Tidigare Ledarpristagare

Från år 2003 har priset utdelats i namnet Ledarpris. Från 1987 till 2002 hette priset Ledarstipendium.

2021

Nu har mottagare av årets Ledarpris utsetts, vinnaren är Arne Långövik.

Arne Långövik blir årets ledarpristagare för sin gärning som ledare i Kvillebyns SK i över 20 år. Arne har tillhört klubbens styrelse under 19 år och har då hela tiden haft tunga uppdrag som kassör och ordförande. Han har dessutom varit engagerad som ledare i orienteringssektionen. Klubben har under åren arrangerat flera stora tävlingar, nu senast i september 2021 då man tillsammans med Idefjordens SK arrangerade Lång-SM i orientering och Arne har vid dessa arrangemang haft tunga funktionärsuppdrag där hans noggrannhet och engagemang varit uppskattade.

2020

Nu har mottagare av årets Ledarpris utsetts, vinnarna är Inga-Lill Sörgard och Håkan Vikstål.

Genom sitt stora engagemang, nytänkande och administrativa kunnande har Inga-Lill Sörgard och Håkan Vikstål utvecklat föreningslivet i Kvillebygden, främst inom SPF Seniorerna Kvillebygden, Kville hembygdsförening och Kville bildarkiv. Tillsammans med ett med ett 50-tal valda funktionärer har de till exempel under 2019 genomfört aktiviteter med över 8 000 besökare inom SPF Kvillebygden och de har även huvudansvaret för tidningen Kvillebygden.

2019

Nu har mottagare av årets Ledarpris utsetts, vinnare är Josephine Joling.

Josephine Joling är aktiv inom Hamburgsunds IF med historik sedan barnsben. Hon har med stor lojalitet och ett brinnande engagemang skapat förutsättningar för en aktiv fritid för bygdens ungdomar, utöver ledaruppdragen är hon också en drivkraft bakom fotbollsskolan varje sommar.

2018

För stort, helhjärtat engagemang på och utanför brädet och för en stark utveckling av klubbens ungdomsverksamhet tilldelas Bengt Samzelius och Christian Carlsson från Tanums Schacksällskap 2018 års ledarpris i Tanums kommun.

Tanums schacksällskap har de senaste åren utmärkt sig i distriktet, från att inte ha ett ungdomslag alls till att skörda framgångar i distriktsmästerskapen. Bakom detta finns historien om hur Bengt Samzelius och Christian Carlsson engagerade sig i en grupp unga schackspelare som kom till Sverige 2015, och hur de stöttade dem på brädet såväl som på den långa vägen in i det svenska samhället. Genom ”Schack och Snack”, som de själva kallar det, ser vi ett engagemang och ett ledarskap som sträcker sig utöver det vanliga.

2017

2017 års ledarpris delas mellan två pristagare, Björn Berndtsson och Raymond Holmberg med motiveringarna:

Björn Berntsson, Grebbestads IF
Ett starkt engagemang för ungdomarna och deras möjligheter att träna på planen i Grebbestad oavsett väder och vind, viljan att göra det möjligt för dem som saknar möjligheter att vara med på samma villkor, samt förmågan att leda lagen till framgångar i mindre och större sammanhang kännetecknar Björn Berntssons ledarskap i GIF. Därför tilldelas han 2017 års ledarpris, som delas med Raymond Holmberg från Bullarens Goif.

Raymond Holmberg, Bullarens Goif
Ett långvarigt och uthålligt engagemang för idrottslivet i Bullaren, med kapacitet för såväl träningar som föreningsarbete och att driva och samordna arrangemang, och en aktiv medverkan i en mycket uppskattad fotbollsskola kännetecknar Raymond Holmbergs gärning i Bullarens Goif, som vi därmed vill uppmärksamma med 2017 års ledarpris i delning med Björn Berntsson från GIF.

2016

Ledarpriset 2016 tilldelas Ulrica Hansson, Hamburgsunds IF, och Cecilia Kvick, TIF

För ett långt och hängivet engagemang som skapar betydelse och sammanhang under och omkring träningarna väljer Tanums kommun att ge årets ledarpris till Ulrica Hansson och Cecilia Kvick. I sina respektive föreningar har de spelat stor roll för det dagliga arbetet, något som uppskattas och uppmärksammas av personer i deras omgivning. Tanums kommun ser också ett gott samarbete mellan föreningarna och vill uppmuntra att banden fortsätter knytas tätare mellan norr och söder, något som båda pristagarna verkar för.

