Filmer som berör

Filmförening Tanum visar tänkvärda filmer och bjuder in till intressanta samtal om både glädje och sorg.

Lamporna tänds och förtrollningen bryts – tankarna snurrar och jag är riktigt tagen av filmen jag precis har sett.

-Vad tyckte du? säger kvinnan som sitter bredvid mig, och vi börjar genast att prata om filmens olika karaktärer och scener som vi fastnat för.

Det är måndag kväll på kulturhuset Futura i Tanumshede och filmföreningen Tanum har bjudit in till filmvisning. Den här gången visades ett amerikanskt drama där journalisten David kämpar för att hjälpa sin son Nic ur ett missbruk.

Jag har fått en pratstund med delar av filmföreningens styrelse och träffat Mikael Andersson (ordförande), Maj-Lis Helgen (kassör) och Monica Karlsson (ledamot) och pratat film, föreningsliv och ideella krafter.

Berätta om er förening – vad gör ni?

Vi har filmvisning cirka var 14:e dag och efter filmerna så bjuder vi in till samtal för att prata om det vi har sett. Samtalen är otroligt givande och det är uppskattat att få dela sina upplevelser och tankar. Alla som har tittat får också vara med och betygsätta filmen och vi räknar ut vilket medelbetyg som filmen får. Därefter publicerar vi en sammanfattning av filmen tillsammans med betyget på vårt Facebookkonto.

Är det några speciella typer av filmer som är särskilt populära?

Det är svårt att svara på, men filmer om relationer och samhällsutmaningar brukar få höga betyg. Vi i styrelsen försöker att välja så olika filmer som möjligt, och träffas för filmmöten där vi bestämmer vilka filmer som ska visas. Vi erbjuder ett brett urval och vill visa filmer som oftast inte visas på vanliga biografer.

Hur gör man om man vill vara med på någon av era filmvisningar?

Då är man välkommen som medlem i Filmförening Tanum och betalar en grundavgift för medlemskapet. Därefter betalar man ett inträde för de filmvisningar som man vill gå på. I dagsläget är vi cirka 200 medlemmar och vi ökar hela tiden.

Vad är det bästa med att vara med i en förening?

Det bästa är gemenskapen och att komma ut och träffa andra. Flera av oss har varit föreningsmänniskor länge och trivs med det.

Vad är det som gör att ni engagerar er ideellt?

Om ingen engagerar sig - så händer det inget och det är roligt att vara engagerad. Vi märker att det kan vara svårt att få nytt folk till styrelsen och olika föreningsuppdrag. Det handlar troligen om förändringar i samhället och att föreningstraditionen inte är lika stark som tidigare. Men vi började som två eldsjälar och sedan har det växt och växt.

Om ni fick sammanfatta föreningslivet med några få ord – vilka blir det då?

Då blir det gemenskap och intresse där gemenskapen är det viktigaste.

Mer om Filmförening Tanum

Du hittar mer information om Filmförening Tanum på Tanums kommuns webbplats eftersom föreningen samverkar med kommunen och Studieförbundet vuxenskolan. Du kan också följa Filmförening Tanum på Facebook.

Filmförening Tanum

Nyfiken på föreningslivet?

Letar du efter en förening – eller är du nyfiken på vad som händer i föreningslivet? Ta gärna en titt i Tanums kommuns föreningsregister eller prenumerera på vårt nyhetsbrev. Du kan också läsa mer i våra föreningspresentationer.

Tanums kommun – föreningar

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöks/postadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Föreningsverksamhet

Camilla Bratt
0525-183 37

Besöks/postadress

Kulturhuset Futura
Granvägen 1
457 30 Tanumshede