Vallhundar på grönbete

Grimslätts gård och föreningen Bohuslän och Dals vallhundsklubb hjälper varandra – det har både djur, natur och människor glädje av.

""

Det är förvånansvärt tyst på Grimslätts gård som ägs och drivs av Sara och Marcus Toreld. Här bor nämligen runt 250 får och lamm och cirka 100 kor och kalvar tillsammans med familjen och hundarna Sue, Dusty och Charlie.

-Fåren och korna bor på en annan gård lite längre bort, när de inte är ute på bete, förklarar Sara när vi undrar var alla djur är.

Det är just fåren, markerna och familjens vallhundar som har gjort att Grimslätts gård är en välanvänd plats för vallhundstävlingar och kurser.

-Gården används till olika typer av kurser och vi har också haft vallhundsprov och vallhundstester. När det gäller tävlingar så har klubbmästerskap, kvarts SM, unghunds SM och ungdoms SM arrangerats här, berättar Marcus.

Många djur och långa hagar

Det är föreningen Bohuslän och Dals vallhundsklubb som har arrangerat tävlingarna och Marcus och Sara har bidragit med får och tävlingsutrymme.

-Vi har bra förutsättningar för tävlingar eftersom vi har långa hagar och många djur. Samma djur får bara användas en gång och därför behövs ett stort antal, säger Sara.

Saras pappa är medlem i Bohuslän och Dals vallhundsklubb och det är via honom som Grimslätts gård utanför Kville blivit ett begrepp i vallhundsvärlden.

-Vi har stor glädje av att samverka med föreningen och det är också viktigt att det finns möjlighet till vallhundsutbildning. Hundarna är våra bästa jobbarkompisar och vi skulle inte kunna sköta gården utan dem, berättar Marcus.

Vinnande samarbete

Sara och Marcus får också hjälp av föreningen när många djur ska flyttas, köras ut eller hämtas hem från olika öar och naturområden. Då är det gott att kunna få hjälp av fler förare och erfarna vallhundar.

-Vid ett tillfälle fick vi frågan om att vara med i en reklamfilm för Volkswagen, då ställde föreningen också upp och var med, säger Sara.

Båda är överens om att det finns en positiv energi i samarbetet med klubben.

-Det är utvecklade att träffa andra som också jobbar med djur och kommunikation. Vi behöver ju kunna kommunicera och samspela med både hundarna, fåren och varandra, säger Marcus.-Jag tycker också att det finns ett egenvärde i att göra något ideellt, visst får vi viss ersättning av föreningen, men kraften finns i gemenskapen och utbytet, avslutar Sara.

Nyfiken på föreningslivet?

Letar du efter en förening – eller är du nyfiken på vad som händer i föreningslivet? Ta gärna en titt i Tanums kommuns föreningsregister eller prenumerera på vårt nyhetsbrev. Du kan också läsa mer i våra föreningspresentationer.

Tanums kommun – föreningar

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöks/postadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Föreningsverksamhet

Camilla Bratt
0525-183 37

Besöks/postadress

Kulturhuset Futura
Granvägen 1
457 30 Tanumshede