2015

Ledarpriset delas enligt förutsättningarna ut till en ledare som varit verksam en längre tid och haft stor betydelse. Årets pristagare har inte bara varit aktiv idrottare själv, utan också agerat som både ledare och tränare för sitt lag. Under mer än 40 år har han arbetat för idrottslivet i Tanum, och på senare år har en ny sport blivit hans intresse och ännu en förening har fått glädjen och nyttan av en engagerad lagledare. För vuxna och unga, för Rabbalshede idrottsförening såväl som för Hörselskadades förening i Tanum-Munkedal, på fritid och i skolsammanhang; Vare sig det gäller fotboll eller mattcurling är pristagaren en uppskattad entusiast.

Årets ledarpris går till Bengt Bäckström.

2014

Ledarpriset delades inte ut detta år.

2013

Ledarskap består av många element: Ämneskunskap, engagemang och respekt såväl som lyssnande, stöd och vilda hejarop. I en grupp måste ledaren se möjligheter hos var och en för att skapa den bästa enheten, det starkaste laget. Ibland ger resultatet vinst och ära, men lika ofta fortsätter man bara för att det är roligt. Tränare, styrelse, lagledare, kassörer, bullbakare, chaufförer och publik: Kring ett vinnande lag finns många viktiga människor, och ofta verkar de i bakgrunden i åratal för sina barn och för bygden, för kärleken till spelet - ”For the love of the game”.

Tanums kommun hyllar fotbollsmamman och fotbollspappan – alla de som gör spelet möjligt för dem som spelar och dem som tittar på, och den gemensamma insatsen som i år ledde till segrar som gläder och stärker alla oss invånare.

Priset går i år till företrädarna för lagandan: Peter ”Lillen” Svensson och Ulrika Mattsson, Grebbestads IF.

2012

För att ungdomar ska växa i sitt idrottsintresse behövs det engagerade ledare som också har distans till sin idrott och breda intressen. Alla kan inte vinna, men alla har en glädje i att röra sig och hitta vänner i sin sport.

Årets pristagare har arbetat länge och jobbat både med bredden och de talanger från kommunen som lyckats nå toppresultat inom landet och internationellt. Fortfarande mycket aktiv i Tanums IF jobbar han vidare med friidrottarna på en ny arena.

Årets ledarpris går till Benny Svensson, Tanums IF friidrottssektionen.

2011

Pristagaren har verkat i många år i Kvillebyns SK som styrelseledamot bl a  i bordtennis-sektionen och som kontakt med Svenska Bordtennisförbundet. Genom sin gärning både som föreningsaktiv i denna och andra föreningar har Karl-Rune Pettersson gjort en stor insats för många personer och organisationer i Tanums kommun. Pristagaren är fortfarande aktiv både i Kvillebyns SK och i Kville Bygdegårdsförening.

Med priset vill Tanums kommun uppmärksamma det arbete som bedrivs var dag i en förening och hylla en person som med stort engagemang bidrar till ett rikligt idrottsliv för invånarna.

2010

Tanums kommun Ledarpris tilldelas i år Gunnar Norderby, Kvillebyns SK. För sin mångåriga, aktiva insats som ledare i både bordtennis och fotboll. Gunnar Norderby har verkat i Kvillebyns SK, Fjällbacka IK samt Hamburgsunds IF. Dessutom i Munkedals kommun.

Med priset vill Tanums kommun uppmärksamma det viktiga arbete som görs inom idrotten i kommunen och som bidrar till att ge barn och ungdomar en aktiv och rolig fritid.

2009

  • Västkustbuggarna tilldelas Ledarpriset för sina ledares mångåriga arbete med att ge möjligheter för ungdomar i Tanum att träna Bugg. Ledare är de som tävlar och syns i media, när de vunnit priser. På det viset också blir de också idoler för sina elever!
  • Med priset vill Tanums kommun uppmärksamma det viktiga arbete som görs inom idrotten i kommunen och som bidrar till att ge barn och ungdomar en aktivare och roligare fritid.

