Konstnärer möts i Bottna

Princess Tyler från Rorkes Drift Art and Craft Center.

Princess Tyler från Rorkes Drift Art and Craft Center.

Mönster, textil, smycken och keramik – i augusti gästade Sydafrika sensommaren i Bohuslän. Konstnärernas Kollektivverkstad bjöd på en utställning med afrikansk konst via sitt samarbete med konstcentret Rorkes Drift.

Malin Sellman, konstnär och verksam i Konstnärernas Kollektivverkstad Bohuslän, kom i kontakt med Rorkes Drift när hon arbetade som missionär i Sydafrika på 1960-talet. Då träffade hon också Princess Tyler som är ansvarig för verksamheten på Rorkes Drift. De har varit vänner och samarbetspartners sedan dess.

-Rorkes Drift Art and Craft Center arbetar för att fler ska få lära sig olika konsthantverkstekniker. Det handlar om att utveckla kunnandet och på samma gång erbjuda en inkomstmöjlighet. Centrets konsthantverk är efterfrågade och eleverna får anställning efter sin utbildning, berättar Malin.

Utbyte ger ny inspiration

Konstnärernas kollektivverkstad har ett utbytesprogram med Rorkes Drift och Indonsa konstcenter i Sydafrika kallat Artists Exchange North/South. Förra året gästade fem konstnärer från Kollektivverkstaden centret i Sydafrika. I år var det Rorkes Drifts tur att komma till Sverige och vi fick en pratstund med Princess Tyler:

Hur skulle du beskriva din upplevelse av Bottna?

Bottna och Gerlesborg är en fantastisk plats med havet, naturen, ljuset, klipporna och människorna. Det känns som om man kommer till liv som konstnär genom att vara här.

Vad hoppas du att besökarna ska få med sig från utställningen?

Jag hoppas att vår utställning förmedlar glädje, hoppfullhet och kreativitet.

Finns det något särskilt minne som du tar med dig hem?

Ja, känslan av frid när man står i stenverkstaden och tar in naturen och stenens energi.

Konstnärernas Kollektivverkstad Bohuslän

Föreningen Konstnärernas Kollektivverkstad Bohuslän är en ideell förening som bland annat har Sveriges största stenverkstad. Du hittar mer information om verksamheten på föreningens webbplats Konstnärernas Kollektivverkstad Bohuslän Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöks/postadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Föreningsverksamhet

Camilla Bratt
0525-183 37

Besöks/postadress

Kulturhuset Futura
Granvägen 1
457 30 Tanumshede