättningar. I Tanums kommun har bland annat badplatserna Badberget i Fjällbacka, Tanumstrand och Edsvik gulmarkerats för god tillgänglighet.

Det gäller också en strandpromenad på Ranebo, med brygga, anpassade bänkar och grillplats vid Nedre Bolsjön.

Detta friluftsområde passeras av den längsta, sammanhängande delen av Kuststigen i Tanums kommun, drygt 40 km från strax söder om Tanumstrand via Grebbestad, Greby gravfält, Kärra, Tanumshede, längs Lurvägen till Torim och vidare via Ranebo på småvägar och stigar till gränsen mot Norge. Norr om Ejgdesjön ansluter den till norska Kuststien.

Vid Torim har en bit av leden fått en ny dragning, på gamla Lurvägen.

Sköter om

Kommuns fastighetsavdelning ansvarar för skötsel av leder och anläggningar som ingår i Kuststigen.

-Vi är glada om folk hör av sig i fall det till exempel blåst ned träd, säger Elisabeth Holmqvist.

Guideboken Kuststigen Bohuslän Östfold Akershus rymmer information från Tjörn i söder till Oslo i norr och baseras på arbete inom två EU-projekt, Tillgängligt friluftsliv och Rekreativa rutter. Boken informerar om platser, hur man hittar dit (även med hjälp av gps-positioner), terrängens svårighetsgrad, tillgänglighet, tänkbara avstickare, med mera.

Mängder av foton, en del signerade Elisabeth Holmqvist, gör sitt till för att väcka lust till vandring och upptäcktsfärder.

I Tanums kommun har turistinformationerna fått i uppgift att tillhandahålla boken, vars tryckning bekostats av EU-projekt.

Här finns den svensk/norska och engelska versionen av boken Kuststigen att läsa gratis Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


Klicka på bilderna för förstoring.

Hamburgö
Hamburgö
Hamburgö
Hamburgö

Bergaleden på Hamburgö omfattar både lummiga partier, där vitsipporna frodas... och fina vyer över sundet och mot Hamburgsund

Vetteberget i Fjällbacka

Storslagen utsikt från Vetteberget i Fjällbacka, dit en av de Kuststigenmärkta lederna går.

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöks/postadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede