Klarar du dig i 72 timmar?

Loggan för 72 timmarskampanjen

Det är vanligt att el, vatten, värme och telefoner slås ut vid en krissituation. Kommunen gör sin del i att försöka upprätthålla dessa
funktioner vid en kris eller ett avbrott, men det är jätteviktigt att du som privatperson också gör din del genom att vara förberedd. Samhällets resurser kommer att vara ansträngda och i första hand gå till de mest utsatta. Därför kommer de allra flesta att behöva klara sig själva en tid.

Vad ska man tänka på?

Den som har möjlighet bör alltså bygga upp en hemberedskap för att kunna klara sig själv i minst tre dygn. Det viktigaste är att kunna tillgodose behovet av vatten, mat och värme. Man behöver också kunna kommunicera och ta emot information.

På sidan Din säkerhet finns bra information.

Kaminer och vedspisar är utmärkta komplement när strömmen går, både för att värma sig och tillreda mat. Andra alternativ kan vara reservelverk eller portabla gasol- och fotogenkaminer. Man måste dock vara extra försiktig när man hanterar värmekällor med gas och öppen låga. De ska inte lämnas utan tillsyn och det är mycket viktigt med god ventilation och att inga brännbara föremål befinner sig nära. Mer information om förvaring av brandfarliga vätskor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Göra en överlevnadslåda

Ett enkelt sätt att strukturera sina förberedelser är att göra i ordning en överlevnadslåda där man samlar det viktigaste inför en kris. Det gör att du lätt kan hitta det du behöver även när strömmen är borta. Tänk på att förvara vatten mörkt och svalt. Var också noga med att byta ut och omsätta vatten, livsmedel och föremål som har ett bäst före datum.

En överlevnadslåda kan innehålla:

Vatten och mat Fyllda vattendunkar, vattenreningstabletter, kaffefilter, mat som klarar rumstemperatur, campingkök eller grill (brukas utomhus).

Värme och ljus Alternativ värmekälla, ficklampa med extra batterier, stearinljus, tändstickor, varma kläder och filtar.

Kommunikation och information Radio och mobiltelefon med batterier, solcells- eller vevdrivna laddare. Papperslista med viktiga telefonnummer och radiofrekvenser (P4).

Övrigt Husapotek med det allra viktigaste, hygienartiklar, kontanter.

Om du vill ha mer tips om hur du ska förbereda dig inför en kris eller hantera en pågående kris, gå in på sidan Din säkerhet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Information inför och i händelse av en kris

För att söka information vid kriser, lyssna på radio P4 eller ring 113 13 som är det nationella informationsnumret. Vid nödsituationer som kräver omedelbar hjälp – ring 112.

För mer information kan du gå in på följande hemsidor

Kontakt

Kundcenter

Telefon 0525-180 00
Fax 0525-183 00
kommun@tanum.se

Måndag-fredag 8.00-16.30
Avvikande öppettider

Besöks/postadress

Kommunhuset
Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede

Tedacthuset
Storemyrsvägen 2
457 31 Tanumshede

Säkerhetssamordnare

Daniel Kratz
0525-181 10

Besöks/postadress

Apoteksvägen 6
457 81 Tanumshede