En scen som engagerar

Scen på Bônn är en kär plats som både publik och artister gärna återvänder till. Maggie Ciprian-Olevik berättar mer om utomhusscenen och svarar på frågor om föreningslivet.

Föreningar består av engagerade människor som samlas kring aktiviteter och får saker att hända. Föreningslivet ger energi, kraft och gemenskap och är en viktig del av att leva och bo i Tanums kommun.

Publikhav på Scen på Bônn, föreningens bild. Fotograf Jesper Hakeröd.

Här har du möjlighet att lära känna en av Tanums drygt 130 föreningar lite närmare. Vi har träffat Maggie Ciprian-Olevik från Scen på Bônn och lärt oss mer om hur det är att driva en utomhusscen.

En imponerande scen, Maggie
Ciprian-Olevik syns till vänster
på bilden.

En välkänd plats

Scen på Bônn ligger alldeles i närheten av Hamburgsund och är en välkänd plats för utomhuskonserter och evenemang. I sommar gästas Scen på Bônn av bland annat Plura, Sven-Ingvars, Sarah Dawn Finer och Haaks.

Föreningens ordförande Maggie Ciprian-Olevik är idag pensionär och har tidigare varit företagare i Tanums kommun, både inom fordonsindustrin och i livsmedelsbranschen. Maggie berättar mer arbetet bakom kulisserna och hur allt en gång började.

Vad kan du berätta om scenens bakgrund – hur blev den till?

Scenen ligger i det gamla stenbrottet ”Bônnbrottet” där man började bryta sten redan 1894. ”Bônn” är det Bohuslänska ordet för botten och namnet har följt platsen sedan dess.

Utomhusscenen byggdes under 1990-talet via ett samarbetsprojekt mellan Arbetsförmedlingen, Länsstyrelsen, Landstinget och Tanums kommun. Visionen var att bygga en scen för alla och sommaren 1995 kunde Scen på Bônn invigas.

Berätta mer om er förening – vad gör ni?

Vi jobbar för att få hit spännande och roliga evenemang som gör platsen levande och bidrar till besöksnäringen.

Sommaren är vår mest hektiska period när vi gör allt från att grilla hamburgare och bära vatten till att styra upp parkeringen och uppdatera Facebook. Som tur är har vi flera frivilliga som kan komma in och stötta upp där det behövs.

Under den lite mer lugnare delen av året planerar vi för sommaren och söker sponsorer och bidrag. Vi anordnar också städdagar och aktiviteter för alla frivilliga som är med och arbetar i föreningen.

Hur tänker ni kring framtiden – har ni några utvecklingstankar?

Det skulle vara roligt om vi kunde göra naturen kring scenområdet mer lättillgänglig för allmänheten. Vi har funderat på friluftsområde med grillplatser och bastu och vi får se vad som är genomförbart.

Vad är det bästa med att vara med i en förening?

Det är lusten att driva något tillsammans med andra och samtidigt bidra till samhället, det är härligt när man känner att saker går framåt.

Vad är det som gör att du engagerar dig ideellt?

Framförallt gemenskapen, man svettas ihop, gråter ihop och skrattar ihop.

Om du fick sammanfatta föreningslivet med tre ord – vilka ord blir det då?

Svår fråga, men jag tänker på utveckling och att man bygger något tillsammans, och så måste jag säga gemenskapen igen, den är viktig.

Mer om föreningen

Du hittar mer information om verksamheten på föreningens webbplats, www.scenpabonn.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., där finns också sommarens evenemangsprogram.

Läktarna och scenens kon-
struktion bildar en cirkel i
mitten precis som på en
grekisk teater.

Glitter och glamour – i logen
finns riktiga ”teaterspeglar”.

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöks/postadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Föreningsverksamhet

Camilla Bratt
0525-183 37

Besöks/postadress

Kulturhuset Futura
Granvägen 1
457 30 Tanumshede