E-böcker och e-ljudböcker

En läsplatta

Låna

Låna e-böckerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

För att ladda ner e-böcker måste du ha en pinkod knuten till ditt lånekort. Saknar du pinkod eller har glömt bort den, kontakta biblioteket.

Support och hjälp hittar du under rubriken Så funkar det


E-böcker - vad är det?

Har du en dator, läsplatta, surfplatta eller en modern mobiltelefon? Då har du tillgång till en mängd e-böcker att ladda ner.

En e-bok är en bok som har överförts till elektroniskt format och är alltså en datorfil. Vanligen köper eller lånar du e-boken via internet. Då laddar du ned boken från affärens eller bibliotekets hemsida.

De e-böcker Eliblänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster distribuerar kan läsas i olika program beroende på var du läser dem — på dator, läsplatta, iPad, etc. Samtliga läsarprogram är gratis. Vilket som passar just dig bäst beror på hur och var du skall använda det.

Som regel består varje läsarprogram av ett bibliotek, där de böcker du laddat ner lagras, och en läsvy där du läser boken.

  • Du lånar böckerna med ditt bibliotekskort och en personlig pinkod
  • Lånetiden är 28 dygn. 
  • Du får låna maximalt två böcker under en vecka.
  • Det går inte att kopiera och skriva ut något. 

Alla bibliotekets e-böcker finns att ladda ner från Eliblänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

E-ljudböcker

Förutom e-böcker så kan du även få tillgång till e-ljudböcker via biblioteket. I samarbete med Elib får du tillgång till ljudböcker som läses upp via din dator, mobiltelefon eller surfplatta.

För att kunna lyssna måste du vara uppkopplad till internet eftersom datafilerna skickas som en dataström, så kallad streaming.

Länk till Elibs e-ljudböckerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Fler fria e-ljudboksresurser:

Övriga e-boksresurser

Hos Litteraturbanken kan du läsa och söka i svenska klassiska verk och ladda ned eböcker gratis.


Här hittar du internets största samling av nordisk littertur. Projektet skapar fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.


En omfattande samling e-böcker finns samlade i bibliotekskatalogen. Se alla fria e-resurser.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Här finns en mängd spännande e-böcker, övervägande på engelska, att läsa direkt eller att ladda ner till din dator. Det går exempelvis att söka via författare, titel, språk eller genre. Missa inte kategorierna Bannlysta böckerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller Ockulta böckerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


E-texter på engelska och andra språk finns hos Projekt Gutenberg.


Andra e-bokslänkar:

  • En mycket omfattande samling e-böcker finns på Google bookslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  • Mashablelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster listar ett 20-tal fria tjänster för e-böcker

Historiska verk som e-böcker

Touch & Turn Library Reader

Bläddra i originalutgåvan av Eddan eller Vadstenadiariet! Med en ny typ av e-boksläsare från det svenska företaget Touch & Turn är det möjligt. Du ser sidorna exakt som i originalet och kan bläddra i boken med hjälp av datormusen.

Böckerna är på originalspråk och ofta är texten gammalmodig och svår att tyda om du inte har stor erfarenhet av äldre böcker. Tjänsten fungerar endast med operativsystemet Windows.

Telefon

Länkar

En läsplatta

Elib

Alla bibliotekets e-böcker finns att ladda ner från Eliblänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.