Bakgrund: Klipp från klubbens hemsida Klubben bildades 1983 och har sedan dess hållit på med både Bugg, Dubbelbugg (en kille och två tjejer), Rockn´roll ,Boogie Woogie och Jitterbug / Lindy Hop, nu har vi också Street. Kom och träffa fler medlemmar från Västkustbuggarna, kanske prova på någon annan Dans på våra träningskvällar tisdagar i Tanums bygdegård, Onsdagar i Strömstad, ring någon kontaktperson om tider. En egen tävling har vi också på höstkanten. Annars åker vi på tävlingar året runt. Det finns ett dansläger i Grebbestad i början på juli som barnen /ungdomarna tycker är jättekul. Man kan vara med i klubben och bara träna man måste ej tävla. Dans är bra för koordinationen, de lär sig att umgås utan att vara blyga för varandra (nyttig erfarenhet när de blir vuxna)och det är värdefullt att de har något att göra på fritiden. Koordinationsträning är även främjande för skolarbetet.Två gånger per vecka under läsåret samlar man 80 danssugna ungdomar i Tanums bygdegård, varav 30 tävlingstränar!

2008

Stig Olsson har varit aktiv i BGoIF, Bullarens Gymnastik och Idrottsförening, sedan 1970-talet och började som ledare i fotboll i slutet av 1990-talet. Han tar barnen och ungdomarna på ett fint och naturligt sätt, står inte bredvid planen och skriker ut instruktioner, utan pratar med dem öga mot öga. Han uppmuntrar att så många som möjligt ska kunna delta efter förmåga.

Under åren har Stig kontinuerligt deltagit i ledarkurser för att lära sig mera. Tillsammans med en ledarkollega, Göran Hansson, har han startat ett "fotbollens ABC", som är en träningsmodell för att lära ut fotbollens grunder och tekniker. En modell förespråkad av Fotbollsförbundet, men som få använder sig av.

  • Stig Olsson tilldelas Ledarpriset 2008 för att med stort engagemang och under lång tid oförtrutligt delat med sig av fotbollens spelglädje till barn och ungdomar.
  • Med priset vill Tanums kommun uppmärksamma det viktiga arbete som görs inom idrotten i kommunen och som bidrar till att ge barn och ungdomar en aktivare och roligare fritid.

2007

Karl-Erik Axelsson, Tanums IF, har ett långt engagemang som aktiv och drivande ledare i klubbens friidrott. Han har visat en stor förmåga till nytänk och är öppen för utveckling. Ser alltid till de ungas bästa, när det gäller idrott och träning, ser möjligheterna och har stor vilja till samverkan för att få bästa resultat.

Karl-Erik är också engagerad i distriktsverksamheten i Bohuslän-Dals friidrott och har genom det medverkat till att den norra delen hänger med, och i en del fall driver utvecklingen framåt. Numera är han ordförande för hela TIF, och är starkt engagerad i anläggningarnas utveckling.

Med priset vill Tanums kommun uppmärksammadet viktiga arbete som görs inom friidrotten i kommunen och som bidrar till att ge, framför allt ungdomar, en aktiv fritid.

2006

Mats Darholm som har en lång ledargärning i Kville Skytteförening. Han kom med i föreningen på 1970-talet och blev invald i styrelsen som sekreterare. 1978 var han med och startade luftgevärsskyttet i föreningen och var också med som ledare under de första åren. 1984 blev han åter ledare för luftgevärsskyttet och tre år senare blev han ungdomsansvarig i klubben och denna post har han fortfarande.
 
Dan Andersson som var en av initiativtagarna till att Tanums Judoklubb bildades 1989 och han var dess ordförande under 15 år fram till 2004. Dan har ända sedan starten varit ungdomsansvarig i klubben, och verkar dessutom som ledare för såväl nybörjar- som fortsättningsgrupper. Som ledare kunde han förra året glädja sig åt att en av klubbens ungdomar blev svensk mästare i sin klass.

2005

Matts Andersson erhåller priset för sitt stora engagemang i Tanums Schacksällskap. Matts var med och grundade föreningen 1960 och var sedan dess kassör under 35 år och är fortfarande ungdomsledare i föreningen. Med sin positiva inställning och sina goda ledaregenskaper har han betytt oerhört mycket för ungdomsverksamheten i föreningen. Han har varit med och ordnat turneringar och under åren kört ungdomar på många tävlingar i hela Sverige. När Tanum stod värd för Skol- SM i schack i början av 1980-talet var han en av nyckelpersonerna. Matts har också haft uppdrag inom Västergötlands Schackförbund som föreningen tillhör.

