Kulturarvsdagen firas den 12 september

En stor blå linblomma

På söndag den 12 september är det Kulturarvsdagen. Vi firar detta med att presentera den nya ordföranden i Föreningen Bohuslin, Karin Gräns.

Karin Gräns Ordförande för Föreningen Bohuslin

Karin Gräns kommer ursprungligen från Göteborg men är också uppväxt på en gård i Småland där familjen levde med närhet till naturen, brukade jorden och skötte skogen. Hon har ett genuint intresse av att odla och då speciellt lin. Att odla lin står för en hållbar utveckling, hantverk och design. Lin är världens starkaste växtfiber.

Sen åtta år tillbaka bor Karin två månader under sommaren i Bohuslän, på Valön utanför Hamburgsund. Annars bor hon i Stockholm och arbetar där som trä- och metallslöjdslärare.
Karin är utbildad silversmed och konstnär och har haft egna utställningar på olika gallerier. Hon har gått på Stenebyskolan och på Konstfack och har mycket erfarenheter och jobbat med många olika hantverk.

Karin kom i kontakt med Föreningen Bohuslin genom en annons i ett gammalt nummer av Veckovis förra hösten. I våras kontaktade hon den dåvarande ordföranden Agneta Ekman Wingate och de träffades på påsklovet och Karin var med på ett möte med styrelsen på Linmuseet i Kville.
Föreningen Bohuslin har 67 stycken medlemmar och de jobbar för och med lin. De är även en del av turistnäringen i Tanums kommun och har mellan 600 och 1000 besökare per år.

Linknippen som skördats och hänger för att torka

Linmuseet i Kville - ”Det lilla museet med det personliga bemötandet”

-Linmuseet är ett litet museum där man får en mer djup och nära kontakt med besökarna. Museet är öppet varje sommar från 1 juli till 31 augusti, torsdag-söndag kl. 12-16, berättar Karin.

Museet anställer ungdomar som guider under sommaren. De visar runt i museet och berättar om hur man bereder linet från att så linfrön till färdigt lingarn. Man får som besökare prova på att bereda linet, bråka, skäkta och häckla linet. Kulturarvet levandegörs på Linmuseet.
-Linmuseet tar även emot grupper från olika textila utbildningar runt om i Sverige och Norge som får prova på att bereda lin, säger Karin.

Linmuseet i Kville är också ett arbetslivsmuseum. Här finns industriella maskiner som bereder linet och jordbruksmaskiner från 1950-60-talet. Linberedningsmaskinerna kommer ursprungligen från Flandern gör att linmuseet förutom att vara ett hantverksmuseum också är ett arbetslivsmuseum. Det var Barbro Emanuelsson, en riktig eldsjäl från Hamburgsund som grundade och startade upp verksamheten på linmuseet i Kville.
-Museet säljer även färdiga produkter av linfibrer som är gjorda av lokala hantverkare från Bohuslän, säger Karin.

Skörda och plocka linet

Framtida planer för Föreningen Bohuslin

Det finns ett stort och växande intresse för lin i Sverige och internationellt. Lin som ett material för hållbar utveckling utan skadliga effekter på vår natur, miljö och klimat.
Om man jämför med tillverkningen av bomull så är linet mycket mer skonsamt för både naturen och klimatet. Det finns också ett ökat intresse för olika hantverk. En naturlig mötesplats för många olika människor som förenas i sitt intresse för lin. Dessa möten sker i Linmuseet i Kville.

Föreningen Bohuslin har kurser i att odla lin, skörda – rycka linet, röta linet - lägga linet i blöt för att mjuka upp det och komma åt fibrerna och sedan bereda linet. Även att anordna kurser i att spinna lingarn och tillverka ett plagg finns på önskelistan. Alltså att arbeta med hela processen från att så lin och till ett färdigt klädesplagg.
Föreningen har också ett samarbete med Västra Götalandsregionen som driver ett projekt som heter ”Odla en kvadratmeter lin”.

Det ökade intresset för lin handlar mycket om hållbarhet både i kvalitet och för miljön. Att förstår hur saker tillverkas, att själv kunna lära sig odla lin, skörda, bereda, spinna, väva och sy kläder. Det ligger i vår tid att lära sig hantverk från grunden. Som exempel att baka med surdeg, brygga eget öl eller bygga sitt eget hus och odla sin egen mat.

-Vi är inte så många just nu som jobbar med lin men intresset ökar och vi kommer bli många fler. Vi vill bli ett stort centrum för lin, kulturarv och hållbar utveckling i Bohuslän och i Sverige, avslutar Karin Gräns.

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöks/postadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Föreningsverksamhet

Camilla Bratt
0525-183 37

Besöks/postadress

Kulturhuset Futura
Granvägen 1
457 30 Tanumshede