It-punkten

En dator

IT-punkten är till för dig som har någon form av läs- eller skrivsvårigheter.

På IT-punkten finns en dator utrustad med hjälpmedels- och träningsprogram. Du kan höra vad du skriver och få text uppläst.

Förstoringskamera

Vid bibliotekets tidskriftsavdelning finns en förstoringsapparat med skärm. Du kan förstora upp text och bild. Det går att få text och bakgrund inverterat i olika färger på det som förstoras.

Grundläggande datorkunskap

Här kan du lära dig datorns grunder som att spara och öppna dokument, eller använda Internet.

IT-hjälp på biblioteken i Tanum

En bärbar dator, padda och en mobiltelefon

Du kan boka tid för IT-hjälp. Det kan vara allt ifrån frågor om hur du hittar en app och hur den laddas ner till mobilen/plattan till hur du söker på Internet. Denna hjälp är gratis.

Tanums bibliotek erbjuder handsprit inne i biblioteket. Tänk på att hålla avstånd! Vid besök hos Annelie Hugoson används en annan lokal där man kan sitta med avstånd till varandra.

Bokar tid gör du lämpligast genom att ringa Tanums bibliotek på tel 0525-182 35. Det går även att skicka e-post till annelie.hugoson@tanum.se eller skicka sms till 070-609 28 33.


Storstil

I anslutning till vår talboksavdelning finns böcker med extra stor stil. Dessa är för dig som tycker att texten är för liten i vanliga böcker. Storstilsböcker är tryckt med större typsnitt och har extra stor och tydlig text.

Lättläst

Lättläst är till för dig som har svårt för att läsa.

Det är böcker som är skrivna på lättare svenska. En lättläst text kan ha kortare meningar, enklare ord och bilder som är lätta att förstå.

Det finns både berättelser och faktaböcker, även många klassiker är omskrivna till Lättläst.

Tidningen 8 SIDOR är lätt att läsa och lätt att förstå. 8 SIDOR förklarar nyheter - vad som har hänt, var det har hänt och varför det har hänt. Tidningen finns på webben 8-sidorlänk till annan webbplats

Läs mer om Lättläst på Centrum för Lättläst - http://www.lattlast.se/länk till annan webbplats

Talböcker

Talboken är skapad med digital teknik som strukturerar ljud, text och bild på ett sätt som gör det enklare att söka i och läsa texten.

Talboken är gjord så att du lätt kan hitta i den och få plats med innehållet på en eller två cd-romskivor.

Logotype för Legimus

Ladda ner dina egna böcker

Tanums bibliotek erbjuder dig som har behov av talböcker en nedladdningstjänst. Genom att registrera dig som användare hos Myndigeten för tillgängliga medier (MTM) får du möjlighet att ladda ner dina talböcker själv i katalogen Legimuslänk till annan webbplats.

Där finns idag över 100 000 titlar att välja mellan.

Det finns också en Legimus-app som du kan ladda ner till din telefon eller surfplatta.

Har du en dator/mobil/surfplatta med internetuppkoppling och en e-postadress kan biblioteket hjälpa dig.

Hör av dig till biblioteket på telefon 0525-182 35 så berättar vi mer!

Lyssna i din dator eller talboksspelare

Talboksspelare

Det är enkelt att läsa talböcker i en talboksspelare. Sätt på spelaren, stoppa in skivan och tryck på startknappen. Lyssna så länge du vill, stäng av inläsningen med avstängningsknappen (oftast samma knapp som startknappen). När du vill läsa mer - tryck på startknappen så fortsätter inläsningen från där du var senast.

Du kan lyssna på talböcker i vissa cd-spelare med mp3-funktion. Men tänk på att då kan inte alla talboksfunktioner användas. Det kan även vara problem med att lyssna på talböcker med lång speltid i cd-spelare för mp3.

Köpa talboksspelare?

På flera håll i landet finns återförsäljare av talbokspelarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läsa i dator

För att läsa i dator behövs ett läsprogram. När du lyssnar på talbok med både text och ljud med hjälp av ett läsprogram, kan du se en elektronisk version av den tryckta boken på skärmen och samtidigt lyssna. Läsprogrammet Amislänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du ladda ned gratis från MTMlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Myndigheten för tillgängliga medier. Det finns även läsprogram att köpa på marknaden.

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om talböcker och hur du kan använda dig av detta? Kontakta biblioteket på 0525-182 35.

Vill du veta mer om egen nedladdning?Kontakta IT-punkten, Annelie Hugoson. OBS! Enbart e-post annelie.hugoson@tanum.se eller sms 070-609 28 33.

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30

Besöks/postadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

IT-punkten

Annelie Hugoson
Läs- och skrivtekniker
070-609 28 33
OBS! Endast SMS

Besöks/postadress

Granvägen 1
457 30 Tanumshede
Kartalänk till annan webbplats

Skriv till IT-punkten