Värdefulla möten i en digital tid

Kville hembygds- och fornminnesförening ger viktiga historiska ledtrådar och skapar utvecklande möten mellan människor.

Det är lätt att låta tankarna vandra när man besöker hembygdsmuseet Nestorsgården i Fjällbacka. Vackra och lite ovanliga föremål från förr väcker funderingar om människorna som använde dem och om hur deras liv såg ut.

Ordförande Lennart Dorthé tillsammans med Nina Dorthé i hembygdsmuseet Nestorsgården. Den vackra textilvepan från I.O.G.T-förbundet är ett av flera spännande föremål som finns i museet.

Fantasin får ännu mer spelrum när man kommer ut i magasinet bredvid boningshuset och hittar Väderöbods gamla fyrlanternin.

-Tänk er att gå upp en mörk och stormig vinternatt för att hålla igång fyren, säger Lennart Dorthé samtidigt som han visar hur man vevar upp lanterninen.

Vi har hälsat på hos Kville hembygds- och fornminnesförening och träffat ordförande Lennart Dorthé och Nina Dorthé som är aktiv medlem i föreningen. Tillsammans berättar de mer om föreningens arbete och sina upplevelser av föreningslivet.

Berätta om Kville hembygds- och fornminnesförening – vad gör ni?

Vi vill värna om och vårda hembygdens miljö och kulturarv och föra detta vidare till kommande generationer. Föreningen har cirka 700 medlemmar och vi anordnar bland annat kulturvandringar, samkväm och nationaldagsfirande.

Vi förvaltar även flera byggnader som hembygdsmuseet Nestorsgården i Fjällbacka, Stavas stuga i Hamburgsund, Solbergs kvarn i Rabbalshede, Celas stuga i Hjälpesten, bondgården Heekullen i Grind, Hornborgs slott samt en fiskebod och vadbock på Lilla Enerskär.

Är det några speciella aktiviteter som är särskilt populära?

Vi har glädjande nog en härlig skara besökare som deltar i våra aktiviteter. Kulturvandringarna intresserar alltid och även evenemang som Nationaldagsfirande, Gökotta och Kaffeservering på Hekullen drar också nöjda besökare.

Kulturvandringarna har nu fått ytterligare en ny dimension, där vi försöker bringa liv i våra olika miljöer genom att befolka platser och byggnader med personer som agerar och förmedlar historier från gången tid.

Vi har även skapat en slags nyfikenhet på museets innehåll genom en "detektivlek" som genomförs med hjälp av detaljbilder, som besökarna får med sig vid sin rundvandring och som de sedan ska försöka hitta i museets samlingar. Leken är utformad som en tipspromenad och engagerar ung som gammal.

Skolklassernas årliga besök då de med sina "paddor" fotograferar enstaka föremål som de själva väljer ut och sedan studerar väcker också nyfikenhet och sprider intresse. Och vi ska inte glömma den populära årsskriften "Kvillebygden". Många är de som har hört av sig då de hittat "hem" tack vare den information de fått genom tidningen.

Vilka utvecklingstankar har ni?

Kville hembygds- och fornminnesförening är idag drygt 80 år gammal och har därför i mångt och mycket funnit sin form, men plats för utveckling finns det alltid.

Med ekonomiska möjligheter skulle vi vilja exponera våra föremål och byggnader på ett mer instruktivt sätt. Beskrivningar av föremål, hur de använts och av vem, göra besöket mer informativt.

Kulturvandringen ska vidareutvecklas i sitt sceniska skick, då den har en pedagogisk poäng som framförallt når fram till yngre besökare.

Vi har också börjat skissa på någon form av ”växtbytardag” tillsammans med kunniga personer eftersom vi ser ett intresse för växter i både trädgård och på strandäng.

Om ni fick sammanfatta föreningslivet med ett par meningar – vad vill ni säga då?

En förening stärker människor genom möten och gemenskap, vilket har blivit en bristvara i vår digitaliserade värld.

Intresset för våra rötter, genom exempelvis släktforskning, är något som även den yngre generationen har fått upp ögonen för, och som griper in i vardagen.

Formerna för en förening kan och ska säkert moderniseras, men möten människor emellan kan inte rationaliseras bort. Det är först i mötet som tankar och idéer kreeras och formas och just de resultaten är vår framtid.

Mer information

Du hittar mer information om Kville hembygds- och fornminnesförening på föreningens webbplats
Kville hembygds- och fornminnesförening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nyfiken på föreningslivet?

Letar du efter en förening – eller är du nyfiken på vad som händer i föreningslivet? Ta gärna en titt i Tanums kommuns föreningsregister eller prenumerera på vårt nyhetsbrev. Du kan också läsa mer i våra föreningspresentationer.

Tanums kommun – föreningar

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöks/postadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Föreningsverksamhet

Camilla Bratt
0525-183 37

Besöks/postadress

Kulturhuset Futura
Granvägen 1
457 30 Tanumshede