Visar historiens olika ansikten

I Kulturföreningen Gamla Grebbestad slår hjärtat lite extra för Grebbestads historia.

Föreningar består av engagerade människor som samlas kring aktiviteter och får saker att hända. Föreningslivet ger energi, kraft och gemenskap och är en viktig del av att leva och bo i Tanums kommun.

Här har du möjlighet att lära känna en av Tanums drygt 130 föreningar lite närmare. Vi har träffat styrelsen i Kulturföreningen Gamla Grebbestad i det charmiga Bockehuset och tittat på utställningen ”Kläder från mormors tid”.

Från vänster, Lilian Heijel, Göran Olofsson, Lena Wichman, Birgit Greby och Inger Friis är några av styrelsens medlemmar.

Historisk byggnad

Hembygdsmuseet Bockehuset ser ut att vara hämtat från Astrid Lindgrens berättelse om Kajsa Kavat. Rosorna klättrar på den faluröda fasaden och stentrappan är mjukt blanksliten, när man kliver över tröskeln möts man av trasmattor och vackra möbler från förr.

Dockor och dockkläder är en
del av utställningen "Kläder
från mormors tid".

Det är också här som man hittar utställningen ”Kläder från mormors tid” som visar klädmodet i början av 1900-talet.

I Bockehusets finrum möter delar av styrelsen upp och bjuder på kaffe, underbara kakor och svarar på frågor om föreningen.

Berätta mer om Gamla Grebbestad – vad gör ni?
Vi anordnar kulturvandringar, tipspromenader, utställningar, föredrag och berättarkvällar. En annan viktig aktivitet är att vi tar tillvara och digitaliserar olika fotosamlingar och samlar på berättelser om livet i Grebbestad förr.

Vår förening har också hand om Bockehuset som är öppet för visning vissa dagar under sommaren, jul, påsk, nationaldagen och Råsjôllördan.

Vi tar fram almanackor och vykort med historiska motiv och har skrivit boken ”Bockehuset – en särskild historia”. Boken blev utsedd till årets hembygdsbok 2016 av Bohusläns Hembygdsförbund och vi har även fått utmärkelse för Bockehuset som byggnad. På Samhällsföreningens årsmöte 2019 tilldelades vi ”Anders pris".

I Bockehuset finns både skyltar
och gamla bruksting.

Varför startade föreningen?
Vi har varit igång sedan 2007 och drivkraften är vårt historiska intresse för Grebbestad samt att samla in och ta tillvara äldre föremål. Historien har så många ansikten och vi vill vara med och visa upp dem. Många uppskattar vårt arbete och medlemsantalet ökar, nu har vi över 200 medlemmar.

Vad är det bästa med att vara med i en förening?
Sammanhållningen, gemenskapen och att få hålla på med något man verkligen bryr sig om.

Om ni fick sammanfatta föreningslivet med några få ord – vilka ord väljer ni då?
Då får det bli glädje, kunskap, kultur och historia.

Mer om Gamla Grebbestad
Föreningen sprider kunskap om Grebbestads utveckling från forntid till nutid, bland annat med hjälp av bilder och berättelser. Hembygdsmuseet Bockehuset drivs av föreningen som arrenderar själva byggnaden av Tanums kommun.

Du hittar mer information och aktuella aktiviteter samt öppettiderna för Bockehuset på föreningens webbplats:

Gamla Grebbestad – webbplats www.gamlagrebbestad.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer om föreningslivet i Tanums kommun
Letar du efter en förening – eller är du nyfiken på vad som händer i föreningslivet? Ta gärna en titt i Tanums kommuns föreningsregister eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Du hittar mer information på våra sidor för föreningar.

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöks/postadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Föreningsverksamhet

Camilla Bratt
0525-183 37

Besöks/postadress

Kulturhuset Futura
Granvägen 1
457 30 Tanumshede