Berit och Stefan Strömberg erhåller priset för sitt mångåriga och stora engagemang i Segelsällskapet Norderviken. Efter att ha varit med som seglare i klubben engagerade sig de båda som ledare i början av 1970-talet. Stefan blev först kassör under några år för att sedan bli ordförande i seglingsnämnden 1979 och detta uppdrag har han haft kvar ända till i sommar då han avgick. När Stefan slutade som kassör blev det Berit som tog över den posten. Efter ett mellanår som sekreterare blev hon klubbens ordförande och detta uppdrag hade hon under 11 år fram till år 2000. Under paret Strömbergs tid som ledare har klubben anordnat många stora seglingar. Bland annat har man varit arrangörer för tre SM tävlingar, därutöver har man arrangerat flera stora kvaltävlingar förutom de årliga regattorna. Både Stefan och Berit har nu lämnat sina formella uppdrag men står fortfarande till klubbens förfogande och för att hjälpa sina efterträdare.

2004

Kerstin Burman har varit ledare inom Kvillebyns SK sedan klubben återupptog orientering på programmet 1980. Det är framför allt inom ungdomsverksamheten och som ledare för nybörjarkurser i orientering som Kerstin lagt ner ett stort arbete, men hon har också varit banläggare och ansvarig för ett stort antal träningsorienteringar under åren. Vid klubbens årliga tävlingar, som samlar flera hundra deltagare, finns hon alltid med som ansvarig för någon del av tävlingen. Sedan flera år är hon med och ger ut klubbens tidning Kontakten.

Christian Göthberg är en av de få medlemmar i dansklubben Västkustbuggarna som varit med ända sedan klubben bildades 1983. Han tillhörde klubbens första tävlingsdansare och har därefter fortsatt som tränare och ledare. Han ställer alltid upp för ungdomarna, både som tränare och som ett stöd, oavsett om det är inom dansen eller andra problem inom ungdomarnas uppväxt. Han är en person som klubbmedlemmarna ser upp till, han har ett stort engagemang och ser även till att ingen står utanför gruppen.

2003

Thure Östberg är sedan 1992 ordförande i Hörselskadades förening Tanum-Munkedal och har lagt ner mycket arbete och ett stort engagemang för att utveckla föreningens verksamhet och att förutsättningarna för de hörselskadade i samhället ska bli bättre. Thure Östbergs goda ledaregenskaper och stora kunnande har även kommit till del i andra föreningar inom kommunens fritidssektor och då kan nämnas SPF Tanumskusten där han varit vice ordförande och Grebbestads Samhällsförening där han under flera år var ordförande.

Birger Gedda har varit ungdomsledare i Bullarens GoIF ända sedan 1978 och har under nitton säsonger varit ansvarig för ungdomslag i fotboll. För närvarande är han en av ledarna som ansvarar för föreningens 16-årslag. Med sitt engagemang och positiva inställning till att aktivera ungdomar har han varit en viktig kugge i föreningens ungdomsarbete.

2002

 
Bertil AlfredssonKvillebygdens SPF
Sven JohanssonTanums IF
Erik JohanssonTanums IF
  

2001

 
Berit SteenLurs GoIF
Mari-Ann ChristianssonHamburgsund
  

2000

 
Gerhard JolingHamburgsunds IF
Ivan AxelssonHörselsk. förening
Anna-Britta BrorssonTanums IK
  

1999

 
Ingen utdelning 
  

1998

 
Eivor KristenssonKvillebyns SK
  

1997

 
Bengt OlofssonFjällbacka HC
Bo RunessonLurs Skytteförening
  

1996

 
Roland PålssonTanums IF
Hallsten BurmanTanums IF
  

1995

 
Dagmar SäterHamburgsund PRO
Olof HögbergSPF Tanumkusten
  

1994

 
Bertil HanssonRabbalshede IK
Elin JohanssonTanums IF
Christer AnderssonGrebbestads IF
  

1993

 
Mikael AnderssonBullaren GoIF
Gunnel TurpeinenKvillebyns SK
  

1992

 
Bengt MattssonGrebbestads IF
Kurt SvedbergTanums IF
Lennart LarssonBullaren GoIF
  

1991

 
Alban FossHamburgsunds IF
Dennis DavidssonBullarenGoIF
  

1990

 
Per-Olof LångströmTanums IF
  

1989

 
Lars EngbergFjällbacka IK
  

1988

 
Tulla HederFriluftsfrämjandet
  

1987

 
Karl-Erik AxelssonTanums IF